Harper's Bazaar Srbija

Najlepši svetski hoteli koji cene umetnost

Neka od najcenjenijih umetničkih dela ne nalaze se u muzejima, već u luksuznim hotelima.

LE MEURICE PARIS

Nedavno renoviran od strane priznatog francuskog dizajnera Philippea Starcka, Le Maurice se nalazi u srcu Pariza, nedaleko od Louvrea, čija prestižna kolekcija sadrži i Milosku Veneru i Mona Lizu Leonarda da Vincija. Hotel je bio jedan od favorita Andyja Warhola i Salvadora Dalija, koji je tokom jedne od svojih brojnih poseta, navodno naručio stado ovaca za svoju sobu, da bi mogao da puca u njih (srećom pištolj je imao ćorke). Oprezni gosti će primetiti poštovanje ukazano ovom nadrealisti u hodnicima, uključujući stolicu u obliku labuda i lampe sa fiokama, kao i njegov čuveni restoran koji služi ukusnu francusku kuhinju u enterijeru nalik iz snova.

PARK HYATT MILAN

Iz Park Hyatt hotela možete da se divite spektakularnom Duomou dok sedite na terasi svog apartmana, ili da preletite pogledom na hektičnu Galleriu Vittorio Emanuele II dok pijuckate aperol špric u hotelskom baru Dehors. To je idealna baza da uronite u bogato nasleđe koje ima ovaj grad – nemojte da propustite Da Vincijevu Tajnu večeru, Raphaela i Tititana u Pinacoteca di Brera kao i umetnički prostor Triennale. Dodatno, Milano ima uspešnu modernu umetničku scenu, delom zahvaljujući Prada Foundation, čije su postavke okrenute savremenoj umetnosti, kao i arhitekturi, filmu i filosofskim projektima, a poseduje i bar Luce čiji je kreativni koncept osmislio filmski reditelj Wes Anderson.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kreisler Art (@kreislerart)

THE JAMES SOHO NEW YORK

The James SoHo je butik-hotel koji pametno kombinuje estetiku minimalizma sa delima lokalnih i internacionalnih umetnika. Gosti su pozvani na inspirativno vizuelno putovanje: budite spremni da doživite upečatljive kolaže moderniste Aarona Wexlera koji se nalaze na petom spratu, kao i sliku Sun K Kwaka iza staklenog lifta. Umetnička scena Sohoa nalazi se iza vibrantnog eksterijera ovog hotela, čija je fasada obogaćena šarenim muralima umetnika Paula Wackersa. Nakon što ste se razbudili uz jutarnju jogu na krovu hotela gde se nalazi i bazen, šarmantni vratar vam može uhvatiti žuti taksi da vas odveze do Museum of Modern Art. Tamo možete videti dela umetnika kao što su Roy Lichtenstein, Claude Monet i Frida Kahlo.

THE PRINCIPAL LONDON

Samo šest meseci nakon otvaranja u zgradi koja je pod zaštitom države, u Bloomsburyju, dekorisan u distinktivnoj terakoti, Principal London se ustanovio kao luksuzno stajalište preko kojeg možete dalje da istražujete umetničke galerije metropole, uključujući Tate Modern i White Cube. Neverovatni enterijer lobija je ukrašen podovima u mozaicima, sa stubovima od kvarcita, dok ćete u sobama primetiti umirujuće tonove sivih i vanile, zajedno sa krevetima sa baldahinom. Neke od 334 sobe imaju pogled na Russel Square bogat zelenilom. Gastronomi će biti potpuno razmaženi količinom izbora; u hotelu se nalazi milenial-pink Neptune, koji služi sveže morske plodove i najbolji čizkejk u gradu, očaravajući Palm Court sa drvećem za popodnevnu šoljicu čaja, neograničen broj činija sa Twingletsima u baru Fitz’s, gde možete popiti i koktel ispod ogromne disko kugle.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by (@k.londoner)

HOTEL EDEN ROME

Lociran na korak od Piazza di Spagna, okružen slikovitom baštom Villa Borghese, hotel Eden je dorastao svom imenu. Blizu ćete pronaći Galleria Nazionale d’Arte Moderna, u kojoj se nalazi najveća postavka slika i skulptura savremene umetnosti u Italiji, tu je i Palazzo Barberini iz 17. veka, izvrstan primer barokne arhitekture koji je takođe i dom Galleria Nazionale d’Arte Antica. Kada ste završili sa divljenjem radovima Raphaela, Caravaggioa i Holbeina, vratite se u raskošni Eden i opustite se uz masažu u idiličnom spa centru, ili pak večerajte u sjajnom hotelskom restoranu La Terazza sa panoramskim pogledom na Rim.

Tekst: Redakcija magazina Harper’s Bazaar

Foto: Pexels

Najnovije