Harper's Bazaar Srbija

Da li je ovo najmagičnije mesto na svetu? Instagram vodič kroz Island će vas uveriti u to

Počevši od poznatih atrakcija poput Plave lagune i polarnog svetla, preko neverovatnih vodopada i prirodnih gejzira, pa sve do specijalnih banjskih rezervata i originalne domaće kuhinje: uverićete se da je Island jedna magična zemlja.

Prostirući se na dve kontinentalne ploče, Island je vulkanska zemlja u kojoj se pejzaži stalno smenjuju, dajući mu tako nadimak “zemlje leda i vatre“.

Kada se odlučite za putovanje na Island izuzetno je važno da odaberete u kojem tačno periodu želite da ga posetite.

Sredinom leta, možete profitirati sa skoro 24 sata dnevne svetlosti (iako su temperature i dalje hladne), što će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoju posetu. Međutim, da biste doživeli zapanjujući fenomen polarne svetlosti, znajte da je najbolja vidljivost od septembra do marta.

Svakako, kada god odlučite da odete, u dalje tekstu pročitajte šta je to što ne smete propustiti.

Doživite čuvenu Plavu lagunu

Plava laguna jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija na Islandu sa dobrim razlogom: topla, bledoplava voda u kontrastu sa stenama od crne lave pravi savršen ugođaj za dobru fotografiju. Blizu je aerodroma Keflavik, pa je savršena atrakcija za posetu pre ili posle leta za Rejkjavik. U glavnom delu lagune posetite odsek za maskama kako biste naneli komplementarnu masku od silicijum dioksida na lice.

Otkrijte raj u banji Retreat

Retreat spa je ugrađen u tok lave star 800 godina na južnoj obali Plave lagune, koristeći jedinstvene moći geotermalne morske vode kako bi ponudio tretmane koji će vam omogućiti da plutate. (Bukvalno.) Priuštite sebi ovu specifičnu masažu u vodi – nezaboravno iskustvo masiranja dok bestežinski plutate u toplini lagune.

Iskusite islandsku kuhinju u restoranu Moss

Putujte kroz degustacioni meni od sedam jela u restoranu Moss u Plavoj laguni, probajući regionalne ukuse i delicije sa islandskih farmi, fjordova i mora. Od ručno ulovljenih školjki do lokalno napravljenog vasabija, svaki ukus pruža vam delić Islanda. Kada ste tu, posetite i vinski podrum, koji je ugrađen u pećinu od lave nastaloj u erupciji iz 1226. godine.

Vidite morske papagaje na Vestmanskim ostrvima

Arhipelag sa 15 ostrva Vestmannaeyjar, odnosno Vestmanska ostrva, dom su najveće kolonije morskih papagaja na svetu. Takođe imaju fascinantnu istoriju i kulturu zajednice, uključujući sprangan, tradiciju ljuljanja uz stenu radi prikupljanja ptičjih jaja. Heimaei, glavno ostrvo, udaljeno je samo 35 minuta vožnje trajektom od južne obale Islanda, što ga čini neverovatnim jednodnevnim putovanjem.

Odsednite u hotelu Ranga

Hotel Ranga je hotel sa četiri zvezdice dizajniran da se u njemu osećate u nekakvom udobnom domu. Ovo je savršeno mesto za boravak dok istražujete južnu obalu Islanda. Idite na različite avanture tokom dana, a uveče se opustite u jednoj od tri geotermalno zagrejane kade sa prelepim pogledom na reku Istočnu Ranu. Lokacija hotela čini ga idealnim mestom za hvatanje polarnog svetla, uz opservatoriju opremljenom krovom za skidanje i teleskopima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hotel Rangá (@hotelranga)

Idite na vožnju van terena u Thorsmork

Thorsmork (poznata i kao Thorska dolina) je rezervat prirode u južnim islandskim planinama prepun dramatičnih pejzaža i različitih pešačkih staza. Zbog reka sa promenljivim tokom, nema dobrog puta do Thorsmorka, te morate ići sa lokalnim vodičem koji ima superdžip da bi savladao teren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julia (@planktothrix)

Istražite neverovatne vodopade

Južna obala je dom toliko neverovatnih vodopada da biste mogli provesti čitavu nedelju istražujući ih sve. Idite do veličanstvenog vodopada Seljalandsfoss da biste hodali iza slapova. Dva dodatna vodopada koji će zaustaviti vaš dah su Skogafoss izvan Rute 1 i Godafoss u Zlatnom krugu (put koji povezuje tri najpopularnije prirodne atrakcije Islanda: nacionalni park Pingvellir; Geysir – originalni gejzir; i vodopad Gullfoss). Inače “Foss” je islandska reč za vodopad.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Planetalbum (@planetalbum)

Bonus savet: Spakujte dosta različitih slojeva garderobe

Prilikom pakovanja za Island prvo morate proveriti vremenske prilike! Čak i tokom leta, temperature mogu dramatično varirati svakog dana, pa je nošenje slojeva ključno. Najbolje bi bilo da posedujete zaštitne i funkcionalne jakne otporne na sve vremenske uslove. Da biste uhvatili spektakularnu lepotu Islanda, ponesite odličnu kameru. Ako idete u Plavu lagunu, uverite se da je vodootporna.

Foto: Instagram, Shutterstock

Priredila: Natalija Knežević

Najnovije