Harper's Bazaar Srbija

Impresivna vila Guardamangia kraljice Elizabete i princa Filipa postaje muzej

Rezidencija se nalazi na Malti, gde je kraljevski par živeo nekoliko godina.

Veliki gubitak koji je kraljevska porodica pretrpela smrću princa Filipa u 99. godini, 9. aprila 2021. godine, šokirao je svetsku zajednicu, a mnogo ljudi je porodici uputilo saučešće. Nešto kasnije stigla je vest da će vila kraljevskog para -Villa Guardamangia- koja se nalazi na Malti, nakon mnogo godina tokom kojih je bila pusta, biti podvrgnuta obnovi. Kuća puna lepih, bezbrižnih trenutaka za kraljicu Elizabetu i princa Filipa, oličenje je prvih nekoliko godina bračnog života para.

Ova vikendica nalazi se tačno izvan predgrađa Valete u naselju Guardamangia, u mirnom rezidencijalnom kvartu. Velika vila u formi palate s pogledom na more iznad luke Marsamkett, sa 18 soba i ogromnim vrtom uređenim prema preferencijama kraljice Elizabete.

Kraljevski par prvi put je posetio Maltu 1946. godine, a nedugo zatim zbog karijere princa Filipa u mornarici, bio je prinuđen da se trajno preseli. Tada je prinčev ujak, Louis Mountbatten, dao mladom paru vilu. Villa Guardamangia prikazuje prve bezbrižne trenutke para, moglo bi se reći da je to mesto na kojem je njihova ljubav procvetala, započinjući tok njihovog zajedničkog života. Kraljica Elizabeta i princ Filip ostali su tamo dve godine, od 1949. do 1951. godine, do iznenadne smrti njenog oca, kralja Džordža VI. Par je morao da krene u London, gde je Elizabeta preuzela krunu i nastavila sa svojim kraljevskim dužnostima. Svoj boravak na Malti opisala je kao jedno od najboljih vremena u svom životu, jer je to bilo jedino vreme kada je mogla da živi „normalno“. Kraljevski par nikada nije zaboravio život koji su proveli u ovoj rezidenciji, jer su 2007. ona i vojvoda od Edinburgha tamo proslavili 60. godišnjicu.

Lokalitet je kasnije iznajmljen, ali zbog lošeg stanja vile koja je tražila obnovu kako bi se sprečilo njeno urušavanje, pre tri godine, u septembru 2019. godine, postala je vlasništvo Malte.

Postalo je poznato da će ova vila sada biti pretvorena u muzej. Obnovu će preduzeti malteška vlada, a troškovi su prilično visoki, jer se kreću od 5 do 10 miliona evra. Renoviranje vile i pretvaranje u muzejski prostor daće život i dah istorijskoj kući, a to je činjenica koja će sigurno obradovati kraljicu, posebno nakon gubitka supruga. Stvaranje muzeja takođe će naglasiti britanski odnos sa Maltom.

Nesumnjivo se očekuje da će obnova biti odlična, bez „gubljenja“ uspomena na kraljevski par. Javnosti će biti pružena prilika da posete kuću u kojoj su nekada živeli i da, čak i neko vreme, dožive prizore tog doba kroz arhitekturu vile, nameštaj, veliko dvorište i pokušaju da osete način života mladog bračnog para.

foto:profimedia

Najnovije