Alexander McQueen: Buntovna energija Londona

Nova kampanja evocira pank estetiku i mladalački duh, odajući počast buntovnom stavu karakterističnom za rane dane brenda.

Nova Alexander McQueen modna kampanja, pod vođstvom Seana McGirra, prenosi ključne odlike i kodove kuće, zadržavajući njen prepoznatljivi stil i energiju. Kampanja evocira pank estetiku i mladalački duh Londona, odajući počast buntovnom stavu karakterističnom za rane dane brenda.

Fotografije Glen Luchforda prikazuju modele u dramatičnim scenama koje odražavaju mračnu, ali i poetičnu atmosferu Londona. Haljine napravljene od nesvakidašnjih materijala, poput razbijenih lustera i biciklističkih reflektora, naglašavaju posvećenost inovaciji i pažnji prema detaljima.

alexander mcqueen

„McQueen je brend rođen u Londonu i uvek je predstavljao ideju Londona kojoj sam duboko privržen,” rekao je McGirr, koji se prošle godine pridružio Alexander McQueen-u kao kreativni direktor. „Ima vrlo visceralnu vrstu energije, pokretanu eklektičnom grupom likova koje ovde vidite.”

Elementi prirode, poput modela na belom konju pod noćnim nebom, podsećaju na McQueen-ovu sklonost ka simbolici i integrisanju prirodnih elemenata. Fotografije su snimljene na nepoznatim lokacijama širom Londona, ispred prodavnica, na uglovima ulica i unutar domova ukrašenih tepisima sa šarama i cvetnim tapetama iz sredine 20. veka. Raspoloženje je mračno, ali postoje zraci svetlosti.

Korišćenje enterijera sa vintage tepihom i tapetama iz sredine 20. veka u kontrastu sa modernim modnim komadima dodatno prikazuje spoj prošlosti i sadašnjosti, karakterističan za McQueen. Sve ove odlike čine kampanju duboko povezanu sa nasleđem brenda, dok donose novu energiju i perspektivu.

Modeli nose komade koji kombinuju avangardu i eleganciju, ističući McQueen-ov inovativni pristup dizajnu.

Debitanstka kolekcija Seana McGirra za Alexander McQueen

Sean Mcgirr je ranije ove godine predstavio svoju jesenju kolekciju za 2024. godinu, tokom Nedelje mode u Parizu.

Betonska postavka podsećala je na rane, sirove revije Lee Alexandera McQueena. Bilo je jasno da McGirr ide u drugačijem pravcu u odnosu na Saru Burton, naginjući se ka manje formalnom izrazu i više punk stavu. McGirr je objasnio da je kao polaznu tačku uzeo McQueenovu reviju “The Birds” iz proleća 1995, inspirisanu Alfredom Hičkokom, te da je želeo da modernizuje kompresovane siluete i stvori autentične odevne komade.

Kolekcija je isticala nosive komade poput krojenih odeljaka, ali i umetnički orijentisane komade. McGirr je naglasio da je želeo da izrazi snažne ličnosti kroz svoj debi, inspirisan sirovim glamurom Istočnog Londona.

Pre svoje prve revije u Parizu, brend je objavio kampanju koja je nagovestila njegovu debitantsku kolekciju.

Foto: Alexander Mcqueen, Profimedia, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije