Harper's Bazaar Srbija

Škotska će biti prva zemlja koja će higijenske proizvode za žene učiniti besplatnim

Škotska će biti prva država na svetu koja pruža besplatan i sveobuhvatan pristup proizvodima koji se koriste tokom menstruacije. 

Prema novom zakonu, škotska vlada će stvoriti nacionalni program kako bi proizvodi bili dostupni svima kojima su potrebni; sve škole, fakulteti i univerziteti moraće da ih skladište u toaletima, a vladini službenici mogu narediti da to učine i druge javne organizacije.

Kampanju, koju su podržali aktivisti širom države, predvodila je glasnogovornica škotskih Laburista za zdravstvena pitanja,  Monica Lennon, koja je zakon predstavila u aprilu 2019.

Nedugo pre glasanja, Lennon je rekla da će ovo mnogo značiti devojkama i ženama, ali i da je neophodno zbog negativnog uticaja koji je pandemija imala na pristup i dodala da će sledeći koraci biti okončanje stigme koja okružuje ženske cikluse i osiguranje da zdravlje žena ostane na političkoj agendi. “Škotska neće biti poslednja koja će ‘period poverty’ poslati u istoriju”. – rekla je Lennon.

Prva ministarka Škotske, Nicola Sturgeon napisala je u utorak uveče da je ponosna što je glasala za istorijski zakon.

Gotovo jedna trećina žena u Velikoj Britaniji starosti od 14 do 21 godine imala je poteškoća sa pribavljanjem proizvoda ili pristupom njima tokom perioda karantina, prema majskom istraživanju međunarodne dobrotvorne organizacije za decu Plan International UK. Velika Britanija je od prošle godine u svim školama ponudila besplatne proizvode, ali je uticaj tog poteza smanjen zatvaranjem škola. Istraživanje je pokazalo da je svaka peta žena prijavila da ima poteškoća u dobijanju proizvoda iz različitih razloga osim troškova, uključujući i to što ih nije našla u prodavnicama ili nije mogla da napusti dom tokom karantina.

IZNENAĐUJUĆA ČINJENICA

Prošle godine je 35 država u SAD imalo “Pink Tax” ili „porez na ružičastu boju“ tj. „porez na tampon“, prema izveštaju Američkog udruženja medicinskih žena. U ovim državama se oporezuju proizvodi za negu koji se prodaju ženama, jer se smatraju nebitnim stvarima.

U našoj zemlji menstruacija je takođe “oporezovana”, a taj porez iznosi čak 20%, što higijenske ženske proizvode čini skupim u odnosu na prosečnu zaradu i smatraju se “luksuznom robom”, a ne potrebom.

Nadamo se da će primer Škotske poslužutu kao dobar uzor mnogim drugim zemljama.

Najnovije