Harper's Bazaar Srbija

Louis Vuitton Pre-Fall ,,Voyager” kolekcija

Kolaboracija sa Sun Yitian je intrigantna fuzija istoka i zapada

Louis Vuitton

Od početka svog mandata u Louis Vuitton-u, Nicolas Ghesquière je prikazivao svoje kolekcije na destinacijama udaljenim od pariskog sedišta kuće. Modne revije su nas vodile od Rio de Žaneira, preko Palm Springsa, sve do Kjota. Ovog puta revija je održana u Šangaju, u Long Museum West Bund-u, i ujedno predstavlja njegovu prvu modnu reviju u Kini. Voyager revija označila je Ghesquière-ovu desetu godinu u kući Louis Vuitton.

Nicolas je odao počast francuskoj istoriji kuće, energiji sadašnjosti i stilskoj viziji kineske omladine. Ghesquière je predstavio spoj refiniranosti između klasicizma i suprotstavljenih printova. Slaveći deceniju u Louis Vuitton-u, želeo je da odrazi dijalog između prošlosti i sadašnjosti, kroz dizajne savremene umetnice Sun Yitian. Kolekcija odiše težnjom ka novoj eri, u kojoj istočni i zapadni dizajni rade sinergično. Umesto jednog, čitav skup ideja je inspirisao ovosezonsku Voyager reviju.

Louis Vuitton

Ghesquière je iskoristio priliku da sarađuje sa mladom kineskom umetnicom Sun Yitian. Njeni crtani likovi životinja leoparda, pingvina, i ružičastog zeca sa LV cvetom, ukrašavali su kapute, haljine, mini suknje, kao i torbe i cipele. Ovi motivi pružili su komadima kolekcionarski kvalitet. Ovaj kvalitet uvideli smo i u prethodnim saradnjama poput onih sa Yayoi Kusama i njegovom prijateljicom, urednicom Grace Coddington.

Kolekcija je slavlje boja i radosti, pulsirajući dinamičnim duhom Yitiana. Suprotstavljeni printovi životinja i boje, našli su harmoniju naspram klasičnih stilova. Bilo je osećaja radosti i igre, ode mladalačkoj energiji i ljubavi prema eksperimentisanju. Yitian-in figurativni bestijarijum našao je svoje mesto na odevnim komadima, dodajući prizvuk čarolije u poznatom. Njeno umetničko prožimanje odjekivalo je Ghesquière-ovim dugogodišnjim poštovanjem prema razgovoru između mode i umetnosti.

Na pisti je preovlađivalo slojevito oblačenje, tvrde strukture, kratko naspram dugog, i balonaste forme. Nijedna silueta nije bila ista, ali suprotstavljanje i povezivanje kontrastnih silueta svakog izgleda stvorilo je osećaj drame i angažovanosti.

Ostatak kolekcije pogledajte u galeriji:

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije