Moda / Get the look

Otkrivamo: Zašto je Timothée Chalamet najbolje obučen muškarac venecijanskog filmskog festivala (i sveta)?

I ne, on nema stilistu.

Naravno da je mnogo jednostavnije doći do savršenog stajlinga ako ste na “ti” sa Haiderom Ackermannom i kroz jedan telefonski poziv, kratko mu objasnite kako je novi film koji predstavljate smešten u futurističkoj atmosferi, a vi tumačite lik mladog mesaje sa zavidnim sposobnostima, pa na osnovu toga dobijete ovako vešto upakovan proizvod.

25-godišnji TImothée novi je Paul Atreides – vodeći lik kultne Dine, a možda je još značajinje što je mladi glumac novi Kyle MacLachlan, koji je sa istim brojem godina kao i Timi, tumačio ulogu jednog od najvoljenijih naučno-fantastičnih likova iz ere 80-ih.

Dina (“Dune”) je “sf” roman Franka Herberta iz epohe 60-ih, poseduje nekoliko nastavaka, a delo postaje kultno tek dve decenije kasnije, kada ga ekranizuje veliki David Lynch, darujući glavnu ulogu svom budućem Twin Peaks protagonisti – specijalnom agentu Dale Cooperu (ili Kyle MacLachlanu).

Nadamo se da je sada makar donekle jasno zašto je pojavljivanje Timothée Chalamet-a na premijeri adaptacije Dine bilo izuzetno važno.

Haider Ackermann to je očigledno shvatio, te je izradu odela za prvo Timijevo pojavljive na crvenom tepihu Mostre, poverio italijanskom ateljeu poznatom po delikatnom pristupu radu,  koji je zahtevao ručno ušivanje šljokica – da, svaka od ovih sitnih sjajnih tačkica na odelu mladog američkog glumca, ručno je ušivena.

Odelo Timothée Chalamet-a sastojalo se od ravno krojenog topa sa naglašenim naramenicama i cigaret pantalona. Iako perfektna – forma je prošla nezapaženo u odnosu na efektnu teksturu koju je činilo sijasest minijaturnih šljokica – nalik sitnim zvezdama na tamnom nebu. Ako je namena bila predstavljanje dubine mračnog (i sjajnog) kosmosa, kao direktne asocijacije na futirističku tematiku filma, Ackermann je u tome uspeo, ali nikako nije pokupio sve zasluge.

Beli paspulirani detalji koji izviru ispod odela – i dalje nismo sigurni koji je tačno komaad ispod bluze nosio Timothée, da li košulju sa ruskom kragnom ili nekakav poseban model basic majice sa manžetnama, dali su dozu neobaveznosti ovom glam izdanju. Pomalo sportska elegancija, a najviše Timothée Chalamet.

Jeste li obratili pažnju na detalje? Mi svakako jesmo. Glumac nosi Cariter prstenje iz poslednje kolekcije poznate kuće nakita, dok su sunačne naočare sa crnim staklima tu iz istog onog razloga iz koga je tu i bela “majica” da spuste izgled, ne bi li glam utisak suviše nadvladao.

Naime, mladi Timothée najveštiji je pripadnik muškog pola (čitave jedne generacije glumaca) koji sa lakoćom postiže idealan balans između stajlinga koji predstavlja njegov karakter, lične afinitete i vrlo, vrlo škakljivih odabira.

Ovaj – pre svega izuzetno talentovan glumac (nominacija za Oskara, osvojena BAFTA) bio je prvi koji je poneo harness na crveni tepih (šljokičavi harness!) i izgledao sjajno, Alexander McQueen odelo sa cvetnim paternom, košulju na tufnice, nekoliko od glave do pete rozih odela u različitim tonovima, a setimo se onda i još jednog Haider Ackermann stajlinga – onog iz 2019. satenskog! Možemo ovako praktično u neodgled.

Poenta priče je da je zvezda nove ekranziacije Dine, zvezda svakog crvenog tepiha na kome se pojavi, baš kao i svakog filmskog ostvarenja u kome zaigra.

Vreme Timothée Chalamet-a tek dolazi kada je u pitanju njegova filmska karijera, a kada govorimo o onome što nam donosi po pitanju muške mode – kojom tako vešto barata, to je definitivno eklektičan pristup stilu i redefinisanje formalnih stajlinga. On je budućnost u svakom smislu. Filmskom i modnom, Za sada muškoj populaciji može da posluži kao neporešiva inspiracija. Ipak, može li ove komade zaista da iznese svaki muškarac? A, još bitnije pitanje je: da li se usuđuje? 

Tekst: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

Pročitajte još