Paris Men’s Fashion Week

A$AP Rocky predstavio prvu kolekciju, oproštajni defile Dries Van Notena i još mnogo toga

Nakon putovanja u Milano, stigli smo pravo u centar Pariza. Paris Men’s Fashion Week se nedavno završio, ostavljajući za sobom nezaboravne trenutke i inspirativne trendove za sezonu pred nama. Ovogodišnji događaj nije razočarao, donoseći revolucionarne dizajne i interpretacije klasičnih stilova. Od avanturističkih eksperimenata do sofisticirane elegancije, ovo je bila nedelja koja je pokazala kako moda može biti istovremeno inovativna i suptilno provokativna. U nastavku, pogledajmo ključne trenutke i trendove koji su oblikovali ovu nedelju mode u Parizu.

Louis Vuitton

Pharrell i Louis Vuitton su preuzeli UNESCO sedište u Parizu za svoju SS25 reviju, kolekciju koja “slavi čoveka sa zemlje”, kako je rekao Pharrell u svojim beleškama za reviju. Inspirisan kultnim francuskim filmom iz 1995. godine “La Haine”, u saradnji sa kreativnim kolektivom Air Afrique, nazvanim po sada neaktivnoj zapadnoafričkoj avio-kompaniji, revija je imala izrazito ujedinjujući duh.

Kenzo

Paris Men's Fashion Week
Paris Men’s Fashion Week

Pod čarolijom sunčanog pariskog popodneva, NIGO je predstavio Kenzo SS25 kolekciju u ikoničnom Jardin Du Palais Royal. Atmosfera je bila čarobna, sa centralnom pariskom lokacijom pretvorenom u živopisnu safari scenu, koju su posetili gosti sa zvezdanim statusom kao što su Pharrell Williams i Maluma.

Digitalizovane biljne grafike susrele su se sa otvorenim vezom i avanturističkim dodacima u dvodelnim odelima sa cvetnim uzorcima i mrežastim majicama. Prigušene trodelne garniture uparivane su sa širokim šeširima i multifunkcionalnim sling torbama, dok su tonalni džins komadi, vezane kravate i džemperi sa rajsferšlusom upotpunili reviju. Sve to začinjeno NIGO-vim šaljivim crtanim tigrovima i mekanim ramenim dodacima.

Dries Van Noten

Paris Men's Fashion Week

Dries Van Noten se oprostio od piste sa hipnotišućom oproštajnom SS25 kolekcijom u Parizu. Njegova zabava bila je slična porodičnom venčanju, kulminirajući sa zapanjujućom modnom revijom koja je odzvanjala njegovom sjajnom karijerom.

Van Noten-ova prolećna muška kolekcija za 2025. godinu bila je sveža, ali poznata, sa oznakama prošlih revija poput muških kolekcija inspirisanih Davidom Bowiem iz jeseni 2011. i ženske kolekcije inspirisane Baconom iz jeseni 2009. godine. Srebrnasti tepih, podsećajući na jesen 2006. godine, ostavio je goste sa sjajnim uspomenama. Njegova poslednja kolekcija bila je majstorska lekcija u opuštenoj eleganciji i umetničkim ukrasima.

Loewe

Paris Men's Fashion Week
Paris Men’s Fashion Week

Loewe muška revija za proleće, Jonathana Andersona, bila je majstorski čas u suzdržanosti. Ulazeći u prostran ambijent, gosti su dočekani obezbeđenjem oko malih metalnih skulptura miševa i primeraka knjige “Protiv interpretacije” Susanne Sontag, ostavljene otvorene na podu.

Uz zlokobne odjeke američkog kompozitora Williama Basinskog “The Disintegration Loops”, kolekcija se odvijala sa minimalistickom privlačnošću. Uska crna odela i ponovljene siluete odražavale su Basinskijevu zvučnu repetitivnost, dok su pozlaćene perjanice ukrašavale poveze za glavu, skrivajući lica polugolih modela u plašt pantalonama i produženim cipelama.

Paris Men's Fashion Week

Od kariranih šorceva pedesetih godina do elegantnih kožnih jakni, Andersonov eklektični vidik osvetljavao se u celoj kolekciji.

Dior Men

Prolećna muška modna revija Kima Jonesa za Dior bila je spektakl sa zvezdama u prvim redovima, uključujući Bad Bunnyja, Roberta Pattinsona i K-pop idole iz Tomorrow x Together. Umesto da se fokusira na nadolazeće Olimpijske igre sa sportskom odećom, Jones je istakao svoju ličnu muzu: 83-godišnjeg južnoafričkog vajara Hyltona Nela. Jones, strastveni kolekcionar, prikazao je Nelovu čarobnu umetnost sa gigantskim hibridima mačke-i-čoveka i igračkama mačaka koje su krasile pistu. Kolekcija je bila umetnički dijalog koji odzvanjao Nelovim radom, sa motivima naivnih ptica, kompleksnim cvetnim vezom i sloganima na pletenim odevnim predmetima.

Rick Owens

Paris Men's Fashion Week
Paris Men’s Fashion Week

Nakon što je prošle sezone modnu reviju izveo kod kuće, Rick Owens je u beleškama za modnu reviju proleće/leto 2025. napisao da mu je “bilo žao što je prisustvo toliko ograničeno”. Zato je ovog puta, u Pariskom Palais de Tokyo, odlučio da otvori svoj modni spektakl masama. “Zatražio sam od svih modnih škola u Parizu da nam pošalju studente, muškarce ili žene, koji bi želeli da prošetaju na reviji”, rekao je. Rezultat je bila pista sa samo 10 izgleda koje je nosilo ukupno 200 modela, formirajući ono što je nazvao svojom “belom svilenom armijom ljubavi”.

Naziv kolekcije, “Hollywood”, bio je omaž “bulvaru poroka” u Los Anđelesu gde je Owens pronašao svoje ljude – “plemenska stvorenja i čudake”, kako ih je nazvao. Njegovo sartorijsko prikazivanje tih likovnih tropa pojavilo se potpuno u nebeski belim tonovima, uprkos “senzualnom grehu” i “ispravnoj moralnosti” koje bi inače posedovali.

Paris Men's Fashion Week

Uz zvuke Beethovenove Simfonije br. 7 Allegretto, Owens-ova modna brigada komunicirala je poruku univerzalizma. Dugogodišnja Owensova muza i dizajner Tyrone Dylan Susman otvorio je šou u skulpturalnom, šifonskom kaputu, ponosno ističući jake opake ramena, dubok V-izrez i prozirno telo koje otkriva uništene sportske šorts. Iza njega, legija Owensovih eklektičnih modela bila je obučena u istu odeću.

Paris Men's Fashion Week

Jakne i plaštevi su napravljeni od uskog tkanog džinsa, koji je tretiran u italijanskoj pranici koja proizvodi manje serije kako bi smanjila otpad vode i koristi proces pročišćavanja vode koji omogućava reciklažu.

AWGE

Paris Men’s Fashion Week

A$AP Rocky je uvek imao mode u svojim venama, ali u petak je osvetlio Paris Men’s Fashion Week sa off-calendar debut modnom revijom svog brenda AWGE. Organizovana u Karl Lagerfeldovom bivšem domu i naslovljena “American sabotage”, revija je obećala više od samog slavnog uzbuđenja, iako je bila predstavljena pred poznatim ličnostima poput Rihanne, Michele Lamy, Jonathan Anderson i Alexandre Arnault.

Postavljeno uoči svog budućeg albuma “Don’t be dumb”, modeli su pohrlili na pistu u odelima — neki u košuljama, drugi u niskim suknjama inspirisanim Miu Miu, slojevitim gornjim delovima, uskim i širokim farmerkama. Kosa je bila ukrašena biserima ili omotana u vibrantne bandane, savršen komplement lažnim flanel “majicama” umotanim oko teksasa i Rocky-evih PUMA patika.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije