Harper's Bazaar Srbija

Parče luksuza: 6 razloga zašto bi Sicilija trebalo da bude vaša sledeća destinacija za odmor

Ako bismo opisali Siciliju u jednoj frazi, to bi bila: ostrvo rariteta i raznolikosti.

Zvuči kao kliše, ali ostrvo zaista nudi ponešto za svakoga: Stenovite vulkanske obale i plaze sa snežnobelim peskom. Ostatke arhitektonskog blaga drevnog sveta, kao i teatralne i savršeno očuvane slike iz doba Baroka. Menije na kojima se nalaze neke od najfinijih pasta i najsvežijih sirovih morskih plodova, kao i najkomfornije hotele sa pet zvezdica, uz pedantno uređene boutique hotele i šarmantne seoske boravke.

Biramo za vas najbolja mesta za odsedanje, obilazak i uživanje u nekim od najukusnijih jela.

Luksuzni hoteli…

Najveća koncentracija hotela sa pet zvezdica nalazi se na Taormini, koja je poznata po idiličnim kaldrmisanim ulicama, roze cvetnim puzavicama koje se raskošno šire po balkonu, kao i starogrčkim amfiteatrima koji su pozornica uličnim muzičarima za koncerte pod zvezdama.

Ovde godine grad je postao bogatiji za još jedan luksuzni hotel, San Domenico Palace. Tajna njegove lepote krije se u istorijskoj građevini koja je originalno bila manastir, čije freske su još uvek očuvane u određenim apartmanima.  Pogled koji se pruža sa ovog zdanja je spektakularan i obuhvata čitav zaliv sve do planine Etna.

… I vile u posedu aristokratskih starosedeoca

Pored drevnih ruševina i sjajnog šopinga Taormina je poznata po idiličnim plažama koje su grupisane po zalivima oko grada, a do kojih se može stići žičarom. Ako želite da uživate u ovom parčetu raja iz “prvog reda” možete iznajmiti neku od privatnih kuća. Villa Sant Andrea nalazi se u Mazzaro zalivu i poznata je po svojoj subtropskoj bašti za koju je zaslužan njen aristokratski vlasnik iz 19. veka, kao i šarmantnom restoranu s pogledom na vodu.

Obilje mogućnosti koje vas može odvratiti od isplaniranog programa

Pejzaž Sicilije je raznolik zbog različitih kultura koje su ga oblikovale kroz vekove. Ali pored popularnih lokaliteta na Taormini i Palermu, postoji mnoštvo zanimljivih mesta koja čekaju da ih otkrijete: netaknute plaže u blizini gradova Trapani i Marsala, barokna arhitektura na šarmantnom ostrvu Ortigija, na Sarakuzi, zatim gradovi na vrhovima brda, vetrovite doline i predivne obale Ragusa, Modica i Noto gradića.

Za prave avanturiste sve preporuke idu Pantelleria ostrvu, koje je poznato po nesputanom vetru, divljim putevima i netaknutom pejzažu. Ovo mesto je poznato i kao “ostrvo bez plaza”, premda to nije sasvim tačno, jer poseduje fascinantne uvale u kojima se može zaroniti.

Najbolji morski plodovi Italije

Kada ste na Siciliji, mesta gde ćete jesti biraće vase čulo mirisa. Ulična ponuda hrane je veoma bogata i popularna, i često ćete završiti na nekim od najneočekivanijih lokala da obedujete. Raspon delikatesa je širok, od svetski poznatih arancina do tradicionalne hrane sfincione i pice prelivene sosom od paradajza i prezli. Ovde možete naći i kuskus iz Severne Afrike i suvo grožđe iz Persije. Ipak glavno jelo Sicilije, koje ne smete zaobići nikako, su sveži morski plodovi.

Riznica drevnih vremena i barokne umetnosti

Sicilija, zbog svoje lokacije u centru Mediterana, kroz vekove je bila sedište mnogih naroda koji su je svojevremeno okupirali ostavljajući svoj trag za sobom. Današnja kultura ostrva jedna velika mešavina uticaja Grka, Rimljana, Arapa, Francuza, Španaca, čak i Švajcaraca, što se ogleda u bogatom poretku umetnosti i arhitekture koje se nalaze na svakom koraku.

Za one sa instančanim ukusom za drevnom kulturom, Valley od the Temples, u blizini grada Adrigento, kao i ruševine antičkih gradova Segeste i Selinunte nude najbolje očuvane primerke starogrčke arhitekture (van Akropolisa).

Neke od najlepših netaknutih plaža Evrope

Naravno  odmor nije odmor bez kupanja u moru, a Sicilija je pokrivena predivnim plažama. Za najbolje iskustvo, istražite dve regije: gradove Trapani i Marsala, koje će vam pružiti nezaboravno iskustvo u tirkizno plavoj mediteranskoj vodi, kao i provincije Ragusa i Siracusa, koje kriju neke od najlepših skrivenih plaza iza stenovitih brda. Samo se postarajte da ste spakovali porciju arancinia za ručak!

Foto: Pexels, Instagram

Pripremila: T. Mišović

Najnovije