Zašto je Elizabeta II odbila da dodeli svojoj sestri titulu vojvotkinje

Elizabeta II i njena jedina sestra, princeza Margaret, imale su topao odnos: bile su vrlo bliske do Margaretine smrti 2002. godine.

Obično članovi kraljevske porodice dobijaju nove titule nakon venčanja, ali to se nije dogodilo sa princezom. Udala se za fotografa Anthony Armstrong-Jones-a 1960. Ceremonija venčanja održana je u Vestminsterskoj opatiji. Britanski podanici očekivali su da princeza ima titulu vojvotkinje, ali nova titula u ovom slučaju dodeljena je samo godinu dana nakon venčanja.

Nedavno su Vindsori dobili titule čim su promenili status neženja. Tako je princ William postao vojvoda od Cambridgea nakon venčanja sa Kate Middleton, a princ Harry vojvoda od Sussexa nakon venčanja sa Meghan Markle.

Međutim, tek 1961. godine britanska kraljica je titulu dodelila suprugu svoje sestre. Anthony je postao Earl of Snowdona i od tada su se on i njegova supruga zvali Lord and Lady Snowdon. Ova titula se zvanično smatra nižom od titule vojvoda. Štaviše, sve odluke donosi samo kraljica.

Stručnjaci sugerišu da je njihov odnos bio veoma čudan (pun afera): bar se tako tada gledalo na brak princeze i fotografa.

harpersbazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još