Zahvaljujući AI, budućnost dating-a izgleda zastrašujuće

Da li smo u opasnosti da izgubimo ljudski element upoznavanja?

AI

U svetu gde se tehnologija rapidno razvija, AI ulazi u sve sfere našeg života, pa čak i u ljubavne odnose. Za mnoge, čak i korišćenje aplikacija za upoznavanje predstavlja izazov i nešto neprirodno. Sada, zamislite dodavanje AI “dating konsijerža” u taj proces. Dok neki veruju da bi AI mogao olakšati pronalaženje savršenog partnera, mnogi su skeptični, strahujući da bi takvi tehnološki napreci mogli u potpunosti oduzeti ljudski element iz upoznavanja. Da li zaista želimo da veštačka inteligencija preuzme jednu od najintimnijih i najosobnijih sfera naših života? U nastavku istražujemo kako bi AI mogao promeniti svet ljubavi i šta to znači za one koji još uvek veruju u čari tradicionalnog upoznavanja.

Prošle nedelje, osnivačica Bumble-a, Whitney Wolfe Herd, govorila je na Bloomberg Tech-u u San Francisku gde je razmišljala o tome kako bi AI uskoro mogao da se koristi kako bi ubrzao i automatizovao proces online upoznavanja.

“Mogli biste, u bliskoj budućnosti, razgovarati sa svojim veštačkim dating konsijeržom i podeliti svoje nesigurnosti… a onda bi vam mogao dati produktivne savete za komunikaciju sa drugim ljudima,” rekla je, dodavši, “Postoji svet gde vaš dating konsijerž može da izađe na sastanak umesto vas sa drugim dating konsijeržom … i onda ne morate da razgovarate sa 600 ljudi.”

AI

U osnovi, vi i vaši potencijalni partneri imali biste veštačke avatare koji su programirani sa vašim interesima, simpatijama, antipatijama, čak i navikama u razgovoru. Botovi mogu zatim “ćaskati” sa drugim botovima kako bi videli da li su dve prave osobe iza tih avatara možda dobar spoj.

Zamislite to kao aranžiran spoj i posrednik je robot.

Na kraju krajeva, ako bi veštačka inteligencija mogla efikasno da oceni i da vam predstavi sažeti spisak potencijalnih spojeva, zar to ne bi olakšalo ceo process upoznavanja?

Sistem koji predlaže Herd zapravo nije tako različit od nekih algoritama koje već koristimo u našim aplikacijama za upoznavanje. Korišćenje AI u dating algoritmima nije novo, napredci koje vidimo imaju potencijal da omoguće dating aplikacijama da predstave personalizovanije spojeve.

Samo oslanjanje na veštačku inteligenciju da odabere loše spojeve može ograničiti naš bazen za upoznavanje. Postavljanjem strogih kriterijuma možemo propustiti potencijalne veze sa ljudima koji se ne uklapaju u te parametre, ali bi mogli biti sjajni partneri. Bez obzira da li su to filteri koje smo sami postavili ili algoritmi za uparivanje inherentno korišćeni od strane aplikacija za upoznavanje, oni se zasnivaju na podacima i obrascima. Ali ljubav i kompatibilnost ne mogu se odrediti samo podacima i statistikom.

Da li smo u opasnosti da izgubimo ljudski element upoznavanja?

Ne mislim da dating konsijerž predstavlja odgovor na pronalaženje prave ljubavi. To oduzima prirodni ljudski element upoznavanja, i suprotan je svrsi upoznavanja, koja je da se upoznamo i povežemo sa nekim na ličnom nivou. Iako bi imati dating konsijerža moglo delovati kao ultimativna pogodnost, ono eliminiše ljudski aspekt upoznavanja.

Koliko god da je napredna tehnologija veštačke inteligencije, nikada neće moći da razume ko smo zaista kao ljudi. Veštačka inteligencija nema kontekst naših života i iskustava. Putovanja koja nas čine ljudima kakvi smo danas su duboko kompleksna, kao i naše vrednosti i verovanja. Ponekad ni sami ne možemo razumeti svoje emocije, a kamoli očekivati da mašina razume i odgovori na njih.

Pored toga, moramo se oslanjati na svoje instinkte. Naša intuicija i instinkti su moćni alati kada je u pitanju upoznavanje, a veštačka inteligencija to ne može replicirati. Uklanjanjem ljudskog elementa iz upoznavanja, gubimo autentičnost koja čini osnovu svake stvarne veze.

Na kraju, ljubav zahteva trud—ne može se automatizovati. Postoji sve više trikova koji nam pomažu da ‘optimizujemo’ naše živote, ali ne možete očekivati da mašina obavlja posao umesto vas kada je u pitanju formiranje istinskih veza sa drugim ljudskim bićima. To poništava svrhu veza.

Foto: Unslpash, Profimedia, Pexels

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije