Portonovi
#LISTA

Harper’s BAZAAR Playlista: Top 10 letnjih pesama benda Buč Kesidi

Za njih kažu da su pančevački sastav koji obeležava ovu deceniju na domaćoj muzičkoj sceni. Njihov rad je dokaz da se naša rock scena obnavlja, i da mladi atori imaju puno toga da kažu i pokažu.

Kada su u školskim klupama pisali taktove i tekstove pesama koje su kasnije, nakon časova, vežbali u  iznajmljenom studiju, gitarista Luka Racić i bubnjar Zoran Zarubica nisu ni slutili da će danas, godinama kasnije, okupljati armiju ljudi koji vole da ih čuju na stadionima širom regiona. Već sa prvim taktovima Curimo po asfaltu, Trebaš mi i Skupi snagu zagrebačka Šalata im je pala pod noge dok im u susret hrli beogradski Tašmajdan. Nazivaju ih i najvećim rock sastavom novije generacije, a pored prepoznatljivih pesama stajling i filmski video klipovi čine njihov autentičan izraz.

I ako se njihova muzika menjala od osnivanja benda do danas, ovaj mladi dvojac konstantno istražuje mogćunosti interpretiranja muzike. U razgovoru koji smo vodili za Harper’s BAZAAR Srbija pričali smo o muzici, letu i planovima dok nam njihova muzička lista mnogo toga odaje što o njima nismo znali.

Kako provodite letnje dane, na asfaltu ili se hladite na nekoj morskoj destinaciji?

S obzirom na to da uskoro kreće letnja turneja možemo da kažemo da će biti i jednog i drugog podjednako. Uživaćemo u kulinarskim specijalitetima po Skoplju, Banja Luci i Sarajevu, brčkaćemo se po hrvatskom primorju i đuskaćemo po bič barovima na crnogorskoj obali.

Šta obično radite kada ne nastupate ili ne stvarate muziku?

Trudimo se da uhvatimo što više svežeg vazduha i odemo sa prijateljima na izlete po okolnim nacionalnim parkovima. Organizujemo piknike, posmatramo ptice, džogiramo i kuvamo jedan drugom. Nekad se desi da ponesemo instrumente, pa sviramo po noći bez ikakvih obaveza i briga.

Nakon Zagreba i Šalate očekuje vas veliki koncert u Beogradu. Kako teku pripreme za Tašmajdan? Kakva su vaša dosadašnja koncertna iskustva tog tipa?

Imali smo dva velika rasprodata koncerta koji su u neku ruku uvertira za veliki beogradski koncert, naš najveći samostalni koncert do sad. Na stadionu Šalata u Zagrebu i u dvorani Spens u Novom Sadu smo napravili koncerte o kojima smo maštali kao klinci i dokazali sebi da smo više nego spremni za velike bine. U tome nam je pomogao kreativni tim, zajedno smo pripremili vrhunski program za publiku. Sve je zvučalo i izgledalo prvoklasno, a na stadionu Tašmajdan će biti još bolje. Jedva čekamo 16. septembar!


 

Nazivaju vas i najvećim rok sastavom novije generacije sa ovih prostora. Pored prepoznatljivih pesama, stajling i filmski video klipovi čine vaš prepoznatljiv izraz. Ko je zadužen za vizuelni identitet benda?

Vizuelni identitet je nešto što smo izgradili tokom godina najviše sa prijateljima koji su pretežno iz filmske industrije. Imamo upečatljive spotove zbog najdivnijih saradnika, pre svega direktora fotografije Luke Trajkovića, rediteljke Vedrane Vukojević i montažera Stefana Rokvića bez kojih teško možemo da zamislimo bilo koji naš projekat. Njihova estetika je toliko prepoznatljiva i mislimo da najbolje komunicira sa našom muzikom. Naravno, trudimo se što više da širimo tim i radimo sa novim ljudima i sve ih puno volimo.
Što se tiče oblačenja na koncertima, u spotovima i privatnom životu – za to je zadužena naša stilistkinja i muza Suna Kažić. Bez njenih kreacija ne izlazimo na binu, a bez njenih saveta ne izlazimo na ulicu. Jako je volimo, kao i asistentkinju Anu P.


 

U kom pravcu kao bend (muzički) želite da idete? Koliko se pravac menjao od osnivanja do danas?

Muzički se promenilo dosta od početaka benda do danas, otvorili smo sebi mnogo širi pogled na to kako je sve moguće praviti muziku. Počeli smo samo sa gitarama i bubnjevima, a onda smo nalazili načine da inkorporiramo i sintisajzere, perkusije, ritam mašine, razne efekte i alate da bi postigli zvuk koji će da nosi pesmu. Uvek smo puštali da ideja vodi proces stvaranja muzike, emocija i senzibilitet koju pesma treba da dočara – svaka naša pesma kroz neki početni deo teksta ili instrumental ima to kao glavni oslonac. Ima još mnogo zvukova i načina snimanja koje nismo dotakli a voleli bismo, ali na kraju ćemo uvek prepustiti novoj pesmi da nas odvuče gde ona želi da ide. Što se nas tiče jednako bi nam bilo super i da to bude u smeru simfonijske rok opere i da ode u neki još više elektro i isprocesuirani zvuk, a verovatno će biti nešto potpuno treće.


 

Sa kim biste voleli da ostvarite saradnju u budućnosti?

Uvek smo maštali da radimo nešto sa Vladom Georgievim. Ne mora da bude puno, možda makar da odsviramo neku njegovu pesmu zajedno. Ko zna…

Podelite sa nama vaše planove posle leta.

Radimo punom parom na novom albumu, i na tome da donesemo spektakularan koncert u svaki grad u regionu u kojem nismo bili (dugo). Dakle plan je zapravo jednostavan – što više nove muzike i što više koncerata! U međuvremenu možda sastavimo i neku kućnu žurku da sa dragim ljudima proslavimo sve što smo uradili do sada.

Razgovarala: Milena Kitić

Fotografije: Sofija Modošanov i Ivana Tešić, Vedran Metelko

 

 

Pročitajte još