Harper's Bazaar Srbija

Kako je nastao model-off-duty stil?

Sagledajmo individualne stilove super modela, koji su inspirisali ovaj savremeni trend

Protekle decenije estetika ,,modela van dužnosti” postao je ležerni trend kom mnogi naginju. Gotovo da ne prođe dan, a da mediji ne izveštavaju o street style-u današnjih, najzapaženijih modela poput Kendall Jenner, Kaie Gerber, Belle i Gigi Hadid, i drugih. Međutim model-off-duty stil potiče iz 1990-ih, kada su četiri super modela hodala svetskim pistama. Kako su Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista i Christy Turlington, stvorile trend koji je aktuelan i danas?

model-off-duty

Cindy Crawford, Naomi Campbell, Linda Evangelista i Christy Turlington, zaista su zaslužile svoje titule supermodela. Na i van piste, ova četvorka je nastavila da pruža sjajne modne trenutke tokom svojih impresivnih karijera. Zapravo, od ’90-ih godina, ove četiri manekenke su konstantno nosile stil model-off-duty, dugo pre nego što je to postao termin. U čast njima, vraćamo unazad da pogledamo neke od prvih (i najboljih) odevnih kombinacija ovih četiri modne ikone.

Kada su njihove karijere eksplodirale osamdesetih godina, ove četiri dame su postale slavne ličnosti. Njihov prepoznatljiv stil odigrao je veliku ulogu u cementiranju njihovog A-list statusa. Kada nisu šetale pistama za vrhunske brendove poput Versace ili Armani, često biste ih videli kako putuju, ili se provode zajedno u noćnim izlascima. Tokom devedesetih godina, paparaci su zaista počeli da dokumentuju njihov stil van dužnosti. I dok je to doba bilo posvećeno minimalizmu zahvaljujući dizajnerima kao što su Calvin Klein i Ralph Lauren, ove četiri manekenke su dominirale scenom svojim jakim osećajem za individualni stil.

model-off-duty

Na primer, Cindy Crawfordje bila sve u edgy-chic stilu: Retko biste je videli bez jednog od njenih prepoznatljivih kožnih kaputa. Christy je bila više čista i sofisticirana – sa jakim naklonom ka dvodelnim odelima. Onda je tu bila Naomi, koja je išla više ka ženstvenom izgledu sa svojim strastvenim haljinama za zabave. Linda, s druge strane, oličavala je glamur starog Holivuda – često u klasičnoj crnoj haljini i sa mnoštvom bisernog nakita. Kada bi se udružile i izašle kao grupa, to je bilo magično.

Ove četiri supermodela su praktično učinile modni stil modela popularnim, a njihov uticaj na današnju grupu modela na pisti je očigledan.

Foto: Profimedia, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije