Harper's Bazaar Srbija

Grad koji osvaja posetioce iz celog sveta

Južna Afrika je zemlja sa pravim kameleonskim krajolikom. Ima netaknute pustinje i neprohodne šume, pitome vinograde u podnožju strmih planina, i skoro 3.000 kilometara obale koju putopisci često doživljavaju kao dramatičnu. Takođe je dom životinjskom svetu u kojem prednjače slonovi, nosorozi, leopardi, lavovi, bufala. I, naravno, ajkule. Usred te divlje lepote stoji Kejptaun. Najstariji je grad u Južnoj Africi i pored Pretorije smatra se drugim glavnim gradom Južnoafričke Republike. Sa oko tri miliona stanovnika veliki je multikulturalni centar. Smešten je u samom srcu nacionalnog parka Tejbl planine, odmah do Rta dobre nade, koji je proslavio moreplovca Vaska de Gamu. Prijatna klima tokom cele godine jedan je od razloga što se Kejptaun nalazi na listi top 10 destincija u svetu.

Majka svih gradova, kako ga naziva domaće stanovništvo, turiste obara s nogu bogatim kulturnim nasleđem, živopisnim bojama, muzikom koja dopire skoro iz svake ulice. Obala grada je sastavljena od nebrojenih plaža koje se protežu sve do zaliva Haut. U središnjem od četiri dela grada nalaze se najvažnije atrakcije, a najpopularniji su Nacionalna botanička bašta Kirstenboš, Tejbl Mountain, kao i plaža Boulders na kojoj se mogu videti pingvini, a tokom leta i kitovi.

Rt dobre nade ili Kejp Point, u prohujalim vekovima bio je neprelazna prepreka moreplovcima koji su tražili put iz Evrope ka Indiji. Danas je omiljeno mesto jedriličara, a sam grad je meka ljubitelja ostalih sportova na vodi. Posetioci Kejptauna, naročito oni s viškom adrenalina, mogu i planinariti, plivati sa ajkulama ili iz iznajmljenog aviona uživati u veličanstvenim prizorima. Ljubitelji divljine odlaze u posetu farmi Stelenboš da bi jahali konje i posmatrali zebre, žirafe, retke vrste ptica. Ova oblast je poznata i po izvanrednim vinima koja se mogu probati na ovoj i drugim farmama sa holandskim imenima, što nije neobično ako se zna da su preduzetnici iz Holandije osnovali ovaj grad još u 17. veku.

Borac protiv aparthejda i bivši južnoafrički predsednik Nelson Mandela proveo je 27 godina u zatvoru na ostrvu Roben, koji je pretvoren u atrakciju, u čiji vas obilazak vode bivši zatvorenici. Nekadašnja ribarska luka danas je živa četvrt Victoria and Alfred Waterfront ili V&A, kroz koju milioni turista godišnje prođu u obilasku radnji, restorana, džez klubova, pozorišta, bioskopa i neobičnih muzeja, kao što je Muzej ragbija, dok se u Akvarijumu dva okeana, posvećenog Indijskom i Atlantskom može videti više od tri stotine vrsta riba i iskusiti ronjenje u velikim dubinama. Tu su i tradicionalni tržni centar, umetnički i zanatski market i još mnogo toga drugog što ovaj grad na samom jugu Afrike čini jednom od omiljenih turističkih destinacija.

RESTORANI

Kejptaun je grad sa više od 3.000 restorana, a nova mesta se stalno otvaraju.

Charango Barbacoa je posvećen južnoameričkim ukusima u jelima od piletine i govedine, salatama i tapasima. Grub & Vine je mesto gde se može upoznati maštoviti jelovnik Mata Meninga kojim je vrlo brzo stekao ime jednog od najpopularnijih chef-ova u gradu. Charlie je moderan bistro sa vintidž dekorom i otvorenom kuhinjom koja nudi domaću hranu i piće od doručka do večere, kao i pogled na Tejbl planinu. A zanosni pogled na okean može se dobiti uz ručak ili večeru i odličnu selekciju vina u pravom biseru u Kalk zalivu, u restoranu Osetra. Robin Hood nudi domaće prvo i burgere, a za ljubitelje dobre kafe i peciva tu je novootvoreni Chasing The Bean kafe.

NOĆNI ŽIVOT

Noćni klub Medison Avenue u srcu grada nudi zabavu sa modernom muzikom, igračicama i performerima sa vatrom, dok je Club Lenin drugi naziv za lude zabave sa di-džejevima koji vešto mešaju hitove iz 90-tih sa najnovijim zvucima. Za ljubitelje onoga što se naziva parti sa stilom, tu je Saint Champagne Bar and Lounge, gde se muzika lokalnih di-džejeva sluša u šampanj-baru. Najbolji elektronski zvuk može se čuti u Tau Nightclub-u, uređenom u vidu skrivenih soba, sa starinskim lusterima i modernim nameštajem.

HOTELI LUX & BUDGET

Imanje u edvardijanskom stilu, Ellerman House, smešteno na litici iznad okeana, smatra se jednim od najekskluzivnijih hotela u Kejptaunu, a noćenje staje od 800 evra. Nešto je jeftiniji Cape Grace, hotel na obali sa pogledom na Tejbl planine, poznat i po gostima iz porodica Klinton i Obama. Tintswalo je jedini luksuzni hotel koji se nalazi u samom Nacionalnom parku. Nudi izvrsnu hranu, domaću atmosferu i noćenje od 570 evra. U Kejptaunu se može pronaći smeštaj i od 50 do 80 evra u apartmanima kao što su Road Lodge ili gradskim hotelima Holiday Inn Express, Fountains, Parliament, Protea.

ŠOPING

V&A Waterfront nudi sve od kućnih aparata i elektronike do mode, kako eliti, tako i onima sa plićim džepom. Cape Quarter je jedan od popularnih šoping oblasti zbog originalnih predmeta, bilo da su to afrički suveniri ili artikli od kože, nakita i odeće. Gardens Shopping Centre je uzbudljiva mešavina dobre hrane, kupovine i događaja iz oblasti kulture i zabave, a Victoria Wharf privlači turiste sa svih strana sveta zbog dobrog izbora vrhunskih brendova i luksuznih restorana. Green Market, osnovan u 17. veku, istorijski je trg sa buvljim pijacama, a tu ćete naći i lokalne umetnike koji prodaju svoje radove kao suvenire. Nekada ozloglašeno predgrađe Woodstock danas je riznica šarmantnih mesta kao što su Old Biscuit Mil, Old Castle Brewery, trendi radnji, novih biznisa i izložbenih prostora za nameštaj, koji su napraveljeni od starih skladišta. Ulica Cavendish je na glasu zbog više od 180 otmenih radnji, u kojima se prodaje sve, od kućnog dekora do tradicionalne robe.

Photo: Profimedia

Najnovije