Pravila za introverte koji žele da zadrže dobru energiju i budu dobro u svojoj koži

Kako druženje sa drugima ne bi bilo stresno, postavite neka pravila koja treba da poštuju svi koji žele da budu u vašem društvu.

Introverti znaju kako se osećate u vezi sa druženjem: nije baš nešto zbog čega se uzbuđujete, zar ne? Kako druženje sa drugima ne bi bilo stresno, postavite neka pravila koja treba da poštuju svi koji žele da budu u vašem društvu, a posebno vi.

Dakle, koja pravila treba da imaju introverti?

1. Stop iskorišćavanju

Mnogi osetljiviji ljudi i introverti prirodno daju od sebe – svoje vreme i trud. To im nije teško, zapravo osećaju da je to ispravno. Zato se trude da pomognu svima koji naiđu. Pre ili kasnije, međutim, naiđu oni koji samo uzimaju, a ništa ne nude zauzvrat. Nijedna zdrava veza ne može tako da funkcioniše, to je samo iskorišćavanje. Ako introvert provodi dosta vremena sa takvom osobom ili više njih, biće potpuno iscrpljen (više nego inače pri druženju) i činiće mu se kao da je druženje zapravo obaveza i dužnost. Takav odnos neće doneti ništa dobro, pa ga odmah prekinite.

2. (Pre)zauzetost nije vrlina

Postalo je uobičajeno da smo svakodnevno prezaposleni i od jutra do mraka trčimo po obavezama i težimo drugima, ali nam uvek ponestane vremena za sebe. To je jednostavno tako, zar ne? Ne baš. Ovo nije zdravo ni za introverte, ni za sve ostale.

Introvertima je potrebno više vremena za sebe nego ekstrovertima, koji druženjem pune baterije. Introverti vole da provedu nekoliko trenutaka, ili čak sate i dane, samo u sopstvenom društvu. Nije im dosadno i gotovo nikad im nije mnogo toga. Oni se raduju samoći mnogo više nego pozivima za zabavu. Dakle, trčanje napred-nazad im neće učiniti nikakvu uslugu. Neće morati da se baš ničemu posvećuju i neće morati da budu toliko dostupni kao što jesu kada imaju puno energije. Vreme za vas je neophodno, pa ga rasporedite.

3. Ako kažete NE, to znači…

Ne. To je tako jednostavno. Introvertima nije lako kada moraju da odbiju neku pomoć ili neku osobu koja im ne odgovara, pa često nesebično prihvataju sve što im se nameće. Neće biti lako reći ne, ali ako ste introvert, gotovo sigurno ćete to morati učiniti više puta. Ako niste sigurni, barem recite da ćete proveriti svoj raspored i recite da li imate vremena za ovo i to. Moći ćete da razmislite i odlučite da li zaista želite nešto da uradite ili biste radije odbili ponudu. Nemojte se plašiti da je odbijete, uradite to ljubazno i niko vas neće kriviti.

4. Niste “teret” 

U današnje vreme nije teško osetiti usamljenost, tugu, bes, strah, nesigurnost… Osetljivi introverti su još više pogođeni takvim emocijama. I dok su negativne emocije normalne i treba im dozvoliti da se osećaju, one mogu postati problem ako ih ne procesuirate i ne suočite sa njima. Introverti vole da potisnu sve ili se sami nose sa takvim osećanjima, čak i ako im je potrebna pomoć. Ali treba da znate da nikada nećete biti teret pravim prijateljima, ljubavnom partneru i porodici. Ne budite samo osoba kojoj treba savet i uteha. Recite sami kada vam zatreba.

Tekst: Milica Đorđević

Fotografije: Pexels 

Najnovije