Harper's Bazaar Srbija

Svoje parče raja ovog leta pronađite u Lošinju

Doživite jedinstveno wellness, spa i gastro iskustvo na jednom od najlepših jadranskih ostrva.

Destinacije van uobičajenih ruta postale su trend poslednjih godina, posebno jer putnici traže utočište od sve gušćih letnjih gužvi. Mnogi danas žude za izolovanim ostrvima i divljim, netaknutim plažama, u želji da se sklone od masovnog turizma, a u potrazi za autentičnim iskustvima izvan živahnih epicentara. Hoće manje poznate puteve,  kako bi otkrili lepotu koja se krije iza buke. No, u toj potrazi za mirom, mnogi od njih najčešće previde lepote atraktivnih mesta i luksuznih odmarališta, jer se nalaze u turističkim ponudama – uzmimo na primer ostrvo Lošinj u Hrvatskoj. 

Lošinj je popularno ostrvo na Kvarneru koje se pruža 31 kilometar u smeru severozapad – jugoistok. Glavna naselja na ostrvu su Mali Lošinj i Veli Lošinj.

Čarobno ostrvo, jedanaesto je po veličini na Jadranu, nalazi se na samom sudaru morskih struja Istre, Kvarnera i Dalmacije. Nestvarno lepa priroda, čiste šljunkovite plaže, kristalno plavo more i vrhunska hotelska ponuda (Lošinj Hotels & Villas  nalaze se u dve najlepše uvale na ostrvu – uvali Čikat i Sunčanoj uvali), dovoljno su dobri, ali ne i jedini razlozi da priuštite sebi odmor iz snova.

Ostrvo mornara i jedrenjaka 

Ostrvo koje spaja istarsku i dalmatinsku regiju Hrvatske, zatvarajući prostor između Venecije i Dubrovnika, bilo je gotovo nenaseljeno sve do sredine 13. veka, a onda se, s vremenom, razvilo u vodeću pomorsku silu u regionu. Lošinj postaje druga najvažnija luka na Jadranu, odmah iza Trsta. Stanovnici Lošinja bivaju najboji mornari na Mediteranu, poznati po veštini izgradnje drvenih prekookeanskih jedrenjaka.

U 19. veku Mali Lošinj ima šest brodogradilišta i zahvaljujući njima postaje evropska sila u brodogradnji i pomorstvu – drugi po redu u Austro-Ugarskoj, gde sa 150 jedrenjaka ima više brodova nego čitava susedna Istra. Jedrenjaci su doživeli vrhunac između 1855. i 1870. godine kada je na brodovima Lošinja bilo 1.400 kapetana i mornara. Među najpoznatijim imenima u brodogradnji i pomorstvu s Lošinja bili su porodice Karatanich, Tarabochia, Martinolich (budući osnivači brodogradilišta Monfalcone) i Cosulich, trenutni vlasnici brodarske kompanije iz Trsta.

Mali Lošinj je, kao i Cres, vekovima pripadao Veneciji, tako da se u gradu mogu videti građevine iz 18. i 19. veka, kada je pomorstvo bilo najrazvijenije, a arhitektonski izgled centra Malog Lošinja, potiče upravo iz tog perioda i gotovo je nepromenjen do danas. Ako vas zanima još nešto o pomorstvu i istorijatu ostrva, posetite jedinstveni muzej Apoksimena, koji je posvećen jednom eksponatu – bronzanom kipu mladog atlete Apoksiomena. Kip je na dubini od 45 metara pronašao turista iz Belgije 1997. godine! Apoksiomen je 1999. izvađen iz mora na čijem je dnu boravio gotovo dve hiljade godina.

Mirsna bajka i osunčana strana života

Po broju sunčanih dana Lošinj može se uporediti sa gradovima na severu Afrike i južnim predelima Jadrana. Ostrvo prosečno ima oko 100 vedrih dana godišnje, a zbog pogodne klime davno je, za vreme Austro-Ugarske monarhije proglašeno klimatskim lečilištem (banjom). Počeci turizma na Lošinju datiraju iz 1885. godine, a prvi turista na ostrvu zvanično je registrovan 21. januara 1885. godine. Deset godina kasnije, na Lošinju se šest nedelja od tuberkuloze lečio nadvojvoda Franc Ferdinand, a rado ga je posećivala i ostala bečka aristokratija, koja je na ostrvu izgradila brojne vile, koje i danas krase Lošinj i od kojih su mnoge sačuvane u izvornom obliku. Većina vila se nalazi u zalivu Čikat, oazi očuvane prirode. 

Osim borovih šuma, koje svuda unaokolo pružaju predivan miris i blagotvorno utiču na zdravlje, zahvaljujući morepolovcima koji su sa dalekih putovanja donosili mnogobrojne aromatične biljke i retke vrste, Lošinj ne miriše samo na borovu šumu, već svakog meseca miriše drugačije. Tako u januaru i februaru miriše na limune i pomorandže, u martu na ruzmarin i eukaliptus, u aprilu na asparagus, u maju na žalfiju, jun će vas omamiti lavandom, dok je juli rezervisan za bugenvilije i mentu. Avgust je u znaku oleandera i smokvi dok septembar miriše na grožđe, jujube i indijske smokve. Oktobar je rezervisan za arome mirte, dandeliona i nara, novembar dunje i masline, a decembar na agave i juniper.

Lošinjska klima i jedinstvena priroda doprinose oporavku i poboljšanju zdravstvenog stanja već nakon 10 dana, zahvaljujući slanim isparenjima mora, aromatičnim mirisima borovih iglica koje inhaliraju, prijatnoj klimi.

Pored kristalno čistog, tirkiznog mora, prelepih osunčanih predela i istorijski značajnih vila, ono što je na prvi pogled uočljivo na ostrvu, jeste upravo ta bujna vegetacija. Prema istraživanjima na Lošinju je identifikovano čak 1018 biljnih vrsta, a borove šume postale su zaštitni znak ostrva zahvaljujući Ambrozu Haračiću, botaničaru i profesoru stare pomorske škole u Malom Lošinju, koji ih je doneo i zasadio na području današnje park šume Čikat.  

Welness & Spa u Lošinj Hotels & Villas

Lošinj Hotels & Villas istaknuti je brend vrhunskih i luksuznih hotela i vila smeštenih na Lošinju.

Svi hoteli i vile koje se nalaze u vlasništvu brenda Lošinj Hotels & Villas, gostima pružaju jedinstveno iskustvo, spajajući lokalne tradicije s modernim luksuzom u očaravajućem, prirodnom okruženju. Unutar brenda Lošinj Hotels & Villas nalazi se nekoliko objekata – Hotel Bellevue, Boutique Hotel Alhambra i niz ultraluksuznih istorijskih vila – Captain‘s Villa Rouge, Villa Hortensia, Villa Mirasol i Villa Hygeia, kao i najnoviji dodatak kolekciji, Villa Sea Princess Nika. Svaki objekat gostima nudi jedinstveno iskustvo, koje je spoj istorije ostrva, prirodne lepote i posvećenosti odmoru, uz luksuzni smeštaj i usluge svetskog nivoa. Svi gosti imaju priliku iskusiti ostrvsku tradiciju lečenja i prepustiti se pomlađujućim spa tretmanima i luksuznom ambijentu Lošinj Hotels & Villas.

Hotel Bellevue, sa pet zvezdica, smešten je u srcu mirisnih lošinjskih borovih šuma i udaljen samo nekoliko koraka od kristalno čistog mora. Ovaj luksuzni hotel nudi 206 elegantno dizajniranih soba i apartmana, neprikosnovena gastro iskustva, među kojima se ističe nagrađivani japansko-mediteranski restoran Matsunoki. Takođe, hotel Bellevue se može pohvaliti elegantnim, modernim i visokotehnološkim spa – Bellevue Spa Clinic, zahvaljujući kojem je u 2022. proglašen najboljim spa hotelom u Hrvatskoj, a godinu ranije World Spa Awards proglasio ga je i najboljim spa hotelom na svetu.

Bajkovita Captain’s Villa Rouge

Skrivena u lekovitoj ostrvskoj borovini Malog Lošinja Vila Captain Rouge nudi privatnost i nenametljivu ekskluzivnost

Captain’s Vila Rouge je najstarija od sedam austrougarskih vila u lošinjskoj uvali Čikat na zapadnoj strani ostrva, a uz Hotel Bellevue, boutique Hotel Alhambru i susedne vile sa romantičnim imenima – Hortensia i Mirasol, predstavlja deo otmene Losinj Hotels & Villas ponude. Posebnost svih ovih vila je u tome što su u njima pre više od stotinu godina odsedali i lečili se, posebno od plućnih bolesti, pripadnici carske kuće Habsburgovaca, car Franz Josif, carica Elizabeta, prestolonaslednik Rudolf i pomenuti Franc Ferdinand.

Nekad austrougarska aristokratija, a danas Roger Federer i Thierry Henry 

Kapetanova vila ili Captain’s Villa Rouge (spoljašnji izgled je crvene boje) sagrađena je 1897. kada su Habsburgovci uvideli lekovitost lošinjske prirode, i u potpunosti je zadržala prvobitni izgled. Sagradio ju je W. Riedela, preduzetnik iz Graza, ali je najduže bila u vlasništvu porodice Tarbochia, brodograditelja i kapetana, te otud i ime – Kapetanova vila. Ujedno, to je i razlog zašto poseduje veliki broj pomorskih detalja – ispred vile nalazi se belo kameno sidro, a unutra je krcata raznim kolekcionarskim kompasima, polugama, kormilima, navigacijskim stolovima, brodskim ormarićima i starinskim ronilačkim kacigama, dok su sva ogledala u kupatilima i hodnicima napravljena od okvira brodskih prozora. Svi ti detalji nisu replike niti imitacije, već originalni predmeti uzeti sa starih prekookeanskih brodova.  

Ultrašik skrovište, okruženo smaragdnim prostranstvima borove šume i pogledom na tirkizno more

Atmosferu kapetanske kuće upotpunjuju verni primeri starih jedrenjaka i slike morskih pejzaža. Crvena boja podseća na boju venecijanskih palata, što dodatno naglašava luksuz i glamur zgrade. Osim što nudi savršen mir za odmor, kao i apsolutnu privatnost (zbog čega je vole holivudske zvezde) Captain’s Villa Rouge je vrlo komforna: poseduje sedam spavaćih soba, tri dnevne, tri kuhinje različitih boja, kao i najlepšu od svih – kuhinju na otvorenom, sa stolom koji teži blizu hiljadu kilograma, i u kojoj vaš privatni kuvar, sprema najfinija jela pred vašim očima. Četiri kupatila napravljena su od sedefastog, azurnog, smaragdnog i od plavog brazilskog kamena, koji je danas gotovo nemoguće naći igde u svetu. Sa plafona vas obasjavaju lusteri od Murano stakla, dok gazite po pločicama koje su donošene iz Brazila, Madagaskara, Iraka, Irana, Italije.

U podrumu Captain’s Ville Rouge nalaze se i dve saune, finska, drvena, i turska – kamena.

Ljubitelji pomorstva će uživati u kapetanskoj glavnoj spavaćoj sobi, koja kroz različite dizajnerske elemente pripoveda bogatu morsku istoriju vile, uključujući kupatila ukrašena draguljima koji nagoveštavaju blago pronađeno i uticaj koji su pomorski putovanja imala na ostrvo.

Vrt oko kuće je ukrašen kamenim zidovima i terasama, među zelenilom se nalazi prostrani bazen, a celokupna atmosfera je obogaćena mediteranskim rastinjem. Sa raskošnim nameštajem i mnogim autentičnim pomorskim eksponatima, Kapetanova Villa Rouge potpuno dočarava atmosferu kuća drevnih pomorskih kapetana.

Paket kreiran za dvoje 

Losinj Hotels & Villas nude odmor za najzahtevnije putnike. Ako želite jedinstveno iskustvo, u skladu sa svojim afinitetima, celu ponudu pronađite OVDE, a tu je i jedan paket, specijalno kreiran za one koji vole izuzetna zadovoljstva: Starlight Journey: Skyway to Alhambra. 

Starlight Journey: Skyway to Alhambra predstavlja luksuznu odiseju u svet izvanrednog gostoprimstva, pažljivo osmišljenu da pruži nezaboravan beg na ostrvo Lošinj. Tu su privatni letovi aviona od i do aerodroma Pula i Zadar, što gostima omogućava da spoje čari Istre i Dalmacije sa zadivljujućim pogledom na hrvatsku obalu iz ptičje perspektive. Smeštaj vas očekuje u Boutique Hotel Alhambra, arhitektonskom dragulju smeštenom u mirnoj Čikat uvali, koji je okružen stogodišnjom borovom šumom, odakle predivnim mirisnim stazama lako stižete do šarmantnog grada Mali Lošinj. Trodnevni boravak u luksuznom apartmanu Čikat Bay upoznaje goste sa iskustvom ostrva Lošinj. Hotel, koji spaja secesijsku i eklektičnu neoklasičnu arhitekturu s početka 20. veka, odaje počast nasleđu Lošinja uz luksuz moderne ere.

Kulinarska avantura čeka goste u restoranu Alfred Keller, restoranu s Michelinovom zvezdom hotela Alhambra. Potpisani jelovnik za večeru za dvoje prikazuje inovativan spoj tradicionalnih ukusa s ostrva Lošinj i avangardnih kulinarskih tehnika.

Masaža Herbs de Lošinj za dvoje pruža gostima tretman koji zaslužuju u Alhambra Cube Spa. Koristeći autohtone biljke s ostrva Lošinj, naši terapeuti obezbeđuju opuštajuće aromatično putovanje ka miru i revitalizaciji, najbolje doživljeno na ostrvu.

Paket Starlight Journey: Skyway to Alhambra je luksuzna veza koja povezuje Istru i Dalmaciju, Veneciju i Dubrovnik, pri čemu je ostrvo Lošinj zadivljujući prelaz na tom putu. Cena paketa Starlight Journey: Skyway to Alhambra počinje od 4.852 evra za dvoje gostiju, a Virtuoso agenti mogu direktno rezervisati putem platforme Virtuoso Travel.

Tekst: Promo 

Fotografije: Promo 

Najnovije