“Red flag” koji ne smete da ignorišete u vezi

I otkriva puno o karakteru vašeg partnera!

Red flag

Bivši su obično bivši iz dobrih razloga, pa ako se viđate s nekim ko nije baš oduševljen svojim prethodnim partnerima, ne znači automatski da se red flag zastava zavijorila.

Malo prisutnog neprijateljstva nakon raskida – pogotovo ako je bio posebno loš – je normalno. Ali kada neko opisuje sve svoje bivše partnere kao totalne noćne more? To može biti ozbiljno upozorenje na red flag na koji treba ozbiljno obratiti pažnju.

Svako od nas bi trebalo da prizna i prihvati neke lekcije koje smo naučili iz svojih prethodnih romansi. Na primer, možda je vaš bivši bio užasan u komunikaciji – ali i vi biste mogli da budete bolji slušalac. Ili su stvari završile jer su uvek bili zauzeti poslom i kasnili na sastanke, ali, da budemo fer, niste uvek bili razumni u vezi sa njihovim zauzetim rasporedom.

Kada se pali red flag?

S druge strane, ako napustite vezu misleći da ništa pogrešno niste uradili i svalite krivicu na svog bivšeg partnera, možda ih čak nazivajući “psiho osobama”, to sugeriše da niste voljni da preuzmete odgovornost, smatraju stručnjaci. To je problem jer sposobnost preuzimanja odgovornosti (i idealno – učenje iz) prošlih grešaka je važna osobina – istraživanja pokazuju da je povezana sa vrlinama poput empatije, samosvesti i oproštaja, što je ključno za formiranje zdravih odnosa.

Još jedna stvar koju treba razmotriti: ogovaranje bivših može otkriti mnogo toga o nečijem karakteru – i načinu na koji bi mogli govoriti o vama jednog dana. Razmislite: ako se osećaju prijatno etiketirajući ljude koje su nekada voleli kao “ludake”, “psihiće” i slično, šta ih sprečava da koriste iste pogrdne reči da bi opisali i vas?

Red flag

Naravno, postoje izuzeci: možda je njihov bivši stvarno imao nezrelo ponašanje ili je učinio nešto strašno što opravdava prisustvo gorčine. Ili jednostavno imaju nesrećnu sposobnost da biraju sve pogrešne ljude. Bez obzira, umesto samo kimanja glavom, dobra ideja je pitati vašeg partnera zašto prikazuju svoje bivše u takvom negativnom svetlu.

Odgovor vam može dati vredne uvide sa kim imate posla

Recimo da nazovu svog bivšeg “psiho” ili “nestabilnim”, na primer, i kada ih pitate za više detalja, otkriju da ih je ta osoba stalno varala ili manipulisala. Ovo nije nužno red flag jer su njihove nepristojne reči odgovor na emocionalnu bol – umesto na obrazac okrivljavanja drugih.

Međutim, ako se brane (“Ne znam, jednostavno su se ispostavili kao potpuno ludi!”) ili odbace tvoje brige (“Koga briga? To je prošlost sada!”), to ukazuje na to da verovatno postoje dublji problemi, poput nedostatka empatije ili samosvesti, od kojih želiš da se držiš podalje: Big red flag! Inače, verovatno ćeš jednog dana i ti završiti na njihovom popisu “bivših iz pakla”.

Foto: Profimedia

Najnovije