Klik kao emocija: 11 vrsta lajkova na Instagramu

Jedan klik i desetak značenja – lajk na društvenim mrežama nije samo izraz saosećanja, već aktivan način komunikacije. Pomoću lajka možemo da privučemo pažnju, flertujemo ili pokažemo da saosećamo.

Sastavili smo listu lajkova koju je svako od nas bar jednom koristio i na taj način pokazao emocije.

 Lajk kao - uzbuđenje

Ne nužno u seksualnom smislu. Ovo je poput ideje kojom ste postali opsednuti nakon što ste videli fotografiju. Luksuzne patike, predivan doručak (pozdrav ljudima koji postavljaju fotografije hrane), originalna šminka ili manikir: limbički sistem gori od želje, a prst sam pritiska srce. Sablasni pokušaj dodirivanja sna.

Prijateljski lajk

Zajedničkim odlascima u kupovinu, slušanju priča i drugim prijateljskim obavezama, dodata je još jedna - lajk na fotografijama. Nije važno šta objavljuje najbolji prijatelj: fotografija u kupaćem kostimu, mačka, još jedan zalazak sunca. Izgleda da sa svakim vašim lajkom kažete: „Dušo, šta god da radiš, sviđa mi se!“ Lajkovi vašeg dečka takođe spadaju u ovu kategoriju.

„Kao“ prijateljski lajk

Ovaj tip uključuje lajkove ljudima sa kojima ste se nekada družili, te večeri ste se našli na društvenim mrežama i sada stvarate utisak da se vaša komunikacija nastavlja. Iako svako od vas razume da je malo verovatno da ćete se upoznati ili postati pravi prijatelji, samo otpraćivanje sa Instagrama deluje previše bezobrazno.

 Lajk kao solidarnost

Ovo je odgovor na pitanje zašto volimo postove o bolestima, smrtnim slučajevima, katastrofama - naravno, ne sviđa nam se šta se dogodilo, ali podržavamo ljude koji su se s tim susreli i saosećamo sa njima.  

Pijani lajk

Posle nekoliko čaša vina, sve što vidite oko sebe, uključujući i Internet, deluje neverovatno. Više se ne brinete šta će misliti ova ili ona osoba, ne bojite se da izgledate ranjivo ili nametljivo! Samo ne grdite sebe ujutro za ovu vožnju bez presedana.

Lajk kao flert

Dok eksplicitno ne pokažete svoja osećanja prema momku, lajk ostaje efikasan način privlačenja pažnje i izražavanja osećanja. Čak i ako na njegovom profilu nema ničega osim automobila i donacija, pritisnete srce da biste rekli: „Ovde sam, zanimaš me!“.

Celebrity-like

Čemu se nadamo stavljajući „lajk“ ispod fotografija Tom Hardyja? Očigledno ne mislimo da će ceniti našu pažnju među milionima lajkova. To je kao da pokušavamo da šapućemo da bismo nekome priznali ljubav na fudbalskom stadionu za vreme postizanja gola.

Obavezni lajk

Fotografije životinja i dece automatski nam se sviđaju. To je slučaj kada ne morate da brinete da će momak pomisliti da ste zainteresovani za nešto više ili će nepoznata devojka pomisliti da pokušavate da se infiltrirate među njene prijatelje. Ako je na fotografiji dete ili životinja, svi razumeju zašto vam se sviđa.

Kao „Sviđa mi se ono o čemu pričaš“

Ovo je retka vrsta lajkova koju ne dajete fotografijama, već tekstovima. Instagram i dalje ne može da živi bez dugih, promišljenih opisa, pa bez obzira na to koliko nam ljudi kaže da je ovo isključivo vizuelna društvena mreža, ispod objava ćemo reći šta nas brine ili o čemu razmišljamo.  

Međusobni lajk

Otkrivate da se nekome svidela vaša fotografija (toliko je diskretan da je čak i ostavio komentar!), automatski odlazite na njegovu stranicu i lajkuje prvi post na koji naiđete jer se trudite da budete pristojni i jasno date do znanja da cenite njegovu pažnju.

Kao zabava na koju niste stigli

Što smo stariji, to je više razloga da ne idemo na ovu ili onu zabavu. Problem je što učestvujete u tome, svidelo vam se to ili ne - priče i publikacije u feedu neće vam dozvoliti da zaboravite da sada morate sedeti na poslu, umesto da plivate u bazenu sa čašom koktela u ruci. Dakle, to može biti poput „Patim zbog činjenice da nisam sa tobom“ ili poput „Žao mi je što nisam mogao da dođem, očigledno si se lepo proveo“.

foto:heroine

Pročitajte još

Pročitaj još