Transformacija stare vinarije u moderan hotel u Grčkoj

I dok strpljivo čekamo otvaranje granica, prestanak priče na temu pandemije, dopuštamo sebi maštanje o destinacijama koje ćemo posetiti...

Grčka spada među omiljene destinacije mnogih putnika, ali kada pomislite na letovanje, verovatno vam prva asocijacija nije Peloponez. Treba stići do daleke Atine, a zatim preko Korintskog kanala do Peloponeza. Možda je upravo u tome čar ovog predivnog mesta na jugu Grčke, koje krije razna iznenađenja i bogatu istoriju.

Peloponez je svojom lepotom privukao Dimitrisa i Konstantinosa Karampatakisa, nagrađivane arhitekte koji su dizajnirali mnoge hotele u Grčkoj i na njenim ostrvima, ali ovaj projekat se izdvaja, jer su redizajnirali objekat napuštene vinarije. Hotel koji je nastao na mestu nekadašnje vinarije, Dexamenes Seaside Hotel, čim se otvorio, svrstao se među nominovane za nagradu EU u oblasti moderne arhitekture Mies van der Rohe Award 2022.

Istorija ovog mesta datira iz 1920-ih, kada su se vinarije počele masovno graditi na obali Peloponeza, tako da su tankeri mogli tovariti vino direktno iz rezervoara i slati ga na međunarodna tržišta. Na obali zapadnog Peloponeza preživele su mnoge građevine tih godina, mada su danas mnoge u stanju raspada. Jednu od ovih vinarija pre nekoliko godina kupio je preduzetnik i hotelijer Nikos Karaflos, koji je želeo da udahne novi život napuštenoj zgradi i pretvori je u prijatan hotel na živopisnom primorju.

Od samog početka bilo je očigledno da stare industrijske građevine bogate istorije ne samo da treba sačuvati, već i maksimalno naglasiti njihovu lepotu koja se efektno isticala na pozadini netaknute prirode. Uz pomoć malih, ali elegantnih intervencija, dizajneri su uspeli da reše najteži zadatak: da fabričke prostore pretvore u mesto spokoja, opuštanja i udobnosti.

Kada zakoračite u hotel na samom ulazu se nalaze dva elegantna paviljona, "ankerisana" sa dva betonska rezervoara u kojima se nekada nalazilo vino. Tu se sada nalazi recepcija. Prolazeći kroz ovu prostoriju ulazite u dvorište, gde se nalaze stari betonski vinski podrumi. Svaki je podeljen na blokove koji su idealni za hotelske sobe - sa sopstvenim kupatilom i malom terasom. Na ulici, između dva reda blokova, uređeno je dvorište sa meditativnim jezercem, grmljem ribizle i vinovom lozom koja obećava da će u budućnosti dati svežinu i hlad.

Velike čelične cisterne, svojevrsne vizit karte hotela, nisu demontirane: i dalje se uzdižu u središtu dvorišta, postajući omiljeno mesto za selfije gostiju. Možete ući unutra da biste iskusili njihovu akustiku pevajući, meditirajući ili vežbajući jogu pri zalasku sunca. 

Dizajn soba odlikuje se asketizmom, funkcionalnošću i gotovo zen-budističkim lakonizmom. Kupatilo je od spavaće sobe odvojeno matiranim staklom koje propušta svetlost. Polirane teraco površine stvaraju vizuelnu vezu sa plažama od šljunka, do kojih se iz hotela pristupa preko drvene platforme. Dva stara kamena objekta obnovljena su i pretvorena u trpezariju sa otvorenom terasom, kao idealno mesto za razne vrste događaja (izložbe, radionice, predavanja). Hotel ima stalni program umetničkih događaja sa lokalnim umetnicima koji održavaju predstave i izložbe tokom letnje sezone.

Foto:dexamenes

Pročitajte još

Pročitaj još