10 neverovatnih putovanja koje svako treba da doživi barem jednom u životu

Life-changing iskustva.

putovanja

Ma gde god da idete, promena okruženja i zaboravljanje posla na nekoliko dana nikad nije loša stvar. Ali koliko god čudno zvučalo, moguće je zapasti u rutinu prilikom putovanja. Evo primera: Ako vaši godišnji odmori podrazumevaju odlazak u isti mali primorski grad gde odsedate u istom smeštaju i jedete u istim restoranima svakog leta, ne koristite pun potencijal svega što putovanje može da pruži. Naravno, lepo je vratiti se na mesto koje vam je poznato, ali jedna od najboljih stvari kod putovanja je iskustvo novih stvari. To je prilika da izađete iz svoje zone komfora i vidite, čujete i probate stvari koje ne biste mogli kod kuće.

Ako ste spremni da promenite rutinu sledeći put kada odete van kancelarije, dozvolite nam da vam pružimo malo inspiracije. Sastavili smo listu od 10 neverovatnih putovanja koje svako treba da doživi barem jednom u životu. Dodajte ove destinacije na svoju listu želja i štiklirajte nešto novo na vašem sledećem avanturističkom putovanju.

Doživite Polarnu svetlost

putovanja

Zahteva hrabrost suočavanja sa arktičkim temperaturama, ali videti Polarnu svetlost je laka kompenzacija za malo vetra i snega. Iako je prirodni fenomen poznat po svojoj neuhvatljivosti, destinacije poput severne Kanade, Aljaske, Islanda, Finske i Norveške su dobar izbor za posmatranje spektakularnog svetlosnog šoua.

Vidite piramide u Gizi

putovanja

Jedino od sedam svetskih čuda drevnog sveta koje je još uvek stoji, Piramide u Gizi su destinacija koju svaki ljubitelj istorije mora posetiti, ali i mnogo više od toga. Putovanje vas vraća u drevni Egipat dok istražujete piramide, koje su izgrađene kao grobnice faraona. Ogromne strukture su izvanredne, a tačna metoda izgradnje i danas je misterija naučnicima. Prilikom planiranja putovanja, imajte na umu da pustinjske temperature postaju izuzetno visoke tokom letnjih meseci, pa planirajte posetu od novembra do februara za prijatnije vreme.

Prepešačite tropsku prašumu

putovanja

Tropske prašume su dom raznovrsnim vrstama biljaka i životinja koje se ne mogu naći u drugim ekosistemima, što čini ovo zaista jedinstvenom idejom za putovanje. Pešačite kroz bujno rastinje, posmatrajte različite šarene ptice i stvorenja, i izađite s dubljim poštovanjem prema lepoti Majke Prirode. Razmotrite posetu Kostariki, Brazilu ili Peruu da biste šetnju kroz tropsku kišnu šumu štiklirali sa svoje liste želja.

Posetite Veliku jabuku

putovanja

Nema mesta poput Njujorka. To je kultno okruženje mnogih filmova i serija i simbol mnogih američkih iskustava. Naravno, znamenitosti poput Empire State Building-a, Statue slobode i Brooklyn Bridge-a su nezaobilazni vrhunci, ali su to i restorani u zabačenim delovima, skriveni dragulji prodavnica i raznolike četvrti koje će vas zaista osvojiti i naterati da zavolite Njujork.

Letujte na tropskoj plaži

putovanja

Ništa ne opušta kao odmaranje na plaži sa kristalno plavim morem ispred vas i voćnim koktelom u ruci. Ako ste navikli na odmore sa ispunjenim rasporedom aktivnosti, sporiji tempo putovanja u tropske krajeve možda je baš ono što vam treba. Ne možete pogrešiti sa destinacijama poput Havaja, Tahitija, Maldiva ili jednog od mnogobrojnih Karipskih ostrva.

Iskusite safari u Africi

putovanja

Putovanje u zoo vrt nikada ne može da se uporedi sa posmatranjem životinja poput lavova, žirafa i slonova u njihovom prirodnom staništu. Afrički safari je jedno od onih iskustava koje se mora doživeti da bi se poverovalo. Vođeni lokalnim stručnjakom, susrešćete se sa izuzetnom divljinom i pejzažima koje nećete pronaći nigde drugde na svetu. Započnite svoje putovanje u Bocvani, Keniji, Tanzaniji ili Južnoj Africi, koje su sve vrhunske destinacije za ljubitelje safarija.

Napravite turu po Italiji

putovanja

Između bogate istorije Rima, valovitih brežuljaka Toskane i sjajne Amalfi obale, nemoguće je svesti Italiju na samo jednu destinaciju koju treba posetiti. Najbolje je doživeti je kao celoviti doživljaj. Srećom, italijanski železnički sistem olakšava istraživanje zemlje od severa do juga.

Krstarite Antarktikom

putovanja

Odlazak na krstarenje Antarktikom sigurno će biti putovanje kao nijedno drugo. Pogledajte glečere izbliza, svedočite divljini poput pingvina i kitova u njihovom prirodnom staništu i divite se ledenom pejzažu koji je drugačiji od bilo kog drugog. Krstarenje brodovima je najpopularniji način dolaska do ovog područja, i svako bi trebalo da doživi krstarenje barem jednom. Možete izabrati veličinu broda koja najbolje odgovara vašim preferencijama, bilo da je to mali brod sa manje od 50 putnika ili onaj sa nekoliko stotina. Za manje gužve i jeftiniju cenu, razmotrite posetu u novembru ili martu tokom vansezonskog perioda.

Istražite Australiju

putovanja

Australija je zaista jedinstvena destinacija. Ne samo što obuhvata lokacije poput Velikog koralnog grebena i Operske kuće u Sidneju, već je takođe dom raznolikog života koji ne postoji ni na jednom drugom kontinentu (razmislite o kengurima, koalama i vombatima). Sa svime, od živopisnih gradova i peščanih plaža do gustih tropskih šuma i snežnih vrhova, Australija ima avanturu za svakoga.

Probajte kulinarske specijalitete jugoistočne Azije

putovanja

Jugoistočna Azija, koja obuhvata zemlje poput Vijetnama, Tajlanda i Filipina, pravi je raj za ljubitelje hrane. Ponosna na neke od najboljih uličnih specijaliteta na svetu, ova regija ima toliko ukusnih jela da je nemoguće probati ih sve. Plus, ovo je prilično povoljna regija za putovanja (i veoma popularna među putnicima sa rančevima!), tako da je obilazak više zemalja u jednom putovanju definitivno izvodljiv.

Foto: Unsplash

Najnovije