Harper's Bazaar Srbija

Priča iza filma “House of Gucci” – šta je dovelo do ubistva koje je uzdrmalo svet mode?

Slike sa seta filma “The House of Gucci” koje su prepravile društvene mreže su konačno dobile ton – prošle nedelje je trejler najočekivanijeg filma ove godine konačno ugledao svetlost dana. 

Interesovanje publike za tragične sudbine javnih ličnosti nikada ne prestaje da jenjava. Godinama nakon smrti zvezde koja je ostala zarobljena između zlatnog Holivuda i pop kulture, Marilyn Monroe i dalje inspiriše hiljade ispisanih stranica knjiga i scenarija željnih da postanu makar delić puzle koja je ostala nakon njenog života. Sve što je dodirnula princeza Diana se čak i nakon dve decenije pretvara u zlato. Suđenje O.J Simpsonu je devedesetih toliko popularizovano, da su svi glavni akteri nakon njegovog završetka napisali knjigu, osim sudije. 

Da li je to, slično Velikom bratu, društveno prihvatljivi voajerizam ili ljudi uživaju u nesreći poznatih ličnosti jer razbija savršenu sliku koju nam plasiraju, nije ni bitno. Na kraju dana, bitna je računica – tragedija je punila amfiteatre u Staroj Grčkoj, a sada puni bioskopske sale. U nastavku teksta pročitajte koja je to priča koja će navesti publiku da čekaju u redu 24. novembra da vide Lady Gagu i Adama Drivera u ulogama Patrizie Reggiani i Maurizia Guccija.

Priča o Mauriziju i Patriziji

Maurizio Gucci je unuk Guccia Guccija, osnivača jednog od najstarijih italijanskih modnih brendova. Kako to obično biva, novčana stabilnost dovodi do mentalne nestabilnosti, pa je on u bliskim krugovima bio zapamćen kao razmažen i težak čovek. Njegov život se menja kada upoznaje Patriziu Reggiani, ćerku konobarice i vozača kamiona rođenu na obodima Milana. Uz ušteđevinu svog oca i lepotu koja je neverovatno podsećala na Elizabeth Taylor, ona je uspela da se infiltrira u krugove italijanske elite – u kojima se kretao i naslednik Gucci imperije. Upoznali se se krajem šezdesetih godina, a već 1973. su napravili glamurozno venčanje. Poznati po svom ekstravagatnom ukusu i dekadenciji, interesovanje javnosti za njih bilo je ogromno – njihov moderni ekvivalent bi možda bili Kim Kardashian i Kanye West. Njegov otac, Rodolfo Gucci nije odobravao njihov brak, smatrajući da Patriziu u životu motiviše novac, a ne ljubav. Sve do rođenja njihove prve ćerke, Alessandre, oni su bili u zategnutim odnosima. Zbog njihovog luksuznog života, svaki korak Patrizie i Maurizija je Gucci imperija plaćala vrtoglavim ciframa.

Smena vlasti u Gucci imperiji

Patrizia Reggiani nije bila samo privezak koji je Maurizio stavio na ključeve od svoje imperije, već je radila na mestu glavnog savetnika, što je dovelo do ogromnog uspeha koji je brend doživeo osamdesetih godina. Kada je Rodolfo iznenada preminuo, Maurizio je postao većinski vlasnik kompanije. Kao i svako kome je radno mesto predodređeno, a ne suđeno, on je svoju novostečenu moć želeo da iskoristi tako što će izbaciti ostatak porodice iz upravnog odbora. Rešivši se svog ujaka Alda Guccija i brata Giorgija Guccija, on je pokazao lice koje se Patriziji ni malo nije svidelo. Od tog trenutka, njihov odnos počinje da se menja i poznati par se sve više udaljava.

“Hell Hath No Fury Like a Woman Scorned”

1985. Maurizio odlazi na put u Firencu, i nikada se ne vraća – makar ne Patriziji.  Mislili smo da je to samo kliše koji Amerikanci u filmovima pripisuju krizi srednjih godina, ali on zaista napušta svoju suprugu i dve ćerke zbog mlađe žene. Oni se istog momenta rastaju, ali se razvode tek 1991. godine. Patrizija je ostala sama u svom očaju, koji se godinama pretvarao u bes. Povređena njegovom izdajom, iznervirana njegovom nesposobnošću da vodi kompaniju i besmislenim trošenjem novca, ona se borila da nastavi sa svojim životom. Novi početak joj je još više otežala vest da je dobila tumor mozga, ali ga se brzo rešila. U tom periodu ona je javno tvrdila da je “više Gucci” od čitave dinastije, kao i da je mnogo bolje plakati u Rolls – Royce-u nego biti srećan na biciklu.

Ubistvo u kući Gucci

Tog kobnog 27. marta 1995. godine, Maurizio Gucci je pogođen sa 4 hica stepenicama ispred sedišta kompanije u Milanu. Naravno, sumnja kako javnosti tako i policije je odmah pala na povređenu bivšu suprugu. Ipak operacija koja je uključivala vidovnjakinju, šofera, plaćenog ubicu i čoveka koji ih je sve spojio – nije mogla da se poveže sa Patriziom, sve do 1997. godine kada je ona uhapšena i osuđena na 29 godina u zatvoru. Od gospođe Gucci ona je u tren oka postala Crna udovica kako ju je prozvala svetska javnost. Njena hladnokrvnost tokom suđenja je šokirala porotu, a na pitanje zašto ga nije sama ubila, već je unajmila plaćenog ubicu ona je odgovorila “Ne vidim dobro. Možda bih promašila”. 

Gde je i šta radi sada Patrizia Reggiani?

Nakon pokušaja samoubistva 2000. godine, Patriziji je smanjena kazna na 26 godina i ponuđeno joj je da pređe u zatvor otvorenog tipa gde bi dobila priliku da nauči neki novi zanat i radi, ali ona je to odbila. “Nisam radila ni jedan dan u životu i ne planiram da počnem sada”, rekla je u svom maniru. 2016. godine ona izlazi iz zatvora i dobija preko 20 miliona dolara za svu rentu od Gucci imanja koje je posedovala zajedno sa pokojnim suprugom. Ona sada uživa u svom bogatstvu i  povremeno radi kao savetnik za bred nakita “Bozart”. Kada produkcija objavila o radnju novog filma “House of Gucci”, sve oči ovog sveta su bile uprte u nju. Njen jedini komentar je bio da je iznervirana činjenicom da se Lady Gaga nije udostojila da dođe i upozna je – a glumiće je na filmskom platnu.

Šta god pomislili nakon čitanja ovog teksta, jedno je jasno – ubistvo nikada nije bilo tako dobro stilizovano i ne možemo da dočekamo 24. novembar.

Tekst: Tamara Mladenović
Fotografije: Instagram, Profimedia

Najnovije