Zašto ovog leta umesto Mikonosa i Kaprija biramo Maltu?

Osunčani dragulj Mediterana nije samo mesto čije istorijsko nasleđe pripoveda o civilizaciji dugoj više od sedam hiljada godina, već i glam destinacija koja nudi savršen wellness restart, stylish boravak i kupanje na nekim od najlepših plaža.

Za Feničane ona je bila skriveno mesto, ta Melita (latinski naziv ostrva), blistavi mali biser Mediterana. Rimskog cara Hadrijana je očarala, pa joj je dodelio status municipijuma, što je Maltežanima omogućilo da imaju sopstvenu samoupravu i veći status u odnosu na rimske kolonije. Potom su je osvajali Arapi, zatim Normani, Napoleon i Britanci čija je bila kolonija u 19. veku. Međutim, Malta je bila i ostala najčuvenija po vitezovima iz slavnog reda Sv. Jovana. Upravo su joj oni darovali posebnu dozu šarma, mistike i nasleđa, nešto što nemaju druge zemlje Evrope. Bar ne na ovaj viteški način. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VisitMalta (@visitmalta)

Kakva je danas Malta?

Karmičko svetlo u okeanu mraka, kako ju je nazvao za vreme II svetskog rata Theodore Roosevelt, danas je mesto koje možda nije na vrhu vaše bucket liste i to je šteta, jer nudi glamur nalik onom sa Amalfi obale i rustičnu lepotu koja se sreće još samo na Balearskim ostrvima. Preporuka lokalaca je da njihovu zemlju posetite u junu ili tek u septembru i oktobru, ne bi li izbegli visoke temperature i letnju sezonu koja je najposećenija, te da se ne brinete za vremenske uslove, jer Malta u proseku ima više od 300 sunčanih dana godišnje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VisitMalta (@visitmalta)

Naravno, istraživanje Malte mora da počne u njenoj prestonici, šarmantnoj Valeti, koja je zbog svoje pozicije i arhitekture – miks baroka, manirizma, neoklasicizma ali i modernog funkcionalizma – upisana još daleke 1980. na UNESCO listu Svetske kulturne baštine. Grad koji krasi prilično glamurozan i laskav nadimak superbissima (latinska reč za veličanstven, gord) oduševiće vas zlatkastom bojom fasada, impresivnim baroknim kupolama i opojnim baštama, kitnjastim, drvenim balkonima i kaldrmisanim, uzanim uličicama. Spisak atrakcija koje ćete popisati pre obilaska pete najmanje prestonice Evrope obuhvatiće nesumnjivo baštu Upper Barrakka Gardens, tvrđavu St. Elmo, kao i katedralu St. John, koja se smatra jednom od najlepših katoličkih crkvi sveta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VisitMalta (@visitmalta)

U Valeti u kojoj živi nešto manje od pola miliona ljudi, nakon istraživanja atrakcija wellness predah možete da pronađete u Sanya Eco Spa, koji se nalazi na pola sata od centra, u rezidencijalnom delu grada. U ovom spa centru čekaće vas terapeutska ajurvedska masaža, dodir koji leči, ali i finska i ruska sauna, kao i termalni bazeni i džakuzi, da biste nakon svih odabranih tretmana imali priliku da uživate u veganskom meniju, koji uključuje dhal kari od sočiva i pomfrit od kelja. Zanimljiv predlog za beg unutar grada, zar ne? Naravno, ukoliko vam se veganski meni ne dopadne, osveženje ovde možete da preskočite i uputite se u restoran Rampila, koji se nalazi unutar bastiona iz 16. veka kojeg su izgradili vitezovi. Veče je više opcija za Bridge Bar, gde se svake večeri održavaju džez svirke sa panoramskim pogledom na luku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VisitMalta (@visitmalta)

Naredne dane na Malti možete da posvetite tihom gradu Mdini, staroj prestonici Malte koju su osnovali Feničani pre četiri hiljade godina. Budući da samo određeni broj automobila ima specijalnu dozvolu da prođu kroz veliku kapiju Mdine (koja je ovekovečena u kultnoj seriji Game Of Thrones), ovde vam je zagarantovan mir i uživanje nalik onom koje možete doživeti samo u velikim muzejima sveta. Najlepši kutak Malte ujedno je i mesto sa najskupljim nekretninama u Evropi, kao i grad u kojem trenutno živi tek tri stotine stanovnika. Otud i nadimak tihi grad. Unutar Mdine nalazi se i prelep restoran Medina, najstariji u nekadašnjoj prestonici ostrva. Svratite ovde na večeru, sedite na plišanu sofu i probajte pačje medaljone i svinjski file u jabukovači od belog luka.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lovemalta

Dok ste na Malti, te gotovi sa razgledanjem Valete i Mdine, savet iskusnih i čestih gostiju ove ostrvske države je da posetite ostrva Gozo i Komino na kojima se nalaze najlepše plaže Malte, ali i otkrijete ribarski gradić Marsakslok. To je najveće ribarsko mesto Malte u kojem ćete uživati tik uz obalu u restoranu T’Anna Mari uz rolovani riblji file sa pinjolima, suvim grožđem, serviran sa pireom od graška i tostiranim pistaćima. Odavde ćete poneti i fantastične slike luzu brodića, drvenih vrata u jarkim bojama, ali i lokalnih ribara koji svako jutro i pred zalazak sunca razvlače ribarske mreže duž obale. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lovemalta

Shopping i music lovers bi trebalo da se upute do grada Sliema, na severnoj obali ostrva, koji je poznat kao najveći malteški centar kupovine, ali i kao mesto ludih partija i izlazaka. Uostalom, Sliema je za mnoge na Malti ono što su Kan i Nica u Italiji i Francuskoj, pravo mondensko mesto. Zaljubljenici u autentične, elegantne i unikatne komade moraju da posete Fly the Fly Vintage, koji nudi fuziju vintage printova, stilova i detalja kako za žene, tako i za jači pol. Za one koji biraju uvek lude uspomene sa putovanja, obavezna stanica je Souvenirs that don’t suck, radnja u kojoj ćete naći kul aksesoare i odeću sa potpisom lokalnog dizajnerskog tima. U Silemi je i The Point Shopping Centru, najvećem šoping centru na ostrvu, čeka vas najveći izbor luksuznih i high-street brendova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lovemalta

Nakon saveta where to eat, what to see i where to get lost, nedostaje i where to stay. Prelepe barokne palate Valete nisu samo dom nekih od poslednjih plemićkih i viteških porodica Evrope, već i istorijska zdanja koja su danas pretvorena u renomirane hotele. U jednoj od njih smešten je i butik-hotel Casa Ellul sa samo devet apartmana. Ovde se vrhunska sofisticiranost ogleda u restauriranim keramičkim pločicama, velikom izboru antikviteta, plišanim sofama, tradicionalnim malteškim drvenim balkonima i terasama sa pogledom koji oduzima dah. Ono što sigurno znamo jeste – bilo odabrali privatni smeštaj preko Airbnba ili neki hotel – na Malti ćete želeti da, dok vam se đonovi ne potroše, lutate, istražujete i uživate, te ćete smeštaj koristiti samo za predah i san. Zato, pre nego što pomislite na Mikonos ili Kapri, možda biste ovog juna trebali upravo Malti da pružite šansu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lovemalta

      10 must-see atrakcije Malte 

1. Ostrvo Gozo (treće naseljeno ostrvo Malte)

2. Glavni grad Valeta

3. Ostrvo Comino & Plava laguna

4. Stara prestonica Mdina i predgrađe Rabat

6. Ribarski gradić Marsakslok

7. Grad Malieha 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VisitMalta (@visitmalta)

8. Hagar Qim (hram iz neolitskog perioda)

9. Popajevo selo (pitoreskna filmska scenografija)

10. Grad Birgu

11. Plava špilja

Tekst: Ana Dodig

Foto: Profimedia, Instagram

Najnovije