Sve što treba da znate o mobilnim novčanicima

Praktičan vodič kroz svet mobilnog plaćanja.

Za sve veći broj ljudi, mobilni telefon nije samo način da ostanu u toku sa novostima i u kontaktu sa dragim ljudima, već je i sredstvo plaćanja. Mobilni novčanici, aplikacije koje fizičke kartice pretvaraju u digitalne, pružaju vam dodatnu dozu praktičnosti, sigurnosti i lakoće prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, a to je nešto što je svima nama uvek potrebno. Ako još uvek niste uveli ovu praksu u svoju svakodnevicu, sada je pravi trenutak, a Mastercard vam donosi praktičan vodič kroz svet mobilnih plaćanja.

Šta su mobilni novčanici?

Mobilni novčanik je upravo to što i sam naziv kaže – novčanik, ali u mobilnom telefonu. U praksi, to je mobilna aplikacija – Wallet za iOS uređaje, odnosno Google Wallet za Android uređaje – u kojoj se nalazi digitalizovana verzija vaše Mastercard kartice, tako da možete da plaćate beskontaktno, prislanjanjem mobilnog telefona na terminal za plaćanje.

Šta mi je potrebno da počnem da koristim mobilni novčanik?

Da biste koristili mobilni novčanik, pre svega treba da proverite da li banka koja vam je izdala Mastercard karticu podržava plaćanje mobilnim novčanicima. Naravno, potrebno je da uređaj koji koristite podržava NFC tehnologiju.

Kako se koristi aplikacija?

iOS uređaji dolaze sa instaliranom Wallet aplikacijom, dok je na Androidu potrebno da Google Wallet preuzmete sa Play Store prodavnice. Zatim, otvorite odgovarajuću aplikaciju i klikom na + ili opciju Add to Wallet slikate svoju karticu ili ručno unosite potrebne podatke  i to je to –mobilni novčanik je spreman za korišćenje.

U radnji, kada želite da platite, to ćete uraditi tako što telefon prislonite na terminal za plaćanje i sačekate da on potvrdi da je transakcija uspešna. Ako koristite Apple Pay za iOS uređaje, potrebno je da aplikacija uvek bude aktivna, odnosno biometrijski otključana. Ako koristite Google Pay za Android uređaje, iznose do 4.000 dinara možete platiti i zaključanim telefonom ali samo do tri puta uzastopno – nakon toga, iz sigurnosnih razloga, novčanik će tražiti od vas da ga aktivirate, odnosno otključate biometrijski, kako biste mogli da platite.

Šta je to biometrija?

Iza stručnog termina, krije se vrlo praktičan koncept koji već sigurno koristite – potvrda identiteta skeniranjem lica ili otiska prsta. Ovo vam je već poznato jer većina savremenih telefona nudi opciju za biometrijsko otključavanje, čime je značajno unapređena sigurnost pošto šifru možda možete da zaboravite, ali vaš otisak prsta ili lik niko ne može da duplicira.

Za više informacija, posetite Digitalna plaćanja | Mastercard Srbija

Tekst: Promo

Fotografija: Promo 

Najnovije