Idealno septembarsko putovanje: Barselona i Madrid

Španija pred kraj leta i početkom jeseni, hrana je za dušu.

Zvodljiva kombinacija sunca, plaža, unikatne arhitekture i umetnosti čine katalonsku prestonicu jednom od najpopularnijih destinacija, ne samo u Španiji, nego na svetu. Barselona je jednom rečju… magična. Prva asocijacija na arhitekturu grada jeste Antonio Gaudí pripadnik pokreta Art Nouveau, koji je ovom stilu dao sopstveni pečat i krerao neke od najraskošnijih građevina u Barseloni koje su dan-danas obeležja grada.

Lepota Gaudíjeve arhitekture je u tome što je on u potpunosti bio opčinjen organskim formama, tako da objekat deluje kao da ga je priroda napravila, a ne čovek. Krunski dragulj njegove arhitekture je La Sagrada Familia, iako nezavršena, jedan od najpoznatijih sakralnih objekata na svetu. Katedrala spaja gotiku, sa Art Nouveau stilom i Gaudíjevim prepoznatljivim organskim formama, kako bi se na intrigantan način prikazala veza između čoveka, prirode i religije.

Nakon smrti arhitekte gradnja je usporena, između ostalog i zbog građanskog rata, a objekat je planiran da bude okončan 2026. godine, kako bi se obeležilo stotinu godina od smrti arhitekte. Kretanje po gradu je izuzetno jednostavno, jer Barselona, poput Njujorka ima ortogonalnu šemu ulica koja je osmišljena 1859. godine kao način poboljšavanja kvaliteta života.

S obzirom na neverovatan broj atrakcija koje vas u gradu očekuju, šteta bi bilo koristiti metro. Kada putujete, jedan od najvećih strahova i frustracija jeste korišćenje telefona u romingu, tačnije ne korišćenje telefona i traženje najbližeg wi-fi interneta… Kada ste u Barseloni, opustite se – ceo grad je pokriven mrežom bežičnog interneta, koji, iako ne najbrži, omogućava vam da sve vreme budete konektovani.

Još jedna bitna stavka koju trebate da imate na umu jeste da je Barselona jedna od najvećih gurmanskih metropola na svetu, tako da svoj boravak u katalonskoj prestonici iskoristite kako biste probali jela koja se vezuju za ovaj grad. Građanski rat inspirsao je žitelje Barselone i stvoreno je jelo la bomba, loptica od kroketa od sira koji se služi sa dve vrste sosa, belim od luka i začinjenim crvenim. Calçot je katalonski praziluk koji se pohuje i služi sa salsa-sosom od badema, lešnika i papričica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by OVANTE (@ovantebcn)

S obzirom na blagu klimu tokom cele godine i preko 100 kilometara plaža u katalonskoj regiji, Barselona je raj za sportove na vodi i sunčanje. Ukoliko želite da metropolu vidite sa visine, zaputite se na brdo Tibidabo koje se nalazi severozapadno od grada. Na vrhu od 512 metara nalazi se Crkva Svetog Srca, ali i zabavni park izgrađen 1905. godine.

Najveći dokaz da je Španija u određenom trenutku svoje istorije bila najveća i značajnija svetska velesila je njen glavni grad. Sa preko pet miliona žitelja, Madrid je energični metropolis koji ne spava. Svoje istraživanje započnite u centru, i to doslovno mislimo. Trg Puerta del Sol se smatra nultim kilometrom radijalne mreže puteva Španije. Od ovog skvera sa lakoćom ćete obići najveće znamenitosti Madrida.

Sa preko 3.400 soba i površinom od 135.000 kvadratnih metara, Kraljevska palata u Madridu je najveća u Evropi i mesto koje najbolje svedoči o uticaju koji monarhija ima u istoriji Španije. Nedaleko od palate nalazi se hram egipatske boginje Izis koji se nekada nalazio na obalama Nila. Hram je bio poklon egipatske vlade Španiji 1968. godine, u znak zahvalnosti kada je Španija pomogla Egiptu u gradnji brane u Asuanu, kojom su se izbegle ogromne poplave u dolini Nila.

Istočni deo centra glavnog grada Španije posvećen je kulturi u vidu muzejskog distrikta, muzejom Prado kao najznačajnije institucije, ne samo u Španiji, nego u svetu. Kolekcija evropske umetnosti koja datira od 12. do 20. veka jedna je od najvećih na Starom kontinentu, sa Picassovim najvećim remek-delom Guernica kao krunskim draguljem muzeja. Kratka šetnja od muzeja vodi vas do zelene oaze grada u kojoj ćete pobeći od gradske vreve.

Park El Retiro je do 19. veka bio u vlasništvu monarhije, da bi potom postao javno dobro, namenjeno za uživanje svima. Gurmanske specijalitete probajte na tržnici Sveti Migel. U staklenom zdanju pijace čeka vas sve od morske ribe i ostriga, do kolača i testenina. Kao dokaz da kraljevski grad nikada ne spava posetite glavnu gradsku arteriju, ulicu Gran Vía u kojoj ćete pronaći na stotine butika, restorana i kafea.
Španija nudi obilje toga da ponudi. Budite otvorenog uma, spremni da iskusite njene metropole, sa svim svojim čarima.

Tekst: Redakcija magazina Harper’s Bazaar

Foto: Pexels

Najnovije