One su heroine našeg doba i dokazuju nam da snovi zaista postaju stvarnost

"Veruj u sebe" je verovatno najpopularnija motivaciona poruka otkako postoji Internet i, generalno, celokupan koncept afirmacije i pozitivnog razmišljanja. Ovu poruku, što na srpskom, što na engleskom jeziku, u najrazličitijim komunikacionim varijantama, bezbroj puta smo ponovali na Pinterestu, sačuvali na Instagramu, odštampali za radni sto ili vision board, postavili kao pozadinu na telefonu ili laptopu. Mnogo puta smo je i pročitali, dobro se zamislili nad njom, pokušali da je poslušamo i živimo ali… Nešto je uvek nedostajalo.

Da li smo zaista verovali u sebe? Svim srcem, celim bićem?

Ili smo samo mislili da verujemo, a da nas je u stvari, sve vreme na našem putu, pratilo pitanje možemo li mi to? Da li smo vredni toga? Da li zaslužujemo?

Lako je postaviti cilj i osmisliti korake do njega. Ono što nije lako je nositi se sa preprekama, održati samopouzdanje, istrajati i kada okolina sumnja. Verovatno smo se svi bar jednom u životu suočili sa takvom situacijom.

Svima nam je potreban neko ko veruje u nas - da bismo i sami hrabrije i odlučnije verovali u sebe. Neko ko će nam dokazati da je moguće iskoristiti svoj potencijal, ostvariti svoje ciljeve na potpuno različitim profesionalnim poljima.

Andrea Lukači Pap, Marina Gunjača, dr Aleksandra Cvetanović - da li vam ova imena zvuče poznato?

Trebalo bi, jer su upravo njih tri heroine našeg doba koje su postale ono o čemu su maštale još kao devojčice, čime su skrenule pažnju domaće, ali i svetske javnosti. Andrea, Marina i Aleksandra su dokazale da snovi zaista postaju stvarnost, da je svaki cilj dostižan, samo kada se veruje u sebe i sopstvene kvalitete, znanje i vrednosti. I kada uz sebe imaju nekog ko veruje u njih. 

Andrea Lukači Pap
zvanično jedina kovačica u Srbiji

Andrea Lukači Pap je zvanično jedina registrovana kovačica i bravarka u Srbiji. Ona, zajedno sa svojim ocem radi u kovačkoj radionici VALM u Petrovaradinu, a cela porodica Lukači više od 30 godina brine o jednom od najvećih simbola Novog Sada - satu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Andrea možda ne može da iskuje sreću za sve nas, ali kako kaže "svi smo mi kovači svoje sreće, samo neko kuje malim čekićem, a neko velikim". Tajna njenog uspeha ogleda se u rečenici "imati samopouzdanja, imati svoj stav, pozitivan odnos prema sebi i verovati u sebe je veoma bitno da bi se nešto uradilo, da bi se uspelo u životu" - i možda je krajnje vreme da i sami počnemo da razmišljamo na ovaj način.

 Marina Gunjača
dreserka i koordinatorka konja u filmskoj i TV industriji

Marina Gunjača je dreserka i koordinatorka konja u filmskoj i TV industriji. Ona vodi školu rekreativnog, sportskog i filmskog jahanja, vlasnica je konjičkog kluba MBM u blizini Beograda, i kako za sebe kaže ona je "i trener i jahač i potkivač i vozač". Još odmalena je znala šta želi i da su konji njen poziv. "Trudila sam se svim snagama da postanem ono što sam danas. Nije dolazilo u obzir da budem nešto drugo. I danas sam srećna žena jer radim ono što volim." A, da nije bilo tako, da nije bila svesna sebe, sigurna u svoje kapacitete i potencijale da nije verovala u sebe, verovatno bi kao devojčica tražila drvenog konja!

dr Aleksandra Cvetanović
naučnica, dobitnica Danubius nagrade 2019.

Dr Aleksandra Cvetanović je najbolja mlada naučnica u Srbiji, dobitnica Danubius nagrade 2019. godine. Radi na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, a njen dosadašnji istraživački rad je ne samo prepoznat u svetskim naučnim krugovima, već je i višestruko nagrađivan. Aleksandra se bavi istraživanjem farmakološki aktivnih komponenti prirodnog porekla, ekstrakcijom i savremenim ekstrakcionim sistemima, ali sve ovo manje komplikovano zvuči kada vam ona to lepo objasni, verujte nam! "Naš san ima samo nas. Ako nema nas, naš san se ne može ni ostvariti", iskrena je Aleksandra i dodaje: "Verovala sam u sebe, ali su i drugi verovali u mene."

S obzirom na to da Erste Banka ravnopravnost postavlja kao jedan od nosećih stubova svog poslovanja, odlučila je da nam predstavi priče onih čije su vizija i upornost godinama krčile put u svet jednakih mogućnosti. A, time što srcem i dušom rade posao koji su odabrale, Andrea, Marina i Aleksandra nametnule su se kao najlogičniji nastavak njihove #verujusebe priče. 

Njihove priče su inspiracija za društvo različitosti, ali u isto vreme i društvo jednakosti. Društvo napretka. Društvo budućnosti. Zato Erste Banka želi da uvek i svuda, kad god nam je potrebna, bude uz nas. Nove ideje, inovacije i pogled u budućnost su ključni za naš zajednički razvoj. Nikada nije kasno da radimo na idejama koje nas pokreću i koje nam već dugo ne daju mira. Erste Banka želi da učestvuje, promišlja i gradi bolje sutra zajedno sa nama.

Foto: Instagram / Erste Banka Srbija
Tekst: Ivana Tomić 

Pročitajte još

Pročitaj još