Ponovo ćemo leteti, ali sasvim drugačije

Od vizira do leptir sedišta

Ma kojom klasom putovali, u avionima ne možete izbeći jednu okolnost: previše ljudi na malom prostoru. Nekima se ta “ideja” nije dopadala ni ranije, a u doba posle pandemije, verovatno neće nikome. Asocijacija International Air Transport je objavila da će se do kraja godine broj putnika u avionima prepoloviti u poređenju sa 2019. godinom. Da bi vratile klijente, avio-kompanije su omogućile više prostora i koliko-toliko ograničile širenje virusa. Međutim, te mere su privremene i uglavnom se svode na to da srednja sedišta ostanu prazna. Sada imaju reč dizajneri enterijera.

Pojedine kreativne radionice su otišle korak dalje i razvile koncept koji predlaže novi tip sedišta u avionima. Ukoliko ih avio-prevoznici prihvate, način na koji smo do sada leteli odlazi u istoriju.

Italijanska firma Avio Interiors objavila je dva koncepta. U jednom je obrnuto srednje sedište tako da gleda u zadnji deo aviona, u drugom se sedišta ne pomeraju, s tim da oba koncepta podrazumevaju vizire oko glave svakog putnika i providne štitnike između sedišta. Italijanska sedišta bi mogla da se nađu u avionima za oko šest meseci. Ovo je dobar početak, s tim da se mora rešiti i problem vazduha u avionu koji svi udišu. Jer, centri za prevenciju zaraze upozoravaju da se virus može preneti ako sedite na manjoj udaljenosti od 1,5 metar od potencijalnog zaraženog.

Putovanje u biznis klasi je sa razlogom dosta skuplje od ekonomske: u vreme pre pandemije bilo je udobnije zato što je putnicima ostavljalo više prostora “za disanje”, a sada je bezbednije, iz istog tog razloga. Dizajner James Lee je izumom koji se može nazvati “leptir sedišta” iskoristio svu umetničku maštu kako bi letenje bilo što udobnije i bezbednije. Poigrao se pregradama i izolacijom, kako bi stvorio što manje šanse za širenje bacila vazduhom. Sedišta se isporučuju u dva para i malo su pomerena, umesto da budu postavljena jedno pored drugog. To znači da niko ne sedi pored vas, što omogućuje propisanu socijalno distanciranje. Sedišta imaju i podesive pregrade za razdvajanje putnika, čak i naročite naslone za ruke, tako da nikada ne biste naslonili ruku na neko drugo mesto. Isporučuju se sa svim potrebnim dodacima, tako da možete sa uskladištite svoje stvari, čak i da radite tokom puta, na stolu za laptop. Za roditelje koji putuju sa malom decom, sedišta se preklapaju i pretvaraju u krevet, a slična mogućnost postoji i za one koji putuju sami. Leptir sedišta su oslobođena vizira koji će najverovatnije biti obaveza u ekonomskoj klasi, i čine da putovanje ponovo bude sigurno, a da se potpuno opustite i ponovo uživate u letenju. Butterfly Aircraft Seat, što je službeni naziv ovog izuma, dobitnik je nagrade A ‘Design za 2020. godinu.

Autor: Milica Đorđević

Fotografije: Instagram

Najnovije