Zašto su poljupci tako važni

„Prvi poljubac dođe mu kao neka mala matura, posle koje dete prelazi u više razrede, gde se uči viša matematika ljubavi sa svim poznatim i nepoznatim količinama.“ rekao je Branislav Nušić.

Svi se sećaju svog prvog poljupca. A prvi poljubac sa novim partnerom je uvek – ili bi barem trebalo biti – uzbudljiv. Međutim, mnogo puta, kada se odnos para razvija i medeni mesec prođe, vrlo se često smanji broj poljubaca. Ali ljubljenje zapravo ima mnogo koristi za lično zdravlje, ali i zdravlje veze, kako je naglašeno u članku u listu “The Independent”.

Ljubljenje je nešto čime se produbljuje ljubav dvoje ljudi. To je zato što se hormoni dopamin i oksitocin oslobađaju kada se ljubimo uglavnom na senzualni način (istraživanje sugeriše najmanje 15 minuta).

Ovi hormoni zajedno čine da se osećamo dobro, jer smanjuju nivo stresa i povećavaju zadovoljstvo.

Postoji 7 posebnih prednosti od poljubaca:

1. Jačaju imuni sistem

Iako se može verovati da razmena tečnosti poljupcem može biti nezdrava – delimo oko 80 miliona bakterija tokom strasnog poljupca u trajanju od 10 sekundi – u stvarnosti ćemo se pre razboleti od stiskanja ruke nego od poljupca. Istraživanja su pokazala da je poljubac evolutivni mehanizam za širenje bakterija i razvoj ljudskog imuniteta.

2. Poljupci smanjuju stres

Ljubljenje smanjuje stres i čini da se osećate relaksirano, jer se smanjuje kortizol i povećava nivo serotonina u mozgu. U stvari, neki tvrde da ljubljenje ima slične prednosti kao meditacija, pomažući nam da se osećamo mirnije, navodi se u članku britanskog lista.

3. Snižava se krvni pritisak

Ljubljenje širi krvne sudove. Na taj način se snižava krvni pritisak kod ljudi koji pate od hipertenzije. 

4. Odlična vežba za mišiće lica

Dok se ljubimo koristimo do 30 mišića. Dakle, dok možda idete u teretanu da formirate svoj biceps, sve što vam treba je strastveni poljubac za zategnutost lica.

5. Dobro je za oralnu higijenu

Ljubljenje pomaže u održavanju zdravlja zuba i desni.

6. Pomaže vam da pronađete pravog partnera

Intenzivni poljubac potiče iz nagona za pronalaženjem genetski kompatibilnog partnera. “Ljubljenje – poput dodirivanja i mirisa – je čin zasnovan na emocijama koji nam omogućava da identifikujemo najkompatibilnijeg i evolucijski najpovoljnijeg partnera”, kaže profesor imunologije na Univerzitetu Rohampton.

7. Poljupci jačaju vašu vezu

Dobar poljubac oslobađa hormon oksitocin – “hormon ljubavi” – koji, kako su pokazale studije drže monogamne ljude odanim i navodi ih da veruju jedni drugima. Uz to oslobađa se dopamin, koji pojačava osećaj romantične povezanosti. Poljubac je veoma važan za vezu, održava intimnost i romantiku.

Najnovije