Da li zaista iz krize možete izaći snažniji?

Čak i u najtežim vremenima, moguće je sagledati problem iz potpuno nove perspektive.

Skoro svi smo se susreli s neočekivanom promenom ciljeva i izazovima – nije važno da li je to nezaobilazno smanjenje plate ili odlazak s posla, ili možda samo drugačiji način rada – i s tim dolazi želja da se povuče u hibernaciju, ako je moguće sa džinom u ruci.

Instinkt odricanja svih odgovornosti kad nam se bliži velika promena u eksternim prilikama sasvim je prirodan, kaže Dr. Nicola Bunting, kućni life coach u londonskom privatnom klubu Home House. “Kada sve može da se izgubi, instinkt je da se zaledimo ili bežimo – ili u modernom svetu gledamo Netflix i mnogo pijemo. Ovaj momenat vam takođe daje priliku da razmislite o tome šta je zapravo ono što želite da budete,” objašnjava ona.

“Da biste ugasili tu paniku, važno je da budete sistematični, jer ćete inače biti preplavljeni. Predlažem da ubacite dozu kreativnosti u svoj život – možda pišite u nekoj svesci ili kupite umetničke potrepštine da vizuelno predstavite svoje vizije – i da posvetite, recimo, 40 minuta dnevno za sastavljanje svog životnog inventara, liste svojih ključnih potreba, vrlina, vrednosti i onoga što vas inspiriše. Ne možete smišljati sledeći potez dok nemate tu sveobuhvatnu viziju.”

Psihološkinja Pippa Grange, čija nova knjiga Plašite se manje opisuje njenu ličnu borbu s anksioznošću (kao što i dokumentuje njene profesionalne uspehe, uključujući priču u kojoj je odvela osnažen engleski fudbalski tim sve do polufinala Svetskog prvenstva 2018. godine), kaže da je odvajanje pragmatičnih od emotivnih problema ključno. “Možda imate brige koje su potpuno konstruktivne, na primer brige o finansijama, ali dublji strah neostvarivanja očekivanja je ono što vam zapravo oduzima snagu,” kaže.

“Morate da shvatite šta, racionalno, možete da kontrolišete i popravite – na primer, pregovaranje oko promene hipoteke s bankom ili diskutovanje o tome kako se vratiti na posao – umesto da se izgubite u osećanjima. Onda možete posvetiti tu sačuvanu energiju zamišljanju dobrih prilika koje vam situacija može doneti. To je definicija elastičnosti – mogućnost da se prilagodite scenariju koji niste izabrali.”

Za preduzetnicu Laviniju Davolio, fokusiranje na praktičnost je bilo ono što joj je pomoglo da gleda unapred iako je bila nesigurna kada je, 2013. godine, postala suvišna na svojoj visokoj poziciji na trgovačkom spratu investicione banke. “To se desilo na brutalan način i sve pozitivne stvari koje sam mislila da imam u životu odjednom su se smrvile,” seća se.

Umesto da kaže sebi da je bezvredna, ili da prolazi kroz bol traženja pozicija kod konkurenata, ona je potražila novi put u industriji hrane zbog svoje stare ljubavi prema kuvanju. “Nije lako početi ispočetka, ali ja sam sve u glavi isplanirala i shvatila šta moram da radim: odem u školu kuvanja, učim o propisima o hrani i o osnovnom programiranju da bih napravila svoj website za svoj novi biznis.

Sedam godina kasnije, početak se razvio u Davolio, brend poslastica koje se prodaju u robnim kućama kao što su Harvey Nicholson i Fortnum&Mason, a Davolio koristi duh pun resursa kao temelj svog brenda da podnese ovu situaciju. Brzo se prebacila na online prodaju putem Amazona i optimistična je što se tiče budućnosti. “Kao preduzetnik, normalno je da se plašim i ne mislim da ću ikad prestati,” kaže, “ali ja strah koristim kako bih se suočila sa stresom.”

Treba vremena da se ostvari kontrola nad svojim strahovima, kao i da se prilagodi promenama, mentalno i fizički. Modelarka Lisa Todd, koja je odustala od karijere u dizajnu enterijera kojom se bavila dvadeset godina zbog svog retkog neuromuskularnog stanja, priča “o načinu na koji je uspela da oporavi svoj život strogim zdravstvenim režimom, marljivim umrežavanjem i posvećenom učenju. “Zapravo sam želela da radim u dizajnu šablona, pa sam išla na online kurseve slikanja i digitalnog štampanja i našla mentora koji bi me naučio kako da štampam šablone i vremenom postala deo internacionalne zajednice umetnika,” kaže.

“Kasnije, kada sam počela svoj biznis, susrela sam se s još strašnijim izazovima lansiranja internet sajta, dizajniranja pakovanja i monitorisanja nivoa zaliha – sve koristeći mobilni telefon, jer nisam mogla da radim za računarom zbog mog problema s vratom. Jedna stvar koju sam naučila jeste da se ne plašim da tražim pomoć.”

Čak i bez velikih promena kao što su otkaz ili loše zdravlje, bilo koja odluka koja vam menja prioritete ili vam vodi život u drugačijem pravcu može biti teško iskustvo. Autorka Jessie Burton se priseća kako nije mogla da se suoči sa shvatanjem da je, u kasnim dvadesetim, imala iluziju da će postati glumica; trebalo je 12 meseci “čekanja da telefon zazvoni” da bi ona sebi priznala da je bolje da usmeri svoju energiju u drugom pravcu.

Tek tad je počela da radi na svom bestseleru Minijaturista, koji je pisala četiri godine dok je zarađivala od privremenih poslova u gradu. “Moj savet bilo kome ko menja put jeste da ne baca sve načine zarađivanja u kantu odmah – možda je to romantično, ali ćete završiti očajni,” Burton kaže. “Put traje duže nego što mislite, ali osnova koju gradite za to je vrlo vredna.”

Na kraju je najvažnije da ne gledamo naše uspehe linearno, kaže Pippa Grange. “Toliko ciljeva u biznisu imaju veze s rastom, a pravi rast je zapravo u vezi sa širinom i dubinom,” ona objačnjava. “Umesto konstantnog guranja kako bismo uspeli, treba da poradimo na sopstvenoj zrelosti. Kakva god da je vaša situacija, garantujem da imate više kontrole nad načinom na koji ova promena utiče na vas nego što mislite.”

Tekst: Harper’s Bazaar

Foto: Pexels

Najnovije