Harper's Bazaar Srbija

Soul blues – 8 trikova za poboljšanje vašeg mentalnog zdravlja

Zima je sezona u kojoj uglavnom provodimo vreme kod kuće i fokusirani smo na fizičku spremnost, figuru i lepotu. Pokušavamo da ispravimo ono što ne valja takozvanim dobrim rezolucijama u novoj godini. Ali šta je sa mentalnim zdravljem? Kako sada efikasno sprečiti bluz duše i uvesti više svetla u mračno doba.

1. SAMOREFLEKSIJA

Prvi korak ka većem blagostanju je samorefleksija. Stoga posmatrajte i procenjujte sebe kritičkim okom, budite iskreni i prepoznajte pojedinačne aspekte svog raspoloženja poput brige, tuge, bezvoljnosti ili osećaja usamljenosti. Nisi sama u ovome, i ostali se tako osećaju!

2. SUZE SU OK

Dozvolite sebi prethodno definisani vremenski okvir od pet, deset ili dvadeset minuta u kojem možete da se oslobodite svega i pustite blues nesputano. Plačite, vičite, sažalite se na sebe i govorite naglas o svojim problemima. Ovo oslobađa i oduzima žestinu briga. Ako se negativne misli pojave izvan vremenskog prozora, namerno ih odgurnite u stranu.

3. DNEVNIK

Vodite dnevnik o svom raspoloženju i saznajte šta zaista pritiska vašu dušu. Oni koji vode dnevnik, ne samo da posebno filtriraju pojedinačna raspoloženja, već mogu čak i da otkriju i dokumentuju njihove uzroke, korak po korak se oslobađaju svojih briga i pomažu sebi u stvaranju mentalnog imuniteta.

4. NEKA BUDE SVETLOST!

Nije tajna da nam nedostaje jaka sunčeva svetlost (vitamin D!) i tople temperature i većina ljudi se oseća primetno depresivno. Izlazite napolje što je češće moguće, šetajte ili trčite, jer apsorbujemo sunčevu svetlost čak i kad je nebo oblačno. Idealni su (logično) svetli sati između 10 i 16 sati.

5. POKRET

Kad smo kod toga: vežbanje je dobro za vas! I ne samo zato što radimo na svom telu i tada se osećamo bolje. Čak i oko 20 minuta umerenog treninga stimuliše oslobađanje hormona sreće (poput serotonina), istovremeno se sprečava proizvodnja umornih i depresivnih supstanci (kao što je kortizol).

6. VREME ZA SEBE

Otkrijte šta je dobro za vas, šta to ostavlja duboko zadovoljstvo i pozitivne vibracije. Takođe (i pre svega!) u stresnim fazama nekoliko puta nedeljno svesno odvojite vreme samo za sebe. U zavisnosti od vaših želja, joga, sport, slikanje, kupka sa penom i čitanje mogu vam pomoći da se opustite.

7. HRANA KOJA POPRAVLJA RASPOLOŽENJE

U stvari, dijeta se takođe može koristiti za jačanje mentalnog imuniteta. Zato se klonite brze hrane, gotovih jela, laganih ugljenih hidrata i grickalica koje sadrže puno masti ili šećera. Pokazalo se da sve ove hranljive materije usporavaju metabolizam, izbacuju nivo šećera u krvi iz ravnoteže, pokreću žudnju i mogu biti uzrok bezvoljnosti, umora, fluktuacija hormona i depresivnog raspoloženja. Sezonsko voće i povrće, kao i lagani obroci sa belim mesom ili belom ribom pozitivno utiču na mentalno (i fizičko) zdravlje. Agrumi, bobice, masline i orašasti plodovi takođe su istinski pojačivači raspoloženja. I: pijte jedan do dva litra vode dnevno!

 8. BUDITE OFFLINE ČESTO

Budite offline što je češće moguće, po mogućnosti vrlo svesno i svakog dana u određenom vremenskom periodu. Takođe možete da deaktivirate zavodljive aplikacije na društvenim mrežama kao što su Instagram, Facebook ili Pinterest i dozvolite sebi da neselektivno surfujete mrežom samo u određeno vreme. Ovaj korak vas oslobađa socijalnog stresa, preusmerava fokus na sopstveni život i stvara neverovatnu količinu slobodnog vremena (ključna reč: Me-Time).

harpersbazaar.de

Najnovije