Harper's Bazaar Srbija

Najupečatljivije Met Gala teme kroz godine 

Ekcentrične, elegantne i kreativne

Met Gala

Godinama unazad, svaki prvi ponedeljak u maju rezervisan je za dobrotvornu večeru Metropolitan muzeja, poznatu i kao veče Oskara modne industije. Met Gala je obeležena godišnjim temama, koje variraju od ekscentričnih, elegantnih, do izuzetno kreativnih. Poznat kao “Najveća noć mode”, događaj je osnovala čuvena Eleanor Lambert 1948. godine i od tada je postao godišnji vrhunac za modnu industriju. 

Pod temom “Vrt vremena”, Met Gala 2024. godine će biti nezaboravna, posebno imajući u vidu najavljene domaćine. Tema ovogodišnjeg događaja bazira se na kratkoj priči pod istim imenom J.G. Ballarda, koja je objavljena 1962. godine. Možete očekivati mnoštvo cvetnih, botaničkih i prirodnih inspirisanih izgleda na crvenom tepihu ove godine. U nastavku, predstavljamo najupečatljivije teme u istoriji Met Gale, od ranih 2000-ih do danas. 

2004. Dangerous Liaisons: Fashion and Furniture in the 18th Century

Vladavine Louis XV i Louis XVI obeležile su neviđenu eru luksuza i dekadencije. To se ogledalo u svakom aspektu kulture, a posebno u modi. Tema 2004. godine bila je fokusirana na modu i nameštaj, spajajući ideale lepote i zadovoljstva kroz njihove forme i ukrase.

2006. AngloMania: Tradition and Transgression in British Fashion

Anglo mania: Tradition and Transgression in British Fashion, procenili su način na koji su britanski stavovi, ideje i trendovi uticali na modu 18. veka. Met Gala i njena tematika takođe su istražili način na koji su savremeni britanski dizajneri ponovo uspostavili čvrst establišment britanske Haute couture.

2011. Alexander McQueen: Savage Beauty

Met Gala je 2011. odala počast dizajneru Alexandru McQueenu, koji je tragično preminuo godinu dana ranije.

2013. Punk: Chaos to Couture

Rođen 1970-ih, pank pokret je uticao na svaki kulturni aspekt, od muzike do umetnosti pa čak i mode. Met Gala tema 2013. godine imala je retrospektivan pogled na pank kao subverzivni pokret u modi.

2015. China: Through the Looking Glass

Met Gala
Rihanna

China: Through the Looking Glass 2015. proslavila je uticaj Kine na zapadnjačku modu. Ova godina donela nam je neke od nezaboravnih i spektakularnih kreacija.

2018. Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination

Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination, neki smatraju najboljom Met Gala temom ikada. Svake godine kada se poznate ličnosti pojave na crvenom tepihu Met Gale, samo nekoliko njih zaista ozbiljno shvati temu. Međutim tema 2019. godine videla je brojne zvezde kako su osmislile kombinacije koje su ih učinile ikonama Met Gala mode.

2019. Camp: Notes on Fashion

U 2019. godini, tema Met Gale bila je Camp: Notes on Fashion. Za zaljubljenike u Met Galu, ovo se sa nostalgijom posmatra kao jedna od najboljih tema Met Gale. Bila je inspirisana esejem Susan Sontag iz 1964. godine “Beleške o ‘kampu'”, koji je video izgleda koji su utelovili preteranost, performans sa primesom “lošeg ukusa”.

2022. In America: An Anthology of Fashion

In America: An Anthology of Fashion, bio je drugi deo fokusa Metropoliten muzeja na američku modu. Umesto fokusiranja na nove dizajnere, što je tema “U Americi: Leksikon mode” iz 2021. godine naglasila, antologijski pristup je posmatrao američku modu kao celinu.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije