Otkrijte emajlirani nakit sa viševekovnom tradicijom – Savršen poklon za posebne trenutke

Namfleg nakit, inspirisan drevnim tehnikama emajliranja, predstavlja jedinstven spoj tradicije i savremenog stila.

U susret praznicima nameće se pitanje odabira savršenog poklona. Posvetiti pažnju malom detalju koji će na dragu osobu ostaviti snažan uticaj slatka je problematika svakog darovanja. Tim magazina Harper’s Bazaar Srbija uvek je u potrazi za drugačijim i neponovljivim. Proizvod u čiju su dizajn i izradu utisnute emocije jasno se nameće kao naš favorit. U svetu luksuza, ono što odvaja svakodnevno od magičnog jeste činjenica da su nestvarni, magični modni detalji kreirani ljudskom rukom i da oslikavaju vrednosti tradicije, poštovanja nasleđa i istrajnosti da se legat i znanje nastave dalje. Nakit u tom aspektu ima poseban značaj, pošto se pravi da traje, da se voli, poklanja i da se prenosi s generacije na generaciju. Komadi nakita prkose zubu vremena i tendencijama, pa se na njih gleda kao na minijaturna remek-dela, koja sa sobom nose veštinu izrade. Samim tim, poslužiće kao savršen poklon, bilo da želite da obradujete nekog vama bliskog ili pak da se nagradite na kraju uspešne godine.

ČIN DAROVANJA


Nakit ima poseban značaj jer se najčešće vezuje za čin darovanja. Samim tim on ima posebnu simboliku jer osoba koja nakit primi ima uspomenu i dragocenu reminiscenciju na neki događaj i vremenski period. Namfleg je u tome dragocen izvor inspiracije i nadahnuća jer je sa puno ljubavi napravljen ljudskom rukom, a pored toga svaka od destinacija na kojoj ovaj brend ima prodajni objekat može da izvede custom made opciju nakita. Kada darujete Namfleg nakit, ne darujete samo fizički predmet, već i osećaj posebnosti i ljubavi. Činjenica da Namfleg upotrebljava tehnike izrade stare vekovima ovom nakitu daju na dragocenoj pojavi. Noseći Namfleg nakit ispisaćete svoju priču elegancije i stila. Savršen je za žene koje cene lepotu i žele da pokažu svoju jedinstvenost.

Nakit ima poseban značaj jer se najčešće vezuje za čin darovanja. Samim tim on ima posebnu simboliku jer osoba koja nakit primi ima uspomenu i dragocenu reminiscenciju na neki događaj i vremenski period. Namfleg je u tome dragocen izvor inspiracije i nadahnuća jer je sa puno ljubavi napravljen ljudskom rukom, a pored toga svaka od destinacija na kojoj ovaj brend ima prodajni objekat može da izvede custom made opciju nakita. Kada darujete Namfleg nakit, ne darujete samo fizički predmet, već i osećaj posebnosti i ljubavi. Činjenica da Namfleg upotrebljava tehnike izrade stare vekovima ovom nakitu daju na dragocenoj pojavi. Noseći Namfleg nakit ispisaćete svoju priču elegancije i stila. Savršen je za žene koje cene lepotu i žele da pokažu svoju jedinstvenost.

„VAŠE VELIČANSTVO
ĆE BITI ZADOVOLJNO“


Iako relativno mlad brend (osnovan pre deset godina), Namfleg je specifičan, jer u sebi nosi snagu nasleđa. Kao najznačajniji materijal koji se koristi u izradi Namfleg nakita, ističe se emajl koji se u pećnicama na temperaturama od 800 do 1.200 stepeni zagreva i tako spaja sa metalom. Tehnike koje se koriste su od posebnog značaja jer referišu na izrade emajla koji datiraju iz 9. veka, a upotrebljivane su u kreiranju nakita i ikona u Vizantiji. Cloisonné tehnike emajliranja i dan-danas se mogu videti u vizantijskim crkvama i dokaz su da jednom kreiran detalj u ovoj tehnici ostaje zauvek. Emajlirano staklo nikad ne bledi, ne gubi svoju boju i sjaj. Usled ratnih pustošenja i događaja koji su zahvatili Evropu, cloisonné tehnika je dugo bila izgubljena, sve do 19. veka i pojave Carla Fabergéa, koji je tehniku podigao na potpuno drugi nivo. Na prethodno tretiran i rezbaren (guilloche na francuskom) plemeniti metal apliciran je cloisonné emajl, čime se doprinosi da komad nakita ima dodatnu dimenzionalnost i postojanost. Fabergé je tehniku izrade krio u najstrožoj tajnosti, čak i od cara Nikolaja II. Na komentar da pokaže tehnike izrade, Fabergé je samo rekao “Vaše Visočanstvo će biti zadovoljno”. Upravo su tehnike izrade Fabergéa poslužile kao inspiracija za kreiranje nakita brenda Namfleg. U srcu rada ovog mladog juvelirskog brenda je tendencija da se drevne tehnike izrade podmlade i da se nakit pravi na način kako je rađen u prošlosti. Dolaskom u prodajni prostor, radoznali kupac može da sazna sve informacije vezane za proces pravljenja nakita.

LJUBAVNA PRIČA


Namfleg nakit predstavlja harmoniju između srebra i vrućeg emajla. Zanatlije koje rade kombinuju plemeniti metal i rastopljeno staklo i u svaki komad unose toplinu i nežnost izrade. Osnovni princip i garancija kvaliteta je posvećenost i strast za stvaranjem lepih stvari. Svaki Namfleg komad nakita može se ponosno proglasiti jedinstvenim i jedinim takve vrste. Objašnjenje za ovu tvrdnju je prirodno poreklo materijala i tehnika proizvodnje, zasnovanih na stopostotnoj ručnoj izradi. Ono što je za brend značajno jeste lokalizovana proizvodnja nakita, čime se osigurava brzina izrade, ali i stimulisanje lokalne proizvodnje i negovanje ručne izrade. Pored toga, za svaku od lokacija na kojoj je Namfleg prisutan moguća je izrada koja se oslanja na lokalnu kulturu i tradiciju. Ona se upotrebljava kao estetsko polazište u kreiranju unikatnog nakita. Napravljen rukama, sa strašću da traje zauvek i da se prenosi sa generacije na generaciju, Namfleg nakit je oda prošlosti, interpretirana za danas i sutra.

PROŠLOSTI U ČAST


Za Namfleg emajl je dragocen materijal koji je ujedno postojan, zahvalan za ekspresiju estetskih poduhvata, a opet je dovoljno pristupačan da bi se našao u kolekciji svake osobe istančanog ukusa. Pre same izrade, kreira se skica umetnika, koja je u glavnom inspirisana i nadahnuta remek-delima iz prošlosti. Uz crtanje skice izrađuje se model od voska, kao prototip budućeg komada nakita. Oslanjajući se na umetnikovu skicu, zanatlija izliva komad nakita na koji se postavljaju žičane pregrade (cloisonné) koje dele polja komada nakita, da bi se svako polje tretiralo različitom bojom emajla. Apliciran emajl se zagreva u pećima, da bi očvrsnuo i formirao vibrantnu celinu, dovoljno tvrdu i postojanu da traje zauvek. Tačka na I je poliranje emajla, kako bi dobio sjaj. Nakit od emajla je nekada bio rezervisan isključivo za plemstvo. Međutim, danas je on dostupan za sve, a uprkos demokratizaciji i njegovoj pristupačnoj ceni, emajl se i dalje izrađuje drevnim tehnikama, koje imaju neverovatnu važnost u održavanju nasleđa.

TALENTOVANI GOSPODIN FABERGÉ


Carl Fabergé smatra se jednim od najpoznatijih juvelira svih vremena. I to s punim pravom i razlogom. Mladi juvelir je išao na turneju po Evropi, kako bi se napajao znanjima vezanim za tehnike izrade. Nakon osam godina provedenih u Evropi, Fabergé se sa trideset šest godina vraća u Sankt Petersburg i počinje sa preuzimanjem porodične manufakture. Njegova ingenijalnost se najbolje videla u korišćenju motiva uskršnjih jaja, koje je tretirao u plemenitim metalima i ukrašavao dragim kamenjem. Emajliranje je za njegov rad bilo od izuzetnog značaja, jer je rukotvorinama davano na trodimenzionalnosti. Pažljivo kolorisani detlji latica cveća i organskih formi, oduševili su javnost, ali i plemstvo. Car Nikolaj II bio je veliki ljubitelj Fabergéovih kreacija. Pored velike popularnosti, juvelir je svoje tehnike krio od drugih, uključujući i tadašnjeg cara Rusije. Nakon velikog insistiranja, Fabergé je razuverio monarha i najznačajniju figuru Rusije rečima Njegovo veličanstvo će biti zadovoljno. Namfleg kao moderan brend koristi nasleđe iz prošlosti koje se u velikoj meri oslanja na legat Carla Fabergéa. Prošlost igra sastavnu ulogu u formiranju oblikovanja svakodnevice jednog brenda.

Fotografije: Profimedia, promo

Tekst: Marko Mrkaja

Najnovije