Upoznajte Martinu Harts, vlasnicu brenda FOMO Call, koja može da pronađe apsolutno svaki luksuzni modni komad koji poželite

Čak i da je jedini na svetu!

Ako želite Chanel torbu iz poslednje kolekcije, koja je rasprodata i pre nego što se našla u radnjama, ili Dad sandale istog brenda – u svom broju, možda vintage YSL jaknu koju je nemoguće pronaći ili Alaïa cipelice koje nestaju brzinom svetlosti, pozvaćete Martinu Harts, vlasnicu brenda FOMO Call

Njen broj nalazi se na listi brojeva za brzo biranje mnogih celebritija i zaljubljenika u modu, a njen tim danonoćno radi širom sveta kako bi pronašao modne komade koje ne možete ni da zamislite. Specijalizovana za odevne predmete brenda Chanel, uvek sedi u privim redovima na važnim Nedeljama mode i kolumnistkinja je skandinavskog izdanja magazina Vogue. Kako je postala ovo što je danas i šta planira da radi u budućnosti, otkriva u intervjuu za portal magazina Harper’s BAZAAR.

Šta je tačno FOMO Call i kako je nastao?

FOMO call je vaše shopping oružje za sold out. I to je za mene budućnost šopinga. Jednim klikom, preko dm-a, vi u stvari dobijate sve Chanel prodavnice u svetu, plus dostavu. A nastao je tako što pored Gab Waller i Jennifer Nisan, koje rade u Americi i sa kojima danas radim, nisam videla ništa što ima isti biznis model na evropskom tržištu. A to je takozvani flat fee, koji iznosi 250 evra i ne zavisi od proizvoda ili njegove cene, to jest, ne menja se. 

Čime ste se bavili pre nego što ste osnovali FOMO?

Ja sam doktorka farmacije i radila sam u apoteci sve dok nisam dobila prvo dete, pre 3 godine. Posle rođenja drugog deteta,  koje sada ima godinu dana, pokrenula sam FOMO Call.

A kako ste se zatekli u modi?

Studirala sam farmaciju, kao što sam rekla, ali sam pored toga završila i marketing i prodaju, jer sam smatrala da su mi znanja iz tih oblasti neophodna ako želim da radim u farmaceutskoj industriji. A onda sam to znanje, itekako, iskoristila za svoj modni poziv. FOMO Call je firma koja pronalazi sve vaše željene modne komade, čak i one koji su rasprodati pre release datuma. Ili, može da pronađe tašnu koja se, kako to obično biva, rasproda pre nego što vi uštedite novac za nju. Moda je za mene mnogo više od toga. Nisam studirala dizajn, ali sam zahvalna svakom pozivu koji dolazi sa Fashion Week-ova širom sveta. Živim i dišem za modu, kao i moje fenomenalne drugarice, Emili @emilisindlev i Pernille @pernilleteisbaek, koje vas takođe mogu inspirisati. 

Jeste li u međuvremenu upoznali nekog ko se bavi vašim poslom ili radi nešto slično?

Da, znam mnogo devojaka koje se bave istim poslom, samo na malo drugačiji način. Mislim da je haštag #Personalshopper jedan od onih na vrhu. Gore sam pomenula i dve devojke, Jennifer i Gab, koje su mi bile uzor. Srećna sam i zahvalna zbog saradnje koju imam sa njima i velikog poštovanja koje gajimo jedne prema drugima. 

Kakve komade najčešće traže vaši klijenti? Koliko zahteva dnevno dobijate i da li je među onima koji vam se obraćaju više žena ili muškaraca?

Dobijam od 50 do 70 upita dnevno, od svih mogućih zaljubljenika u modu iz celog sveta. Mnogo je više žena, ali ima i muškaraca. I sve zavisi od sezone – evo, i dalje su atraktivne Alaïa sandale i nove Chanel denim baletanke.

Koji komad je dosad bilo najteže nabaviti?

Mislim da je to bio CC dotted Chanel jeans 23 S .

Postoji li neki modni komad koji niste uspeli da nabavite?

Ne postoji, još uvek mi nije promakao nijedan. Ali, moj tim čini 10 devojaka iz različitih gradova, država i kontinenata – verujem da se svaki komad uvek može naći negde.

Da li ste kolekcionarka i, ako da, šta skupljate?

Jesam, bolesna sam kolekcionerka za Hermes wish list torbe. Birkinke Kelly imaju moje veliko poštovanje i veći deo kreditne kartice. Pored toga, tu su i Dad sandale brenda Chanel i svaki novi jeans koji izađe.

Možete li da date neki savet onima koji žele da se bave vašim poslom – od čega da krenu, recimo?

Šta god da vas zanima u vezi sa mojim poslom na info appu možete da se obratite meni ili Gab, i pitati nas sve u vezi sa tim. Najbolji savet koji mogu da dam onima koji žele da ostvare svoj san jeste da iza svega mora da stoje veliki trud i rad. Meni je trebalo 20 sati dnevno i treba mi, i fali mi, da bih bila Martina FOMO. Još jedan savet glasi: budite skromni – ne dizajnirate vi Chanel nego ga pronalazite. Takođe, naplatite svoje vreme i ljudi će vas poštovati.

Da li više volite da nosite retro stvari ili preferirate odeću iz poslednjih kolekcija poznatih brendova?  

Obožavam retro stvari, jer imaju istoriju iza sebe, a na celom svetu ne možete naći više od 100 primeraka takvih komada. Ali, uvek padnem i na nove kolekcije koje mogu da se nose iz sezone u sezonu.

Ko vam je omiljeni dizajner: čije kreacije najviše odgovaraju vašem senzibilitetu?

Moji omiljeni dizajneri su YSL, ALAÏA, THE ROW, Khaite. Njihove stvari drže svoju vrednost i mogu da se kombinuju bez ikakvog velikog logoa. Moja Vogue kolumna piše baš o tim stvarima iz meseca u mesec. 

Na čemu trenutno radite – imate li neki novi projekat da najavite?

Beskrajno sam zahvalna i ponosna na tim sa kojim trenutno radim na nekoliko novih projekata, bez njih, sama, ne bih sve mogla da postignem. Prvi od tih projekata ćete videti već na jesen.  

Tekst: J. M. 

Fotografije: Privatni album 

 

Najnovije