Preminula je dizajnerka nakita Tiffany & Co. - Elsa Peretti

Modni svet se oprašta od dizajnerke koja je promenila način na koji žene nose nakit.

Poznata dizajnerka nakita, Elsa Peretti, čije je ime decenijama povezano sa brendom Tiffany & Co., preminula je u 80. godini.

Italijanska dizajnerka umrla je u svom domu u Španiji, navodi se u izjavi Fondacije Nando-Elsa Peretti: "Žena izvanredne velikodušnosti, čovekoljublja i svetski priznata dizajnerka. Slobodna, snažna vizionarka. Njen primer pamtiće se zauvek" - rekao je njen potparol.

Peretti je odrasla u Italiji, a manekensku karijeru započela je 1960-ih, preselivši se u Barselonu, nakon odluke porodice da je ne podržava finansijski.

U Španiji su je brzo prigrlili umetnički krugovi tog vremena koji su uključivali velika imena umetnosti, pa čak i slavnog Salvadora Dalija. Ubrzo nakon toga preselila se u Njujork gde je kao model sarađivala sa dizajnerima kao što su Halston i Giorgio di Sant'Angelo i počela da kreira nakit.

Halston ju je ubrzo upoznao sa rukovodiocima Tiffany & Co., gde je dizajnirala nakit gotovo do kraja karijere. "Elsa Peretti je bila žena koja je izvela revoluciju u svetu dizajna i zauvek promenila način na koji su žene nosile nakit. Njeno nasleđe ostaće trajna inspiracija za mnoge generacije koje dolaze", navodi se u izjavi.

Dizajnerka je, otkako je započela saradnju sa kućom, stvorila bezbroj kreacija inspirisanih elementima prirode i oblikom kostiju. Postala je poznata po svojoj želji da stvori nakit koji je pristupačan po ceni, dok ju je strast navela da kreira kolekciju „Diamonds by the Yard“ za Tiffany& Co., koja je obuhvatala komade vredne od 300 do 75.000 američkih dolara.

Kao što je rekla u nedavnom intervjuu prošlog avgusta, "Morate biti u mogućnosti da izađete na ulicu sa svojim nakitom. Žene ne mogu hodati okolo noseći milione."

Modni svet se oprašta od najuspešnije dizajnerke nakita koja je svoje dizajne doživljavala kao skulpture i navela sve žene koje vole modu da hodaju ulicom noseći unikatan nakit.

foto:Instagram

Pročitajte još

Pročitaj još