Kako da prepoznate narcisoidnu osobu u svom okruženju?

Samoljublje bez granica

Ako niste baš sigurni šta znači izraz narcis, to je neko ko ima narcistički poremećaj ličnosti (NPD), klinički dijagnostifikovan poremećaj ličnosti koji karakteriše grandioznost, potreba za divljenjem i nedostatak empatije prema drugim ljudima. Ukratko, to je neko ko veruje da je bolji od svih ostalih.

Narcis je neko ko često ispoljava karakteristike preterano egoistične osobe, koja nije u stanju da prepozna svoje ograničenosti, manjkavosti i nesavršenosti. Na osnovu mnogih opisa narcisoidnosti i njegovih različitih podtipova (otvoreni, prikriveni / introvertni, pasivno-agresivni, situacioni, seksualni…), čini se da je gotovo svako bar pomalo narcis.

Međutim, da bi se izbegle generalizacije i da bi se narcisoidnost kritičnije ispitala, važno je razlikovati narcisoidno ponašanje od patološke narcisoidnosti. Većina ljudi je povremeno ispoljava narcisoidno ponašanje, što ne mora nužno značiti da imaju narcisoidni poremećaj ličnosti

SUPERIORNOST

Superiornost je znak broj 1 narcisa, što se razlikuje od samopouzdanja. Narcisi moraju biti najbolji, najispravniji i najkompetentniji. Rade sve na njihov način, žele sve da imaju pod kontrolom. Postoji određena hijerarhija, sa narcisom na vrhu – što je jedino mesto gde se osećaju bezbedno.

Narcisi moraju biti najbolji, najispravniji i najkompetentniji; rade sve na njihov način, kontrolišu sve.

Zanimljivo je da narcisi takođe mogu dobiti taj superiorni osećaj tako što su najgori, najpogrešniji ili najbolesniji, uznemireni ili povređeni.

Tada se osećaju da imaju pravo da dobiju umirujuću brigu i nadoknadu, pa čak i pravo da vas povrede ili zahtevaju izvinjenje da bi „izjednačili stvari“. Ovo se zove ranjivi ili prikriveni narcizam.

PRETERANA POTREBA ZA PAŽNJOM I POTVRDOM

Narcisi stalno pokušavaju da izmame pohvale i odobravanje od drugih kako bi ojačali svoj krhki ego, ali bez obzira koliko im je dato, uvek žele više.

Još jedna suštinska narcistička osobina je stalna potreba za pažnjom – čak i ako vas samo prati po kući, tražeći od vas da nađete stvari ili stalno govorite nešto da vam privuče pažnju. Potvrda za narcisa se računa samo ako dolazi od drugih. Čak i tada, to se ne ceni mnogo. Potreba narcisa za validacijom je kao levak. Sipate pozitivne reči podrške, a one samo poteku sa drugog kraja i nestaju.

Bez obzira koliko govorite narcisima da ih volite, da im se divite ili da im odobravate ponašanje, oni nikada ne osećaju da je to dovoljno – jer duboko u sebi ne veruju da ih iko može voleti.

Uprkos svojoj samozaokupljenosti, grandioznom hvalisanju, narcisi su zapravo veoma nesigurni i plaše se upoređivanja. Oni stalno pokušavaju da izmame pohvale i odobravanje od drugih kako bi ojačali svoj krhki ego, ali bez obzira koliko im je dato, uvek žele više.

PERFEKCIONIZAM

Možete uočiti narcisa kroz njihovu izuzetno veliku potrebu da sve bude savršeno. Oni veruju da treba da budu savršeni, vi treba da budete savršeni, događaji treba da se dešavaju tačno onako kako se očekuje, a život treba da se odvija upravo onako kako ga oni zamišljaju. Ovo je strašno nemoguć zahtev, koji dovodi do toga da se narcis često oseća nezadovoljno i jadno. Zahtev za savršenstvom navodi narcisa da se žali i bude stalno nezadovoljan.

ČESTE LAŽI I PRETERIVANJE

Mnogi patološki narcisi uobičajeno šire laži o drugima kako bi izgledali oni u očima drugih izgledali dobro, a drugi loše. Često pribegavaju metodi krivotvorenja činjenica, obmanjujućim izjavama, ličnim napadima, kriveći druge i prisiljavajući druge da urade nešto kako bi oni postigli svoje ciljeve. Takođe se oslanjaju na ove taktike kako bi ojačali svoje krhko samopoštovanje.

Foto: Unsplash

Tekst: S.M.

Najnovije