Lifestyle / Lifestyle

Šta da čitaš, slušaš, gledaš i posetiš ove nedelje?

U novoj, redovnoj rubrici Harper's Bazaar-a naši gosti iz sveta kulture, umetnosti, mode i show bizz-a, daće vam ideju kako da na provereno kvalitetan način provedete slobodno vreme i nahranite dušu!

Ukoliko ste prisustvovali performansu, bez obzira na to da li vam se dopao, pa čak i da li ste shvatili njegovu poruku, jedno je sigurno: definitivno niste ostali ravnodušni.

Zamislite onda performans nastupe čiju vodeću ulogu ima žena koja ne ostavlja ništa manji utisak no što je umetnost koju predstavlja.

Marta Jovanović rođena je Beograđanka, koja je zahvaljujući svom radu obišla dobar deo sveta, gde je možda čak i poznatija no što je na našim prostorima. Upravo u “tom” delu sveta Marta je stekla zavidno znanje iz polja performans umetnosti. Znanje, koje sada sa velikim uspehom širi dalje.

Kratko upoznavanje sa našom ovonedeljnom gošćom nije nimalo lak zadatak, ali potrudićemo se da sumiramo bitno, pre no što vam predstavimo njene preporuke.

Nakon studija Lorenzo de’ Medici u Firenci, Marta je diplomirala na Tulane Univerzitetu u Nju Orelansu. Završila je program za politički performans na Hemisferik Art Institutu na Njujorškom Univerzitetu (NYU), kao i AIM (Artist In the Market Place) program Bronks muzeja.

Učestvovala je u rezidencijalnim programima širom sveta od kojih su najznačajniji za njen umetnički i lični razvoj bile Art Rezidens Alej u Libanu (2014) i na Geti Istraživačkom Institutu u Los Anđelesu (2017).

Dobitnica je nagrade za stvaralaštvo na Arte Non Stop filmskom festivalu u Buenos Airesu , gde je 2019. godine dokumentarni film o njenom umetničkom radu “Upravo Rođena” (Born Just Now) u režiji Roberta Adanta, proglašen za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Od nedavno, Marta je šef katedre i profesor na master studijama na Rome University of Fine Arts u Rimu.

Talentovana, ali pre svega istrajna  i hrabra, pored konstantnog ulaganja u znanje iz oblasti koja je njen najveći pokretač, Marta Jovanović pasionirana je zaljubljenica u modu. Njeno ime već nekoliko godina stoji iza brenda Uniforma.

Kada nije zatrpana obavezama ili prtljagom negde na relaciji između Rima, Firence i Beograda, telo i duh odmara uz nepregledno plavetnilo Jadrana, a um polako priprema za nove kreativne pobede uz sledeći sadržaj: 

ČITAJ

“Still Here – Moments of Isolation” predivna coffee table knjiga, koju je pre nekoliko nedelja objavio Distanz Verlag iz Berlina. Za vreme pandemije kustoskinje Mafalda Milliesn i Roya Sachs, pokrenule su Instagram profil TRIADIC i pozvale umetnike iz celog sveta da pošalju kadar nečega što ih okružuje, što im pravi društvo u izolaciji, odnosno da naprave fotografiju mrtve prirode sastavljene od predmeta koje imaju u svojoj okolini. Radove prate tekstovi koje su umetnici napisali o samom radu, samoći, izolaciji, sećanjima, nadi. Kada su me pozvale da pošaljem nešto kao moj doprinos, radovala sam se inicijativi ali sada kad je projekat postao predivna knjiga, ne prestajem da je prelistavam, gledam, čitam i obožavam radove i tekstove nekih od mojih omiljenih umetnica kao što su Shirin Nesha i Tracey Emin ali i mnogi drugi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TRIADIC (@tri_adic)

GLEDAJ

Zauvek aktuelan In the Mood for Love. Ja sam nepopravljivi romantik i uvek sam in the mood for love! Ovoga puta je jako intenzivno nakon što je bilo brutalno, sada znam da je ljubav duboko uzvraćena, uvek je bila, odolela je vremenu i paklu, pa u tome uživam. Svaki gram bola nekako je srazmeran svakom gramu sreće. Ne znam šta će biti u budućnosti ali najlepše nešto što može da se desi dešava se sada. Ja volim da volim i volim kad me on voli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @in__the_mood_for_love

SLUŠAJ

Yellawolf – You and Me. Iz nekog razloga, osim sto je on prezgodan, ima čaroban glas i reči me diraju u core, slušam ovu stvar na životnim prekretnicama, tako je i sada. On peva o You and Me ali pesma nije posvećena ženi već njegovom stvaralaštvu. Ja sam najzaljubljenija u svoj rad i to je odnos koji je iznad svega ostalog. Sada, kada me život tera da još više rastem kao žena i kao umetnica, i ponovo postavljam sebi esencijalna egzistencijalna pitanja, verujem da je moj jedini odgovor, kao što je uvek i bio, duboka vera u rebel, rebel duboko u meni koja se inati i uspeva u onome što zacrta. Plašim se, uzbudjena sam i srećna!

POSETI

Performance Art Camp u VR galeriji Galerija 12 HUB iz Beograda + European Cultural Center Performance Art iz Amsterdama.

Ova izložba plod je saradnje sa Dr. Anjom Feršner kustoskinjom, ekspertom i zaljubljenicom u istoriju performansa bivše Jugoslavije.

Kao profesor i mentor u domenu performansa, toplo preporučujem radove učesnika radionice koja je održana pre skoro tačno godinu dana, a sada se može videti kao izložba u virtuelnoj realnosti. Učesnici su: Sara Kostić (Srbija/SAD), Marina Marković (Srbija), Steven C. Harris (Nemacka/SAD), Bojana Branković (Srbija) i Lena Kilina (Rusija/Brazil/ Kina). VR galeriju, njenu arhitekturu i funkcionalnost osmislila je dr. Frančeska Albreci sa UCLA-a, tako da osim uzbudljivih performansa, pristup edukaciji u novonastaloj situaciji izolacije usled pandemije, nove tehnologije virtuelnog domena me potpuno fasciniraju. Performans ne samo da preživljava, već raste, razvija se i prima nove forme, izlazi iz haosa jači a umetnici sve kreativniji!

Razgovarala: Maja Bunčić

Foto: Profimedia, Petar Vujanić

Pročitajte još