Harper's Bazaar Srbija

Telo ne dolazi sa uputstvima za upotrebu u zavisnosti od vašeg pola

Zaista, da li je brijač povezan sa rodnim identitetom ili neki i dalje žive u dalekoj prošlosti?

Čini se da, uprkos razvoju događaja na svim poljima – naučnim, tehnološkim, humanitarnim – neki insistiraju na anahronoj razdvojenosti: muškog i ženskog.

Oni nastavljaju da žive u svetu u kojem, kako bi žena bila ženstvena, ne sme imati nijednu dlačicu na sebi, dok muškarac, da bi se smatrao frajerom, ne sme ništa da brije.  

U vreme kada se vodi intenzivna rasprava o prihvatanju i različitosti, kada napokon otvaramo oči i uši prema savremenijim idejama, kada se mitovi o ženskom savršenstvu raspršuju i muškarci se „igraju“ granicama polova bez straha, najmanje je tužno čuti od žena koje žive u 21. veku da se osećaju neprijatno zbog muškaraca koji uklanjaju dlačice ili žena koje ih ne uklanjaju.

Od kada se žene koje se s ponosom fotografišu na Instagramu, a da ne mahnito pokušavaju sakriti bilo kakve nedostatke u svom telu smatraju tabuom? I zašto bič toksične muškosti i dalje sprečava dečake i muškarce da skrivaju podočnjake korektorom, ako to vole da rade?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

Fotografije Sophie Loren i Emily Ratajkowski sa dlačicama ispod pazuha oduvek su tema razgovora na društvenim mrežama. Na mestu ove dve lepotice, naravno, mogla bi biti svaka žena. Svaka žena koja se otrese društvenih stereotipa koji nas muče godinama.  

Pa, celulit je seksi, strije su seksi, bore su seksi, a dlačice takođe mogu biti seksi. Ako se osećate prijatno sa svojim telom takvo kakvo jeste, seksi ste. Ako vam se zaglavi anahrona i stara slika, a vi grčevito pokušavate da je održite u životu, bez obzira koliko ste lepi, vaša lepota će biti skrivena.

Ako vam se nešto ne sviđa na vama, možete to promeniti, jer to želite, jer ćete se zbog toga osećati dobro – a ne zato što je to nametnuto od nekolicine koji insistiraju na anahronom razdvajanju „ženskog“ i „muškog“ . Skidanje odeće na plaži i ponosno hodanje do mora, bez brige o tome šta će neko reći, potpuno oslobađa – bilo da ste žena sa neobrijanim ili obrijanim pazuhom ili muškarac, potpuno depiliran ili potpuno neobrijan.

Oslobađa i činjenica da su granice mode nejasne i da vidimo da više muškaraca prihvata ženstveniji stilistički pristup.  

Ako muškarac želi da se farba i brije od glave do pete, nema razloga da vam to smeta, ako žena želi da se slika, a da ne skriva dlake na telu, takođe nemate razloga da osuđujete. Telo ne dolazi sa uputstvima za upotrebu u zavisnosti od vašeg pola. Dobrodošli u 2021. Ovde je lepo, sve dok ste spremni da se prilagodite.

Najnovije