Harper's Bazaar Srbija

Psihosomatika: šta je to i kako se leči

Da li stvarno boli?

U pozadini pandemije, anksioznost se prirodno povećava. I zajedno s tim, počinje da se čini da nas simptomi virusa proganjaju i postoji šansa za razvoj psihosomatskih poremećaja. Grubo govoreći, počinjete snažno da verujete u svoju nelagodu i osećate je fizički, iako je sve ovo samo u vašoj glavi.

Dakle, šta je to psihosomatika i kako da ne postanete njena žrtva tokom stresnih vremena u kojim se nalazimo?

Psihosomatske bolesti su stanja koja ispoljavaju telesne simptome, ali njihov glavni uzrok su psihoemocionalni poremećaji. Psihosomatski poremećaji se najčešće manifestuju poremećajima u radu gastrointestinalnog trakta, bolovima u mišićima, zglobovima, maloj karlici i glavoboljama. Često imaju tendenciju da nastanu spontano, bez veze sa spoljnim faktorima. Posebnost psihosomatskih poremećaja je da u prisustvu teških telesnih simptoma dijagnoza ne pokazuje prisustvo bilo kakve telesne bolesti. Kada lekari dijagnozu ne potvrde, možemo govoriti o verovatnoći psihosomatskog poremećaja.

Kako razumeti šta je to?

Psihosomatski poremećaji zahtevaju pomoć i lečenje. Njihova dijagnoza, nakon što su isključene sve moguće somatske bolesti, sastoji se u posebnom testiranju i pregledu psihologa i kliničkom intervjuu koji je obavio psihijatar. Psihijatar je taj koji potvrđuje dijagnozu.

I šta onda raditi?

Program pomoći uključuje farmakoterapiju i psihoterapijsku podršku. Lečenje psihosomatskih poremećaja zahteva vreme. Oni ne reaguju tako lako na terapiju kao, na primer, anksiozni poremećaji. Razlog je taj što se izražavaju u fizičkim simptomima. Ovo je obrazac koji treba naučiti savladati. Lečenje može trajati od nekoliko meseci do godinu dana psihoterapijske podrške i terapije lekovima, što zavisi od pratećih psiho-emocionalnih problema. U nekim slučajevima možemo videti povezanost fizičkog simptoma sa spoljnom situacijom. Na primer, kod dece se psihosomatski simptomi mogu pojaviti u pozadini poteškoća sa adaptacijom u vrtiću ili školi. Može se pojaviti bol u stomaku. Kod odraslih se psihosomatski simptomi mogu javiti i sa stresom. Najbolje što čovek može učiniti u ovoj situaciji je da na vreme poseti pravog lekara. Ako lekar koji leči, nakon kompletnog pregleda nije otkrio telesnu bolest i preporučuje psihijatrijsku konsultaciju, ova preporuka se mora poštovati. Mnogi ljudi suočeni sa takvim problemom, čak i nakon preporuke, nastavljaju da traže drugo mišljenje, ponekad čak i nekoliko godina mogu da budu pregledani u različitim klinikama u potrazi za izmišljenom bolešću.

Važno je započeti lečenje na vreme, ovo je ključ efikasnosti.

Najnovije