Moda / Modna fotografija

Ona ima 100 godina i stil koji svi želimo: Da li znate ko je najstarija trendsetrka na svetu?

Poznata američka modna ikona i dizajnerka enterijera, Iris Apfel, jedna je od najstarijih trendseterki u industriji, koja svojim nesvakidašnjim stilom osvaja srca miliona. Samoproklamovana gerijatrijska starleta, sa uskoro napunjenih sto godina, živi je primer maksime da su godine samo broj. Ako se uzme u obzir njena mantra “više je više, a manje je dosadno”, ne bi trebalo da iznenađuje činjenica da je Apfel majstor odvažnih i eklektičnih odevnih kombinacija. Velike naočare su njen svojeručan potpis, a neretko ih kombinuje sa velikim minđušama i slojevima masivnih komada nakita, savršeno oslikavajući njenu ljubav prema ekstravagantnom i unikatnom stilu. Kao neko ko čvrsto veruje u moć individualnosti, njena harizma ne sija samo kroz njenu odeću, već i kroz njene reči, oslikavajući iskren stav koji ne trpi besmislice, oformljen zahvaljujući zavidnom samopouzdanju.

Poslednjih osam decenija istakla se u najrazličitim ulogama, od vlasnice i dizajnerke tekstilne kompanije, dizajnerke enterijera, profesorke na Univerzitetu u Teksasu do najstarije osobe sa potpisanim ugovorom o manekenstvu.

Iris je nesumljivo stručnjak za transformisanje odeće uz najrazličitije kombinacije nakita. Njena sposobnost da pomeša haljinu visoke mode sa ogrlicom kupljenom na buvljaku jedan je od razloga zašto njen stil ne prestaje da impresionira. “Mislim da je nakit najtransformativniji od svih dodataka. Njegova moć je u tome što i najobičniju poslovnu kombinaciju, kakva god ona bila, može da pretvori u savršen aufit za večernji izlazak”, kaže Apfel. Nesumnjivo je da je Apfel stručnjak za transformisanje običnog u izvanredno i taj njen talenat proslavio je Harold Koda, glavni kustos Instituta za kostime u okviru Metropolitan muzeja. Inspirisan njenim živopisnim stilom, izložba pod nazivom Rara Avis by Iris Apfel collection održana je 2005. godine. Na njoj je predstavljeno 40 aufita koji savršeno ukazuju na jedinstevni odnos mode i nakita, koji ističe kao superiorniji u svakoj kombinaciji.

Uvek šareno odevena s istaknutim komadima nakita i neverovatno očaravajuća, modna legenda Iris Apfel postala je međunarodni fenomen nakon što je 2014. godine u istoimenim dokumentarnom filmu ovekovečio poznati filmski režiser Albert Maysles. Film, koji prati njen život nekoliko godina nakon Met Gala izložbe posvećene njoj i njenom stilu, probudio je sveopšte interesovanje. Milione ljudi zanosile su njene smele kombinacije, smisao za humor i neumorni pristup životu. “Sve što sam ikada uradila u životu bilo je neočekivano”, objašnjava eklektična Njujorčanka u dokumentarcu. “Stvari su se dešavale nekako same od sebe.”

Od kako je otkrivena njena hipnotička privlačnost, modni časopisi i brendovi usmerili su svu svoju pažnju na ovu elegantnu pionirku stila. Bila je zaštitno lice mnogih kampanja, a njen lik krasio je naslovnice nekih od najprestižnijih magazina na svetu. “Iznenada sam postala zvezda. Suprug i ja smo se puno smejali situaciji. Sada nailazim na gomilu časopisa koji pišu o meni, ali ja ne radim ništa drugačije od onoga što sam radila poslednjih 70 godina!”

O njenom uticaju govori i činjenica da je zvanično najstarija osoba koja je ikada dobila personalizovanu Barbie lutku. Mini verzija, odevena u smaragdno Gucci odelo i slojeve nakita, inspirisana je njenim jedinstvenim osećajem za stil, preduzetničkim duhom i inspirativnom nezavisnošću.

Tokom decenija, Apfel je bez izuzetka ostala je bez ikakvog izuzetka verna sebi. Zahvaljujući svom iskrenom pristupu i neumornoj energiji postala je jedna od vodećih figura na modnoj sceni i otvoren joj je put ka mnogim poslovnim ponudama. Iris, koja je i dalje nezaustavljiva kada razmišlja o svojoj strasti prema poslu, jednom prilikom je rekla “Mnogo sam toga uradila u životu i uvek sam se trudila da živim bez straha od osude. U suprotnom, propuštate svu zabavu! Dopustite sebi da se opustite i zabavljate u onome što radite… Ja ću svakako to nastaviti da radim!”

Više o modnoj ikoni pročitajte u novom, avgustovskom izdanju magazina Harper’s BAZAAR

Fotografije: Profimedia

Pročitajte još