Harper's Bazaar Srbija

Osam misli koje povređuju vašu psihu

Ukoliko se ovih dana mentalno osećate loše, pročitajte ovaj članak.

Protekla godina je svima bila teška. Možda vam se ovih dana čini da sve ide nekako neuspešno: pozlilo vam je, došlo je do problema na poslu, partner vas ne razume… Tužne misli obuzimaju svu svest i vi se verovatno pitate: „Zašto mi se ovo moralo dogoditi?“

Razmislite o ovome: genijalni Stephen Hawking, čak i kada je bio potpuno paralizovan, nije odustajao i davao je savete, upoređujući depresiju sa crnom rupom:

„Moja poenta je da crne rupe nisu tako crne kao što izgledaju. To nisu večni zatvori, kako se ranije mislilo. Postoji izlaz iz njih, a možda i u drugi svemir. Ako se osećate kao da ste zarobljeni u crnoj rupi, ne odustajte – izlaz postoji.“

Postoji nekoliko fraza koje se apsolutno ne smeju izgovoriti, čak ni mentalno:

 „Svi žive bolje od mene“

Poređenje sa drugima je „kradljivac“ radosti. Često više cenimo živote drugih, a to može ozbiljno da naruši naše stanje. Svaka osoba vodi svoju bitku i ne možete znati sve o svim nevoljama koje se dešavaju u nečijem životu. Svako može pogrešiti, svako ima svoje mane, neuspesi se jednostavno događaju ljudima. Nemate pojma šta se sinoć dogodilo vašem veselom kolegi.

“Ja sam greška”

Ne samo da je ovo bezobrazno, već i usporava život. Misao potpuno zahvata mozak i ne dozvoljava vam da pokušate nešto novo. Ako mislite: „Ovaj put sam pokušala, ali nisam uspela“, onda se ovo neće odnositi na vaš karakter ili veštine – samo jedna radnja. Zato ne brinite o isprobavanju novih stvari.

 „Neću biti srećan dok …“

Prema psihologu Ariani Machin, ova štetna misao usporava i čini vas nesrećnim do dana kada postignete svoj cilj. Da ste naučili da živite u sadašnjosti, bili biste još srećniji kada dobijete ono što želite. Razmislite o tome.

“Mrzim kako izgledam.”

U redu je videti nedostatke na svom telu, ali stalno procenjivanje sopstvene slike samo pogoršava vaše mentalno zdravlje. Usredsredite se na ono što volite na sebi; postavili ciljeve kojima treba težiti. I ne zaboravite da se pohvalite što ste dobili ono što želite!

 „Kod mene je uvek tako“

Niste namerno slomili utičnicu, iako se očajnički ubeđujete u ovo. Osećaj sopstvene manjkavosti postepeno zahvata sve ono što radite i mislite. To dovodi do činjenice da svaku manju smetnju, poput slomljene šolje, počnete da opravdavate „pa, to sam ja“, umesto da težite tačnosti i pažnji.

“Ja ne mogu to da uradim”

Da, možete sumnjati i bojati se novih stvari, ali ne dozvolite da vas strah preuzme. Ponekad kažete da ne možete nešto da uradite, a da to ni ne probate! Rizikujte, razvijajte se.

„Nisam zaslužio ovaj uspeh“

Kad god se dogodi nešto dobro, da li se osećate kao da to ne zaslužujete? Prestanite da ignorišete svoje pozitivne osobine: trud, veštinu, dostignuća i sreću.

„Moj život će uvek biti težak“

Ova toksična misao naglašava da problem nikada neće nestati. Ispunjava vam život nepotrebnom anksioznošću i može dovesti do depresije. Naravno, vašu svest nije tako lako obnoviti, ali rad na sebi sigurno će vredeti sav uložen trud.

Najnovije