Harper's Bazaar Srbija

Kako će izgledati grad budućnosti?

Tehnološka oaza u sred pustinje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DUNE (@dunemovie)

Firma za dizajn i arhitekturu URB predstavila je planove za projekat Agri Hub, koji treba da transformiše ogromnu pustinjsku oblast u blizini Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u poljoprivredno i turističko središte svetske klase.

Ideja je da se ogromno prostranstvo prekriveno pustinjom pretvori u high tech uporište za proizvodnju hrane, vode, struje ali i turističku atrakciju. Predviđena je izgradnja masivne strukture nalik na staklenik u obliku serpentine, duž pejzaža koji će je okruživati.

Pored voća, povrća, reciklirane vode i obnovljive energije, futuristički grad će sadržati i domove, firme, bolnice i edukacione centre, kao i sportske terene. U oazi budućnosti biće otvoreno i do 10.000 radnih mesta.

Da li je dizajnere ovog projekta inspirisao film Dune, reditelja Denisa Villeneuvea – koji je već najavio odela koja nas štite od visokih temperatura i recikliraju znoj u vodu, kao i budućnost u sred pustinje – nismo sigurni, ali jedna stvar je jasna: Tehnologija nam već u ovom trenutku kreira nov život.

Fotografije grada budućnosti pogledajte u galeriji.

foto: Profimedia

Priredila: T.M.

Najnovije