Harper's Bazaar Srbija

Zanimljivosti o ljubavnoj priči Jane Birkin i Sergea Gainsbourga

Od sastanka do snimanja Je t'aime ... Moi Non Plus...

Oni su jedan od najupečatljivijih parova u savremenoj istoriji: luda i strastvena ljubav između Sergea Gainsbourga i Jane Birkin ispričana je u pesmama, filmovima i fotografijama koje prikazuju srećni par u deset godina veze, pa čak i nakon razdvajanja.

Da bismo još jednom proslavili ljubav podsetićemo se ove neverovatne ljubavne priče, odnosno pet stvari koje apsolutno morate znati o paru koji je dominirao trač-rubrikama sedamdesetih.

Nije to bila ljubav na prvi pogled (naprotiv)

Prvi susret Birkinove i Gainsbourga dogodio se povodom audicije za Slogan, film iz 1968. godine koji je režirao Pierre Grimblat. Engleskinja je tek slomljenog srca stigla u Pariz ne znajući nijednu reč francuskog kada je upoznala onog ko će kasnije biti čovek njenog života. „Grozan je!“, prokomentarisala je Birkin svom bratu Andrewu u telefonskom pozivu, opisujući Sergea. “Trebalo bi da glumi mog ljubavnika, ali je takav arogantan snob koji me potpuno ignoriše.”

Iskra je pukla ubrzo nakon toga, kada je tokom večeri provedene zajedno žena odvukla vrlo nezgodnog Gainsbourga na plesni podijum. Ta oholost nije bila ništa drugo do štit za njegovu stidljivost, otkrio je. Noć se završila u njegovoj hotelskoj sobi, gde se francuski glumac pijan srušio: u narednim intervjuima Birkin je uvek opisivala ovo kao jednu od najromantičnijih večeri u svom životu.

Da bi završila svađu, Jane se bacila u Senu

Strastveni i instinktivni, Serge Gainsbourg i Jane Birkin su više puta bili protagonisti najsmešnijih svađa u Parizu. Jednom u baru Castel, iziritirana saputnikom koji je preturao po njenoj ikoničnoj korpi u potrazi za najčudnijim i najsramotnijim predmetima koji se u njoj nalaze, Birkin se nije mogla suzdržati i na kraju mu je bacila kolač pravo u lice. Shvativši bes Gensburga, odmah je shvatila da je za njegovo smirivanje potreban upečatljiviji gest: pa je odlučila da se baci u Senu. Prizor je ušao u istoriju, zajedno sa bluzom Yves Saint Laurent koja se zalepila za njeno telo. Sve se dobro završilo i njih dvoje su srećno otišli ​​kući hodajući ruku pod ruku, Birkin je to otkrila kasnije.

 Voleli su da plešu i vodili su na ples ćerku Charlotte

Ako se prvi ples nije slavno završio, oni koji su usledili obeležili su srećne dane duge ljubavne priče. Kada je njihova ćerka Charlotte bila još sasvim mala, njih dvoje su je stavljali u čuvenu korpu Jane Birkin i nosili je sa sobom u klubove. Kasnije se ritam promenio: par je počeo da izlazi kasno uveče tek nakon večere i odlaženja Kate i Charlotte u krevet, pazeći da se vrate ujutro na vreme kako bi devojčice mogli da odvedu u školu. Tek tada bi otišli ​​u krevet da se na vreme probude kako bi sačekali ćerke i proveli vreme zajedno između igara i odlaska u park.

Je t’aime … Moi Non Plus je pre bila ljubomora nego ljubav

„Ljubomora me je naterala da otpevam tu pesmu“, iskreno je rekla Jane Birkin. Original Je t’aime … Moi Non Plus je u stvari snimio Gainsbourg sa Brigitte Bardot koja je, međutim, sprečila širenje njihovog snimka kako ne bi uništila njihov brak. Jane Birkin je brzo shvatila da bi bilo bolje interpretirati pesmu u prvom licu. Tako su tek posle dve nedelje snimanja singla bili spremni i  proslavili se u Parizu u Hotelu Beaux Arts. Bilo je to veče za pamćenje, Serge je započeo novu pesmu, svi parovi u restoranu su bili zapanjeni: „Mislim da je ono što imamo pravi hit“, šapnula je Jane. Pesma je odmah osvojila sve liste i dok su pokušavali da ograniče njen tiraž, Je t’aime … Moi Non Plus je postala himna slobodi.

Da na svetu postoji samo jedna pesma, Jane bi je posvetila Sergeu

„To bi bila “Les Dessous chics”, jer je to pravi portret Sergea. Šik donje rublje predstavlja poniznost osećanja […] to znači zadržavanje nečijih emocija duboko u sebi, krhkih emocija poput svilenog donjeg rublja. Nema šta drugo da se doda “, rekla je Birkin u intervjuu.

Iako se ljubavna priča završila deset godina nakon sudbonosnog susreta, njih dvoje su ostali vrlo bliski čak i u periodu koji je usledio, a ne samo zbog Charlotte. Kada je Birkin rodila treće dete, plod njene veze sa Jaques Doillonom, Gainsbourg je poslao punu kutiju poklona za devojčicu, potpisujući se „Papa Deux”.

1991. godine, nakon što je premino Serge Gainsbourg, Jane i njene tri ćerke provele su čitava tri dana pored kovčega u kom je bila i  lutka Munckey, koja joj je bila draga od detinjstva.

Nakon razvoda sa Doillonom, Birkin se povukla u pariski stan u kome je od tada živela okružena uspomenama na njihovu ljubav.

harpersbazaar.com/it

Najnovije