Lifestyle / Lifestyle

Sreća je zarazna: blagodeti nordijskog načina života

Temperatura vazduha u severnim zemljama zimi ne dozvoljava stalno uživanje u šetnjama, a da ne govorimo o kratkim dnevnim satima, ali istovremeno Danci redovno upadaju u pet najsrećnijih nacija na svetu. Možda je to olakšano posebnim načinom života usmerenim na pronalaženje udobnosti i spokoja.

Američka spisateljica Suzanne Nilsson nazvala je nordijski način života „odsustvom bilo čega dosadnog ili emocionalno neodoljivog, u kombinaciji sa uživanjem u prijatnim stvarima“.

Skandinavski koncept Hygge nije bez razloga postao trend: već je napisano na hiljade knjiga o tome kako opremiti sobu i promeniti garderobu, a hashtagovi na društvenim mrežama ne napuštaju prve redove popularnih tema. Ali ideja „hygge“ – se ne tiče samo okoline već i određenog stanja duha, koje na čelo vašeg života stavlja samo ono što donosi zadovoljstvo ili radost.

Promena načina života na nordijski način omogućiće vam postizanje mnogih prednosti odjednom u različitim oblastima:

Emocionalne prednosti

Život u nordijskom stilu promoviše osećaj smirenosti i spokoja u vašem domu. Budući da na nas utiče okruženje – slike, zvukovi, telesne senzacije, ukusi i mirisi, nije iznenađenje da stvaranje prijatnog prostora može pomoći u smanjenju anksioznosti. Nadolazeći osećaj udobnosti i sigurnosti omogućava vama i onima koji dele prostor s vama da se otvorite i budete iskreniji jedni prema drugima. Ostale potencijalne koristi uključuju:

 • Smanjena anksioznost i depresija
 • Povećan optimizam
 • Smanjen stres
 • Povećavanje pažnje
 • Poboljšanje samosvesti
 • Fizičke koristi

Kada se osećamo sigurno i smireno, naše telo reaguje u skladu s tim. Atmosfera oko nas stvara osećaj sigurnosti i udobnosti u kojem se duh i telo mogu osećati opuštenije. Sve fizičke koristi povezane su tako da pomažu u rešavanju većine zdravstvenih problema:

 • Bolji kvalitet spavanja
 • Regulacija težine
 • Smanjen kortizol
 • Smanjena potreba za alkoholom
 • Poboljšanje socijalnih veza

Nordijski način života usredsređen je na povezivanje sa porodicom, prijateljima i voljenima. Kada se osećamo prijatno i emocionalno sigurno, veća je verovatnoća da ćemo pokušati da izgradimo i razvijemo veze sa drugima. Zauzvrat, druženje sa onima koji su nam najvažniji stvara osećaj pripadnosti i povezanosti, što utiče na naše zdravlje i blagostanje. Osećamo se sigurnije kada smo povezani sa drugima. 

Životni standard & sreća

Skeptici veruju da koncept hygge deluje samo zato što stanovnici Danske žive u zemlji sa dobrim ekonomskim rastom, visokim platama, besplatnim obrazovanjem i dobro izgrađenim sistemom medicinske zaštite. Zapravo, nivo zdravlja i dohotka se navodi kao jedan od sedam važnih faktora koji doprinose sreći.

Istovremeno, sociolozi su otkrili da su finansije i sreća u direktnoj vezi samo ako nemate dovoljno da sastavite kraj s krajem. Čim nivo vaše zarade znatno premaši nivo važnih troškova, korelacija se smanjuje. Mnogo važnije je bilo koliko su vremena ispitanici proveli sa svojim voljenima. To nema nikakve veze sa slavom ili bogatstvom – kritični su samo socijalni odnosi.

S tim u vezi, koncept hygge može značiti ne samo veče u udobnom pokrivaču sa svećama okolo, već i mala druženja sa prijateljima uz prijatan razgovor. Nema telefona, samo zajedničko kuvanje večere i jednako vreme za sve učesnike u razgovoru.  

foto:heroine

Pročitajte još