Harper's Bazaar Srbija

Šta je sindrom odložene faze spavanja

Ovo je najpopularniji uzrok nesanice.

Svako od nas se povremeno suočava sa nesanicom. Razloga za to može biti mnogo: stres, prekomerni umor ili dnevna rutina koja je narušena radom od kuće. Još jedan uobičajeni uzrok je sindrom odložene faze spavanja poznat kao – Delayed sleep phase sindrom (DSPS).

Sindrom faze odloženog spavanja (DSPS) je poremećaj kod kojeg se čovekov san odlaže za dva sata ili više od onoga što se smatra prihvatljivim ili uobičajenim vremenom spavanja. Kašnjenje spavanja tada izaziva poteškoće kod buđenja u željeno vreme.

U idealnom slučaju, ciklus rada „biološkog sata“ funkcioniše tako što ujutru ustajemo, celim danom se bavimo energičnom aktivnošću, do večeri se umorimo i zaspimo. U slučaju sindroma odložene faze spavanja, cirkadijalni sat se gubi, a ciklus se povećava na 26-28 sati. Zbog toga imamo problema sa spavanjem: možemo ležati u krevetu nekoliko sati, a da ne utonemo ni u lagan san.

DSPS se može razviti u ranom detinjstvu, ali najčešće se pojavljuje ili pogoršava tokom adolescencije. 

Još jedan problem je nemogućnost nadoknađivanja nedostatka noćnog sna dnevnim snom. Nije lako prevariti svoje cirkadijske ritmove, a ako se izgube, onda je to potpuno nemoguće. Loš san može uzrokovati probleme sa pamćenjem i koncentracijom i smanjiti performanse, međutim, postoji izlaz iz ove teške situacije.

Možete sebi pomoći tako što ćete se rešiti loših navika. Najbolje je izbegavati alkohol, kofein i velike količine dodatog šećera dok pokušavate da nastavite sa uobičajenom rutinom. Telefon treba utišati i odložiti ga najmanje sat vremena pre spavanja, tako da vam ništa ne skreće pažnju do jutra. Umesto toga, pokušajte da stvorite neke nove večernje rituale koji će vam prijati i koji će vas opustiti – napravite vruću kupku, meditirajte ili pročitajte knjigu.

Ukoliko ne uspete, možete potražiti pomoć lekara: uzrok nesanice može biti, na primer, nedostatak magnezijuma ili bilo koje druge supstance.

Specijalisti danas takođe koriste dve metode za lečenje DSPS-a:

Terapija jakom svetlošću: koristi se svetlost da bi se postepeno vaš obrazac spavanja prebacio na uobičajeniji raspored.

Hronoterapija: ova tehnika ima za cilj resetovanje cirkadijanskog sata laganim odlaganjem vremena za spavanje (i perioda spavanja) za oko dva sata svakih nekoliko dana. Ova strategija se koristi ređe od metode svetlosne terapije.  

foto:Instagram

Najnovije