Zašto žene vole “lica s ožiljkom”?

Muškarci sa obeležjima na licu, stečenim ili urođenim, nekada su bili odbojni u zapadnoj kulturi. Sada ih žene vole, pokazala je nova studija.

Nauka o privlačnosti nije egzaktna kao druge, pa je ponekad teško odrediti šta je to što nas nekome privlači. Uglavnom se pominje smisao za humor, samopouzdanje ili nam se jednostavno sviđa kako neko izgleda. Kada je u pitanju muško lice, žene su privučene tradicionalnim osobinama, a sada im pridružuju i ožiljke, jer bi ih oni mogli privući na poseban način, kažu stručnjaci.

Evo šta sve može značiti ožiljak na licu muškarca i kako ga danas tumačimo.

Znak snage i hrabrosti

Ranije su u zapadnim kulturama ožiljci bili neprivlačni višak, koji ne samo da je ružio muško lice, nego se smatrao i znakom opasnosti. U drugačijim kulturama, međutim, ožiljci se odvajkada prihvataju kao znak zrelosti i hrabrosti. U nedavnoj studiji, objavljenoj na portalu ScienceDirect, naučnici su otkrili da žene sa Zapada smatraju da su blagi ožiljci na muškom licu ipak privlačni, jer ih sada i one povezuju sa snagom i zdravljem.

U stvari, verovanje da su ožiljci znak muške hrabrosti, gledište je koje deli potiče iz plemena u Južnoj Americi, u Brazilu i Venecueli. Oni koriste boje za lice da bi naglasili brazgotine dobijene u ritualnim borbama, naročito smišljenim da stave na test mušku izdržljivost. Zahvaljujući globalizaciji, najverovatnije se odatle do zapadnog društva prenela ideja da momci grubog izgleda imaju ličnost koja je sposobna da preuzme rizik ili poseduje natprosečnu muževnost, u poređenju sa onim slatkim dečkićima sa bejbi licem i glatkom kožom. Ranije se činilo da su ovi tipovi grubog izgleda bili popularni samo za kratku upotrebu, dok su lica bez ožiljaka smatrana brižnijim i nežnijim partnerima na duge staze, i shodno tome, birani kao bolji kandidati za brak.

Mel Gibson i Rene Russo 

Znak uzbudljivog života

Sa druge strane, televizija je sliku lošeg momka učinila veoma romantičnom i privlačnom, i usadila verovanje da život na ivici opasnosti može biti izvor uzbuđenja. Na primer, u Smrtonosnom oružju 3, kada lik agentkinje koju, igra glumica Rene Russo, pruža pomoć ranjenom Melu Gibsonu, scena se završava razmenom pogleda na ožiljke koje oboje imaju iz policijskih akcija, po principu: “pokaži mi tvoj, pokazaću ti svoj”. Te kadrove su današnji gledaoci ocenili kao naročito urnebesne i zanimljive. Tu je i čuvena scena u Ajkuli gde ludi kapetan, koga igra Robert Shaw, i okeanograf, u tumačenju Richarda Dreyfussa, počinju ponosno da upoređuju svoje ožiljke od ujeda ajkule. Da ne spominjemo TV serije i emisije poput Vikinga, gde su momci grudi punih žiljaka postali hit.

Da li se i vi slažete da ožiljak povećava koeficijent muškosti?

Napisala: Milica Đorđević 

Foto: Shutterstock

 

 

 

Najnovije