Harper's Bazaar Srbija

Vežbe disanja za neverovatan seks

Uzdah je kao sirena koja se gasi u vašem telu. Ukoliko je neobičan onda je u pitanju nešto od zloslutnih sila, poput stresa, tenzije ili anksioznosti. A ništa od pomenutog ne čini seks boljim. Da biste zaista uživali u seksu, morate se povezati sa samim sobom i vašim partnerom “na potpunijem, dubljem nivou,” kaže Jimmy Burgio, instruktor u Pure Yoga u New Yorku. A najlakši način da to postignete je da radite upravo ono što činite i sada – da dišete, ali sa više kontrole.

Tokom seksa – a naročito tokom vođenja ljubavi sa novim partnerom – moguće je da budete nervozni ili uznemireni. Može se desiti da zadržavate dah, da nekontrolisano hukćete i pufćete. Razmišljate o hiljadu stvari odjednom, u trenutku kada želite da mislite samo na jedno. Kontrolisano, pažljivo disanje utišava tu preteranu buku i opušta vaše telo. Usredsređeni ste na ono što što se dešava pred vama, a u seksu se više uživa – znatno više. “Postajete mnogo umešniji, jer nećete biti zabrinuti zbog prošlosti niti uznemireni zbog budućnosti,” objašnjava Burgio.

Znate kako kažu “disati kroz bol?” Pa, dišite i kroz zadovoljstvo. “Ideja je da postignete stanje da postojite u datom trenutku,” kaže Burgio. “A to ne znači da ćete samo nepomično leći i izigravati morsku zvezdu – već da ćete biti u mogućnosti da učestvujete u onome šta se dešava na veoma dinamičan način, jer niste samo posmatrač.”

I da, ovo može delovati hipi ili holistički, ali suština seksa i jeste da se osećate dobro, a kontrolisano disanje je najdirektniji način da to postignete.

Rutina disanja za bolji seks

Otkrivamo tri tehnike za ovladavanje svesnog, isceljujućeg disanja, koje nam je ljubazno otkrio Burgio. Uz vežbu, one neće samo pomoći vašem seksualnom životu, već će unaprediti vaš seksualni život. A njih nije ni teško uključiti u vašu svakodnevnu rutinu.

Vežba za bilo koje vreme, bilo gde

Vežbati: 1 minut, najmanje 3 puta dnevno

Udahnite od trtice do vrha glave, a zatim izdahnite obrnutim redosledom, od samog vrha glave do trtice. Pratite svoj dah dok prolazi ceo taj put. Ukoliko na pojedinim mestima osećate napetost, kontinuiranim disanjem  to možete ispraviti.

Mudrost instruktora: “Povežite neku boju sa disanjem, na primer zelenu. Kada prelazite na pešačkom prelazu i vidite zeleno svetlo, to vas onda podseti da se usredsredite na disanje.”

“Postajete mnogo umešniji, jer nećete biti zabrinuti zbog prošlosti niti uznemireni zbog budućnosti.”


Vežba za stresne situacije

Vežbati: 5 minuta nakon buđenja ili pre spavanja; ili, po potrebi.

Ukoliko se nađete u napetoj situaciji, fokusirajte se na osećaj poput disanja. Na primer, dok udišete kroz nos, vaš dah je hladniji, a kada izdišete kroz nos, on je topliji. Razmišljajte o hladnom dahu kao o mirnom vetru, a o toplom dahu kao o tenziji koju izbacujete iz svog organizma. Što duže osećate svoja čula, počinjete da primećujete kako specifične napete tačke u vašem telu počinju da popuštaju.

Mudrost instruktora: “Pretpostavimo da ste upravo izašli sa vrlo napetog sastanka ili uznemireno čekate nekoga da vam odgovori na poruku. To su najbolje prilike da primetite svoje ponašanje, jer tada – nervozno lupkate nogom, osećate tenziju u vratu, čelo vam je izbrazdano. To je dobro za osećaje sa visokim ulogom, kada postaje zaista očigledno da ste pod stresom.”


Vežba tokom seksa

Vežbati: koliko god traje seks.

Tokom seksa, dišite svesno sa svojim partnerom tako što ćete primećivati kako dišete, a zatim i kako vaš partner diše. Ukoliko bilo ko od vas neujednačeno diše ili zadržava dah, izvršite uticaj tako što ćete uzimati dublji dah – i po potrebi uspostavljati kontakt očima – kako bi se vaši uzdasi sinhronizovali. Kao rezultat toga, istovremeno disanje će delovati prirodno (a ne usiljeno).

Mudrost instruktora: “To nije stvar zbog koje ćete dogovorno sesti i zajedno doneti odluku ‘Hajde da dišemo istovremeno’, ali primetićete kako to poboljšava način na koji osećate uzbuđenje. Ukoliko je trenutak napet, ili ako nije onako kako ste zamišljali, samo se fokusirajte na disanje.”

 

Plus: Petominutna vežba disanja i meditacije:


Foto: Shutterstock

 

Najnovije