Nojeve barke za milijardere

Pošto se ni u smak sveta ne ide bez stila, vodimo vas u šetnju po omiljenim “bunkerima za milijardere” koji se nalaze u Americi, Nemačkoj i na Novom Zelandu

Bunker Vivos Europa One bio je sovjetska baza u Nemačkoj

Još od Hladnog rata i pretnji nuklearnom katastrofom, milijarderi su u potrazi za idealnim skloništem. Ovoga puta, strahuju od virusa. Pošto se ni smak sveta ne može dočekati bez stila, to više nisu prosti olovni kontejneri pod zemljom, sa krevetima na sprat, sistemom za ventilaciju, hemijskim toaletima i zalihama za jednu godinu. Ne, sada je razvijen čitav biznis sa luksuzno opremljenim podzemljem u koja se časkom može spustiti iz nadzemnih palata. Sudeći prema interesovanju bogatih i slavnih, za doček sudnjeg dana najpopularnije su tri destinacije, u Americi, Nemačkoj i na Novom Zelandu.

Pošto su Trumpovi pri odlasku iz Bele kuće objavili da se sele na imanje na Floridi, prva je spakovala kofere ćerka donedavnog predsednika, Ivanka. Ona je odabrala ostrvo Indian Krik kod Majamija, koje je od milja prozvano “bunkerom milijardera”. Samo za zemljište u ovoj večito sunčanoj oazi, Ivanka i njen suprug, investitor Jared Cushner, izdvojili su oko 32 miliona dolara.

– Trenutno svi žele u Majami. Napuštaju Njujork i Kaliforniju. Tržište nekretninama ovde je sada podivljalo. Mnogi menadžeri, milijarderi i informatički magovi su među najvećim kupcima – rekao je izvor magazina Page Six.

Pomenuto ostrvo je jedno od najsigurnijih mesta u SAD. Zaista podseća na ogroman bunker – pored zaštitnih i maskirnih ograda, na bezbednost elitnih stanovnika pazi odred policajaca, zadužen za tridesetak rezidencija, koliko ih se tamo nalazi. Ivanka Trump je  odabrala parcelu koja je, inače, u vlasništvu 77-godišnjeg pevača Hulia Iglesiasa. Budući dom će graditi na samoj obali, na sedam i po hiljada “kvadrata”, sa 60 metara privatne plaže.

Na Indijan Krik se doseljava i top model Giselle Bundshen sa suprugom Tomom Bradyjem. Oni su vilu u Bostonu zamenili impresivnim imanjem koje kupuju za 17 miliona dolara. Postojeću zgradu ruše i angažuju najbolje domaće arhitekte kako bi podigli modernu porodičnu oazu. Priča se, i ekološki prihvatljivu do poslednjeg centimetra. Može se reći da život doslovno počinju iz početka.  

– Oni vole da grade od temelja, a ne da se usele u nešto gotovo. Pogledajte njihovu vilu u Bruklinu, ova će biti nalik tome – tvrde upućeni. Tako će jedan od najlepših parova šou-biznisa postati prvi susedi ne samo potomcima Trampa, nego i manekenki Adrijani Limi, Iglesijasu i preduzetničkim mogulima Edwardu Lampertu i Carlu Icahnu. Tamo živi i Jeffrey Soffer, sa suprugom, supermodelom Ellie Macpherson. Njena koleginica Karlie Closs je takođe, čim je saznala da je u drugom stanju, pobegla sa suprugom u ovaj raj na zemlji.  

Ipak, najveće i najbezbednije mesto na svetu nalazi se u Nemačkoj. U ogromnoj tvrđavi, koju su još Sovjeti tokom Hladnog rata izdubili u planini, sada se prostire čitav grad za milijardere. Poznat kao Vivos Europa One, nalazi se na stotinak metara pod zemljom. Zato se smatra da bi izdržao svaku katastrofu, od panedmije do zemljotresa i atomskog rata. Izvana, izgleda kao zatvorski kamp. Ali, čim se prođe kroz mala bela vrata, ulazi se u najskuplje stanove na svetu. Cena im se kreće od dva miliona dolara naviše, a Vivos među brojnim zainteresovanim bogatašima bira „najbolje kandidate“.  

Mala vrata vode u poptuno drugi svet, lavirint odaja. Luksuzni saloni i spavaće sobe samo su deo ponude. Gostima su na raspolaganju pozorište, teretane, bazeni, restorani i bioskop sa neverovatnom kolekcijom filmova. Posle projekcije, mogu svratiti u bar i družiti se sa ostalim stanovnicima ovog raskošnog karantina. Ukoliko nešto krene naopako, na raspolaganju je savremena bolnica, a kome je potrebna duhovna uteha, tu je veličanstvena dvorana koja imitira srednjovekovnu crkvu. Ovaj bunker takođe nudi zaštitu istorijskih spomenika i umetničkih dela, životinja, uzoraka DNK i raznih vrsta semena. Ako vam podseća na modernu Nojevu barku, niste pogrešili.

Kvinstaun, živopisno skijalište na Novom Zelandu, godinama privlači svetski džet set, a u doba korone postao je magnet za glasine o bogatašima sa svih strana sveta koji investiraju u luksuzna skloništa. O tome se može samo nagađati. Nedavno je lokalni trgovac nekretninama oglasio jedno mesto kao “bunker za milijardere”, a postoji i bar koji se zove “Bunker”. Kada se CNN raspitivao među žiteljima, naletao je na zid ćutanja ili skepse. Međutim, Kvinstaun odavno ima reputaciju bunkera za bogate Amerikance, makar kao metaforu za beg od turbulentnog života. Među poznatim stanarima ove oaze su milijarder i političar iz Silicijumske doline Peter Thiel, kao i nekada moćni voditelj NBC News-a Matt Lauer. Sada, kada je pandemija izazvala pustoš širom sveta, Kvinstaun ponovo izaziva pažnju kao savršeno sklonište – sa tajnim bunkerom ili bez njega.

Milica Đorđević

Fotografije: Profimedia, Pinterest

Najnovije