Harper's Bazaar Srbija

Spavanje je novi beauty luksuz: 6 koraka za savršenu rutinu

Važnost kvalitetnog sna za zdravlje toliko se podrazumeva da mi je svaki put glupo da to naglasim, skoro kao za unos dovoljne količine vode. Pa ipak, koliko god svi ikada pričali o tome, da li verujete da i dalje postoje osobe koje misle da im je par sati sna dovoljno da funkcionišu kao i par čaša vode? Dobro de, možda i jeste dovoljno u nekim godinama (not!), ali da ne bismo došli u situaciju da kasnije proklinjemo sebe što smo tako olako shvatali zdravlje koje smo imali, možda bi bilo krajnje vreme da usvojimo neke ispravne, a zaista lake navike. 

U odnosu na tempo života koji većina nas prati, san je zaista postao luksuz. Upravo zato je i počeo da se svrstava u self-care, odnosno brigu o sebi, ne bismo li se podstakli da o njemu malo bolje porazmislimo. Jer, self-care nisu samo penušave kupke, skupocene maske za lice i omiljena čaša vina uz umirujuću svetlost sveća. Self-care su i “obične”, “dosadne” stvari kao što je spavanje 7-9 sati svake noći (zavisi kako vam odgovara). 

Ako znamo da kvalitetan san sprečava kardiovaskularne bolesti i gojaznost, popravlja raspoloženje, olakšava učenje i pamćenje, da li i zaista želite da ga ignorišete? U nastavku vam otkrivamo nekoliko koraka kako da unapredite svoju sleep rutinu za najbolju moguću brigu o sebi i svom zdravlju. Nemojte da čekate da bude kasno.

Napravite plan spavanja

Da biste usvojili naviku da kvalitetno spavate, potrebno je da napravite plan i uvedete rutinu koja je najbolja za vas – svako će imati drugačiju u skladu sa svojim potrebama! Recimo, ako nema potrebe da ustajete pre 8 ujutru, neka to bude vaše vreme za buđenje – 8 sati. I neka tako bude svakog dana, čak i vikendom. Vreme kada treba da legnete ćete odrediti tako što od 8 sati oduzmete željeni broj sati koje ćete prespavati. Recimo, ako vam je dovoljno 7 sati sna, onda bi trebalo da zaspite najkasnije do 1 sat. Sve ovo će zavisiti od vašeg stila života, ali znajte da je bitno da napravite raspored kog ćete se pridržavati svakog dana kako bi vremenom vaše telo naučilo kada je vreme za spavanje, a kada za buđenje. Ovo će vam obezbediti i kvalitetan san koji nam je svima potreban.

Opustite se i pripremite za spavanje

Sada kada ste napravili plan spavanja, sledeći korak je da se pripremite za spavanje. Jako je važno da se pre spavanja opustite, da otpustite sve što se dešavalo u toku dana, da se umirite kako bi i vaš san bio miran. Neki od načina su pisanje dnevnika, meditiranje, lagano istezanje, čaj od kamilice, opuštajuća knjiga. Otkrijte šta radi za vas.

Stvorite prijatno okruženje

Vaš dom može da bude mesto koje vas opušta, ali i stvara dodatni stres – odeća za pranje na stolici ili sudopera puna prljavih sudova nisu prizor koji želite da vidite pre spavanja ili nakon buđenja. Osim što bi vaš dom uvek trebalo da bude koliko-toliko sređen, prijatno okruženje koje će doprineti opuštanju i tonjenju u san može da uključuje prigušeno svetlo, tamne zavese, mirisna ulja i slično. Osim toga, ne zaboravite da pola sata pre spavanja odložite i mobilni telefon i laptop.

Unos kofeina i popodnevna dremka treba da budu ograničeni

Ako znate da kofein utiče na to da se ujutru razbudite i podignete nivo energije, onda ne bi trebalo da ga unosite nakon 14-15 časova kako ne biste poremetili ustaljeni ritam spavanja. Isto važi i za popodnevne dremke. Koliko god želeli da dremnete posle posla ili ručka, bolje bi bilo da sačekate veče da “zvanično” legnete kako ne biste zbunjivali svoje telo. Naravno, ukoliko ništa od ovoga ne utiče na vaš san tokom noći, nije obavezno da pravite ovakve drastične promene u dnevnim navikama. 

Budite strpljivi

Još uvek nisam sigurna da li je za usvajanje navika potreban 21 dan ili čak 66 dana, ali bitno je ne odustati – kao uostalom i za sve u životu. Sve dok ne pronađete rutinu koja vam savršeno odgovara i ne remeti vaš stil života već mu doprinosi, u redu je da isprobavate razne varijante, koliko god to potrajalo. 

Pričajte o spavanju sa svojim doktorom ili psihoterapeutom

Iako se briga o sebi odnosi na ono što sami radimo da bismo očuvali svoje zdravlje i onaj dobar osećaj iznutra, deo brige o sebi svakako je i rad sa stručnim licima. Ukoliko imate problema sa spavanjem, razgovarajte sa svojim doktorom koji će se baviti temama kao što su način ishrane, vežbanje, sami simptomi koje osećate usled nekvalitetnog sna, ali i sa svojim psihoterapeutom koji će se baviti temom duše koja je takođe jednako važna. 

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije