Nestvarna Korzika: Ovo francusko ostrvo posećujemo na kraju leta

Ljubitelji prirodnih lepota s oduševljenjem će se otisnuti put najvećeg francuskog ostrva. Korzika ne samo da deluje otuđeno od sveta, nego nalikuje na mesto koje s ponosom čuva svoje prirodne lepote i istorijsko nasleđe

Korzika je misteriozna i tajnovita. Smeštena u centralnom delu zapadnog dela Sredozemlja, ovo ostrvo je bilo u fokusu strateškog interesovanja za najveće nacije u istoriji čovečanstva – i to sa punim pravom. Stari Grci, Rimljani, Feničani, Ostrogoti, Đenovljani, Francuzi želeli su da Korziku uvrste kao krunski dragulj svojih osvajanja. Čak je bila i rodno mesto najvećeg vojskovođe u istoriji. Danas, njena atraktivnost ne jenjava, pre svega zbog lepota koje ostavljaju bez daha.

Najbolji način da iz Beograda stignete do četvrtog po veličini ostrva na Mediteranu jeste preko Pariza. Iz francuske prestonice, sa dva najveća aerodroma (Charles de Gaulle i Orly), za sat i pedeset minuta ste u Ajaču, glavnom gradu Korzike. Smešten na zapadnom delu ostrva, grad je savršena polazna tačka za istraživanje.

Grad prati prirodnu liniju zaliva, s jedne strane okružen je morem, a sa druge brdima i idealan je za istraživanje kao pešak, ali i biciklista. Kao jedno od neizostavnih odredišta biće kuća Napoleona Bonaparte, koji je rođen i odrastao u Ajaču. Kuća spolja deluje nezanimljivo, međutim, predstavlja savršeno iznenađenje onim što se krije unutra.

Istorijat kuće jednako je zanimljiv kao i francuskog imperatora koji je u njoj živeo. Kuću su devastirali korzikanski nacionalisti 1793. godine, da bi od 1794. do 1796. bila u engleskom posedu. Na kraju ju je Napoleonova majka renovirala. Vrhunac izložbe predstavlja stakleni medaljon u kom se nalaze vlasi kose čuvenog vojskovođe.  Napoleonov ujak je imao značaj za istoriju grada kao osoba koja je osnovala Muzej lepih umetnosti u Ajaču. Danas, ova kulturna institucija ima najveći broj slika italijanskih umetnika u Francuskoj posle muzeja Louvre. Stalnu postavku muzeja čine remek-dela Titiana, Veronesea, Bellinija i Botticellija.

 

Kao najimpozantnija struktura u gradu ističe se citadela izgrađena u 16. veku. Ovo zdanje na obali mora, opasano zidinama, dugo je bilo prazno, međutim, sada je u posedu vojske, pa nažalost nije otvoreno za javnost. Što ne znači da ne možete da joj se divite spolja.

Neka vam Ajačo bude uvertira za lepote koje vas očekuju. Na samo dva sata vožnje, na samom jugu ostrva, nalazi se famozni gradić Bonifačo, nezaobilazna destinacija za svakog posetioca Korzike. Okružen spektakularnom prirodom, Bonifačo je srednjovekovni grad, smešten na liticama od krečnjaka (na visini od sedamdeset metara) koje je more milenijumima godina unazad oblikovalo.

Citadela izgrađena u 9. veku bila je linija odbrane koju je izgradila tadašnja Firenca, da bi je posle toga koristili Đenovljani. Utvrđenje je čak korišćeno kao administrativni centar Legije stranaca. Gradić se nalazi na šesnaest kilometara udaljenosti od kopna Sardinije i gradića Sveta Tereza, te vas od italijanskog ostrva deli vožnja trajektom od nepunih sat vremena.

 

Budući da Korzika ima oko hiljadu kilometara obale, od kojih trećinu čine plaže, ostrvo pruža veliki izbor prirodnih plaža za odmor i rekreaciju. Nedaleko od Bonifačea nalaze se dve najpoznatije, iako je konkurencija velika – Korzika ih ima dvesta! Rondinara je smeštena u istoimenom zalivu i plaža se prostire u uvali zaštićenoj od uticaja otvorenog mora.

Topla voda i kristalno more oduševljavaju, a nedaleko od plaže nalazi se šume u kojima se neretko kampuje. Palombaggia se nalazi u blizini mestašceta Porto Vekio i proglašena je za najlepšu u Francuskoj. Kada vidite kristalno čisto tirkizno more biće vam jasno i zašto. Iako je poslednjih nekoliko godina postala izuzetno popularna turistima, gužva u toku letnjih meseci se može očekivati, ali pošto je dugačka 1,5 kilometara, sigurno je da ćete naći svoje mesto pod suncem. Palombaggia je savršena za ljubitelje ronjenja.

 

Bez obzira na period gradnje, celo ostrvo je fenomenalan primer kako se ljudske delatnosti uklapaju u postojeći krajolik i pejzaž. Hotel Version Maquis Citadelle predstavlja jedan od najluksuznijih na Korzici. Međutim, razlog njegove reputacije nije samo veliki broj programa izvedenih po najsavremenijim standardima. Hotel ima jedinstven pogled na citadelu i staro gradsko jezgro Bonifača, koje datira iz 12. veka. Pored toga, hotel je izrađen na takav način da deluje da izranja iz topografije koja ga okružuje. Upravo takav respekt prema prirodi, Korzici daje na neverovatnoj autentičnosti i karakteru.

S ozbirom na relativno malu površinu, Korzika impresionira prirodnim raznovrsnostima. Dok je jug ostrva nizak i definisan plažama, sever ostrva je brdovit, sa dvadeset planinskih vrhova visine preko 2000 metara! Najviši je Monte Ćinto, 2706 metara nadmorske visine metara i deo je Nacionalnog parka Korzika osnovanog 1972. godine. Endemske vrste, više od 1500 kilometara staza za planinarenje, objekti od istorijskog značaja, veliki broj endemskih vrsta samo su neki od razloga zbog kojih je park pod zaštitom Uneska.

Severozapadno od Parka nalazi se gradić Kalvi koji predstavlja jednu od najimpresivnijih atrakcija i to zbog manastira iz 15. veka izgrađenog na obroncima planine. Notre-dame de la Serre izgrađena je 1479. godine i predstavlja najznačajniju crkvu na ostrvu. Statua Bogorodice, u dvorištu manastira, korišćena je za molitvu i hodočašće u prethodnih pola milenijuma. I dan-danas, svakog septembra ljudi se okupljaju kako bi iskazali svoje poštovanje.

Vi svoj respekt prema ostrvu iskažite tako što ćete ga posetiti. Međutim, kada se otisnete na ostrvo, shvatićete da ste sebi dali jedinstvenu priliku da uživate u iskonskim čarima prirode i gradićima koji su zadržali šarm i pojavu odvajkada. Najlepša francuska lepotica Laetitia Casta jednom prilikom je izjavila: “Korzika je moj tajni vrt”. Otisnite se na mesto gde se vreme meri brojem zalazaka sunca.

Tekst: Marko Mrkaja

Foto: Shutterstock

Najnovije