Harper's Bazaar Srbija

Dior pre-fall 24 kolekcija spaja njujorške printove sa pariskim krojenjem

Stil predstavljen u ovoj kolekciji odaje počast dugogodišnjoj prijateljici Christiana Diora, Marlene Dietrich.

Dior Pre-Fall 2024 kolekcija dokazuje da Maria Grazia Chiuri ostaje verna klasičnom i čistom krojenju po kom je Dior poznat i cenjen.

Čitava kolekcija sadrži crne i neutralne komade sa različitim urbanim printovima na suknjama i haljinama. Neki od all-black outfita imali su nagoveštaj animal printa ili kože, čineći kolekciju reprezentativnom za vibraciju koja je jednako minimalistička i eklektična – vibracija koja je veoma u skladu sa stilom Njujorka.

Crni kožni avijatičarski kombinezon bio je posebno šik jer koristi jednostavnu siluetu koja je elegantna, svestrana i izuzetno sofisticirana. Još jedan značajan izgled uključivao je jaknu sa američkom zastavom odštampanom na njoj. Ovaj odevni predmet prikazuje inspiraciju koju je ova kolekcija crpela iz američkog stila i kulture.

Revija je održana u Bruklin muzeju, označavajući drugi put da je brend sarađivao sa muzejom, pri čemu je prvi put bio 2021. godine, kada je muzej predstavio izložbu pod nazivom “Christian Dior: Designer of Dreams.” Neaktivna izložba iz 2021. istraživala je bogatu 70-godišnju istoriju modne kuće kroz seriju odevnih predmeta, skica i drugih artefakata koji su osvetlili uticaj koji je Njujork imao na Christiana Diora i njegove dizajne.

“Mislim da je to duga veza. U svakom slučaju, Njujork, Pariz i Milano su gradovi mode. Sada postoje i drugi gradovi koji su važni, ali za moju generaciju – jer govorimo o generaciji, Njujork je poseban grad,” rekla je Chiuri za WWD.

Ovom kolekcijom Chiuri je odlučila da istraži nasleđe Christiana Diora i sveobuhvatni cilj oblačenja žena, izražen kroz žensku prizmu. Stil predstavljen u ovoj kolekciji odaje počast dugogodišnjoj prijateljici Christiana Diora, Marlene Dietrich.  “Volim kako se igrala sa modom i nije imala pravila sa odevnim kombinacijama. Igrala se između sportske odeće, između muškog i ženskog,” zaključila je Chiuri.

Kolekciju pogledajte u galeriji.

Foto: Profimedia

Najnovije