Travel inspo: Posetite Menorku, Majorkinu (lepšu) sestru bliznakinju

Španija je muzika, flamenko, boje, ritam, toplina, ukus, sreća i još mnogo toga.

A sve to može da se kaže jednom rečenicom – Španija je more.

Ali, ljudi imaju običaj da to shvate bukvalno, pa idu tamo gde svi idu.Prvi put smo otkrili Španiju u Ljoret de Maru. Onda smo posle nekoliko godina, zajedno sa Nemcima i Englezima zatvarali smo klubove na Majorci i na Ibici. Slikali smo se ispred Sagrada Familie bar 10 puta. A ono neotkriveno, nikada nismo otkrili. Avanturistički duh je ostao zarobljen negde na ulicama Gotičkog kraja, a mi smo se vratili kući misleći da smo sve videli. A nismo.

Kao što Kosta Brava ima da ponudi mnogo egzotičnija mesta od Ljoret de Mara i Blanesa, tako i Balerska ostrva između Majore i Ibize kriju dragulj poznat samo Špancima – Menorku. 

Menorka je ostrvo koje ima preko 700 kvadratnih kilometara plaže. More koje okružuje ovo ušuškano ostrvo se preliva iz tikizne u smaragdnu boju i u svakoj od njih ćete pronaći deo sebe. Španiju možete doživeti valjano samo ukoliko se izmestite iz uloge stranca, a to je nešto što na ovom ostrvu nikada nećete biti. 

Umesto hotela koji svojom hladnoćom kvare čak i tropske dane, na Menorci je smeštaj u autentičnim kućama iz 19. veka koji imaju komfor hotela, ali ne i njegovu izolovanost. Menorka je ostrvo koje je poslednje palo u Frankove ruke za vreme Španskog građanskog rata, pa ga je on kaznio tako što je sav novac investirao u Majorku i Ibizu. Zato je Menorka uspela da sačuva revolucionarsku i čistu dušu koja će vas toliko očarati da ćete joj se zauvek vraćati.

Rimski grad Maon je glavni grad Menorke. Ime mu je dao Mago Barka, rođeni brat Hanibala, poznatog vojnog komandanta drevne Kartagine. Bio je deo Zapadnog Rimskog Carstva sve do njegovog pada. Sada, to je grad koji je svoju tešku istoriju pretvorio u bogatu sadašnjost. 

Pored plaža bogatih biserno belim peskom, možete uživati i u bogatom gastronomskom doživljaju koji može da vam obezbedi samo španska kuhinja. U srednjovekonim ulicama koje deluju kao da su obojene voštanim bojama, nailazićete da male restorane i barove koje ista porodica ima generacijama u vlasništvu.

Na svakom koraku Menorke videćete deo istorije koja ju je stvorila. Od nestvarnog ribarskog sela Binibeka, preko magičnih vinograda do grobnica starih 3000 godina i starog grada – Menorka je mesto koje će vam pomoći da se izgubite, a potom ponovo vratite – sebi.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Shutterstock

Najnovije